Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Abas, Rudolf

Geboortedatum:
17 juli 1918 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 mei 1944 (Dachau)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Rudolf Abas is op 17 juli 1918 in Amsterdam geboren als derde kind van Pinehas Abas (1876) uit Amsterdam en Helene Abas-Limkowski (1882-1943) uit Warschau. Hij woont in de Scheldestraat 72-II en is vertaler.

Rudolf heeft Zwitserland bereikt en komt in het werkkamp Les VerriŤres terecht. Hij raakt er bevriend met Engelandvaarder Hendrik Gerlach. Als ze horen dat de Amerikanen op SiciliŽ zijn geland, proberen ze via Lugano naar ItaliŽ te vluchten. Ze weten echter niet dat ItaliŽ door Duitsland is ingelijfd en worden na een dag in Lanzo d''Intelvi gearresteerd en aan de Duitsers uitgeleverd.

Tijdens hun transport naar MŁnchen slagen ze erin uit de trein te springen, maar kort daarna worden ze toch weer gearresteerd. In een politiecel in Innsbruck hoort Gerlach voor het laatst iets van zijn reisgenoot. ''De kreet van ontzetting van mijn vriend, die op dat moment gevoeld moet hebben wat hem te wachten stond'', schrijft hij later aan dr Lou de Jong. Op 13 mei 1944 komt Abas in Dachau aan waar hij na drie dagen vermoord wordt. Hij was niet getrouwd. Henk Gerlach heeft de oorlog overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto