TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wetten, Hendrica Maria Gerardina van

Geboortedatum:
2 december 1924 (Aarle-Rixtel)
Overlijdensdatum:
1 september 1944 (Helmond)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Helmond, Hoofdstraat 30 ('t Hout). Dienstbode.

Op 1 september 1944 voerde Engelse vliegtuigen een bombardement uit op een goederentrein tussen de overweg van de Mierloseweg en de eerstvolgende in Helmond. Henriëtte (20 jaar) en haar broertje Wim van Wetten (7 jaar) kwamen hierbij om het leven toen zij dekking zochten tussen de huizen.


Rapport van Bominslag op Vrydag 1 September 1944, omgeving Houtsche Parallelweg
By onderzoek op plaats ongeval is gebleken dat 4 bommen zyn afgeworpen. een bom is tot explotie gekomen in een weiland ten Noorden van de Spoorlyn Helmond Eindhoven, zonder scahde aante richten, terwyl van de overige drie bommen een explodeerde aan de overzyde van genoemde spoorweg en wel op het trottoir voor het pand Houtsche Parallelweg No.26, een achter de panden No. 26 en 27 tot ontploffing kwam, terwyl de vierde brisantbom als blindganger tusschen meerbedoelde panden werd teruggevonden.
Als gevolg van laatstbedoelde bom-exploties werden de panden Houtsche-Parallelweg No. 26 en 27 totaal en de panden No's 25 en 28 gedeeltelyk vernield, terwyl 16 woningen in de naaste omgeving min of meer ernstige glas en pannenschade bekwamen.
By de opruimingswerkzaamheden werd achter in het gangetje tusschen beide verwoeste panden onder puin bedolven aangetroffen het lyk van Johanna van Woensel zonder beroep. geboren te Aarle Rixtel. 5 mei 1895 wonende te Helmond Paterslaan 34.
Toen om ongeveer 12.30 uur door de Marechaussee uit Mierlo van de vermissing werd kennis gegeven van een aldaar wonend ongeveer 20 jarig meisje, genaamd van Wetten en haar circa 7 jarig broertje en de mogelykheid niet uitgesloten werd geacht, dat beiden zich te pl.m 9.30 uur konden hebben bevonden ter hoogte van de plaats, waar de bommen ingeslagen waren, werd het zoeken met nieuw ingezette ploegen voortgezet, met als resultaat, dat na enkele uren in het zelfde gangetje, toch meer in het aan de straatzyde gelegen gedeelte werden gevonden de lyken van:
Hendrica Maria van Wetten, dienstbode, geboren te Aarle Rixtel, 2 December 1924 en haar broertje, Wilhelmus van Wetten, zonder beroep, geboren te Aarle Rixtel 5 April 1937, beide woonde te Mierlo.

Den geheelen dag en ook de volgende dag zyn de opruimingsploegen bezig geweest deze wankele gebouwen te sloopen en de nog zeer kostbare aanwezige meubilair van de getroffenne te redden.

By monde van de Heer Voogd een der meest getroffenne werd namens de geheele buurt dank gebracht aan den Luchtbeschermingsdienst voor hun kordate hulpverleening.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen