TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Franken, Hendrik

    Geboortedatum:
    8 februari 1922 (Nunspeet)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Nunspeet, Harderwijkerweg 220. Zoon van landbouwer Jan Franken (14 oktober 1895 Hulshorst) en Willemtje Hoksberg (10 januari 1895 Hulshorst). Ongehuwd. Distributieambtenaar/gemeentesecretarieambtenaar. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de LO-Nunspeet en omstreken en de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Franken ging begin 1942 bij de distributiedienst in Nunspeet aan de slag. Hij hielp onderduikers, onder wie vervolgde joodse medeburgers en arbeidsinzetweigeraars, aan valse papieren en bonkaarten. Medio 1943 kreeg hij een oproep om zich te laten keuren voor werk in Duitsland. Op papier liet zichzelf naar Duitsland vertrekken, maar in werkelijkheid zette hij zijn werkzaamheden op het distributiekantoor gewoon voort. Omdat teveel mensen van zijn werk afwisten, werd dit toch te gevaarlijk en dook hij in april 1944 onder in Almelo. Naast hem woonde echter een NSB'er, waardoor hij niet naar buiten kon. Dat kon hij niet volhouden. Om die reden keerde hij terug naar Ermelo, waar hij op 1 oktober 1944 op de gemeentesecretarie terechtkwam. Onverdroten zette hij ook daar zijn ondergrondse activiteiten voort. Hij werkte onderduikers administratief weg door hen als evacué te registreren. Op 9 februari 1945 is hij door de SD gearresteerd. Aanvankelijk zei een collega dat Herr Franken op weg was naar de Ortskommandant in Harderwijk. Dat werd niet geloofd. Alle vertrekken binnen het gebouw zijn vervolgens door de Duitsers doorzocht. Uiteindelijk werd Franken ontdekt en meegenomen naar de kazerne in Ermelo. Daarna is hij overgebracht naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn en vervolgens naar De Kruisberg in Doetinchem. Als represaille voor de aanslag op Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve werd hij met 116 anderen gefusilleerd. Zijn naam staat op de glazen gedenkplaat van monument Woeste Hoeve en het oorlogsmonument in Park 1940-1945 aan de Laan in Nunspeet.

    Oorspronkelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Op donderdag 31 mei 1945 met militaire eer herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Nunspeet, grafnummer 376, naast het graf van Opa Bakker, de grote man van het Verscholen Dorp.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 1447/45 gemeente Apeldoorn en 153/1945 gemeente Nunspeet); site genealogieonline.nl (stamboom Van 't Hoff – Zondag – Bosch – de Zwaan – vdKolk – Westhuis – Plomp); site 4en5mei.nl.

    Foto