TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maxwell, Ian Robert

    Geboortedatum:
    10 juni 1923 (Solotvyno/Karpaten, Tsjecho-Slowakije)
    Overlijdensdatum:
    5 november 1991 (Verdronken voor de Canarische kust)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Robert Maxwell – geboren als Ján Ludvik Hyman Binyamin Hoch in Solotvino, destijds een deel van Tsjechoslowakije, nu de Oekraďne – groeide op in een arm, Jiddisch sprekend gezin met in totaal negen kinderen. In 1939 werd het gebied opgeëist door Hongarije. De meesten van zijn familie werden gedood nadat Hongarije in 1944 (?) door Duitsland was bezet maar hij ontsnapte voordat het zover was en kwam als vluchteling via Frankrijk in 1940 in Engeland aan. Hij ging in 1941 naar het Pioneer Corps en werd in 1943 overgeplaatst naar het North Staffordshire Regiment. Hij vocht in heel Europa vanaf de landingen in Normandië tot aan de verovering van Berlijn. Zijn intelligentie en zijn talenkennis leverde hem in het laatste jaar van de oorlog een aanstelling op bij bij het Queen ’s Royal Regiment. In die periode nam hij de naam Robert Maxwell aan die in juli 1948 als zodanig werd gewijzigd. (LG 38352/4046).
    Na de oorlog werkte hij als krantencensor voor het Britse militaire commando in Berlijn tijdens de bezetting door de Geallieerden. Later gebruikte hij diverse contacten om in de uitgeverswereld aan de slag te komen waarmee hij tegen de jaren 60 immens rijk werd terwijl hij nog steeds openlijk de socialistische principes uit zijn jeugd steunde.
    In 1964 werd hij benoemd tot Labour MP voor Buckingham en behield die zetel tot aan zijn verlies in 1970. In juli 1984 verkreeg hij de Mirror Krantengroep. Het verkrijgen daarvan gaf hem de controle over een enorm uitgevers- en mediaimperium.
    Tegen 1991 leden zijn zakelijke ondernemingen zware verliezen. Op 5 november 1991 verdweeen hij en men neemt aan dat hij op zijn luxe jacht. de Lady Ghislaine, per ongeluk overboord is gevallen toen hij bij de Canarische eilanden voer; zijn lichaam werd later in de Atlantische Oceaan gevonden.
    Op 10 november werd hij begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.

    Gedurende zijn leven ontving hij ook nog de volgende onderscheidingen:
    - Bulgarije, de Orde van Stara Planina, Eerste klas, halslint in zilver,
    - Finland, de Orde van de Witte Roos, Tweede klas gemerkt 1987,
    - Polen, de Orde van Verdienste van de Volksrepubliek, Tweede klasse,
    - de Zweedse Orde van de Poolster,
    - de Gouden medaille voor de 25ste verjaardag van de staat Israel, 1973,
    - de Gouden medaille voor de 40ste verjaardag van de staat Israel, 1988,
    - de bronzen medaille voor de 700ste verjaardag van de Sedmset Let Staronove Synagoge in Tsjechoslowakije, 1990,
    - Medaille in goud en email van de Internationale Beweging voor Mannen en Vrouwen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    1944
    Krzyz Walecznych
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    1/5th Battalion Queen's Royal Regiment, 131st Infantry Brigade, 7th Armoured Division, British Army
    Toegekend op:
    12 april 1945
    Aanbeveling:
    Tijdens de aanval op Paarlo op 29 januari 1945, voerde Lieutenant Maxwell zijn peloton aan toen een zwaar spervuur van artillerie bij en op het peloton insloeg waardoor diverse mannen gewond of gedood werden. Het gevaar dreigde dat het tempo uit de aanval zou verdwijnen maar deze officier, die kwaliteite van leiderschap van het hoogste niveau toonde, voerde zijn mannen vaardig aan en zette de opmars voort. In de nacht werd een ander peloton van de compagnie aangevallen en gedeeltelijk onder de voet gelopen. Een poging om de positie met een ander peloton te heroveren mislukte maar Lt. Maxwell bleef om toestemming vragen nog een poging te doen; dit verzoek werd tenslotte ingewilligd.
    Deze officier leidde toen twee van zijn secties energiek en vastberaden over onder vuur liggend terrein en slaagde erin contact te maken met het peloton dat stand had gehouden in een paar gebouwen. Zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid leidde hij zijn sectie bij de moeilijke taak de vijand uit de gebouwen te verdrijven waarbij hij hem zware verliezen toebracht en de rest dwong zich terug te trekken. Met zijn uitmuntende voorbeeld en zijn aanvalslust was deze officier verantwoordleijk voor het ontzetten van het peloton en het herstel van de situatie.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    • - Morten and Eden
      - The London Gazette Issue 38352 published on the 13 July 1948

    Foto