TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Drukker-Boekbinder, Catharina Aaltjen "Ina"

Geboortedatum:
5 september 1915 (Assen/Drenthe, Nederland)
Overlijdensdatum:
12 december 1987 (Hilversum/Noord-Holland, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Catharina (Ina) Aaltjen Boekbinder werd op 5 september 1915 in Assen (geboorteadvertentie vermeld 4 september) geboren als dochter van Lambertus Lodewijk Boekbinder (Borger, 18 oktober 1884 - Assen, 3 juni 1937) en Rosina Levie (Leek, 6 mei 1884 - Hilversum, 15 mei 1969). Vader Bertus had in het centrum van Assen een textielzaak (Gedempte Singel). Het echtpaar had twee dochters, naast Ina haar zus Betje Catharina (Assen, 29 januari 1912 - Holten, 1 januari 1991)
Ina groeide op in Assen, ging daar naar de MMS en deed haar verpleegstersopleiding in het plaatselijke Wilhelminaziekenhuis. Al voor de Tweede Wereldoorlog kwam ze naar Amsterdam en ontmoette daar haar eerste man, Leo Horn, met wie ze in 1940 trouwde. Ina ging in de oorlog in onderduik en vanuit haar onderduikadres aan de Nicolaas Witsenkade 9 ging ze medio 1942 samen met haar man in het Amsterdamse verzet onder het pseudoniem Catharina Weesing. Tijdens de oorlog verplaatste ze zich in totaal 4 maal en woonde naast de Witsenkade onder andere op de Parnassusweg. Haar moeder, die sinds 1937 weduwe was en haar zuster zaten ondergedoken op het Singel en overleefden de oorlog. Ina werkte als verpleegster in het Westergasthuis, voor en na de oorlog beter bekend als het Wilhelmina Gasthuis. Gedurende deze periode ging ze als Joodse vrouw, zonder ster en met een valse naam, gewoon over straat. Het verzetswerk van Ina bestond uit hulpverlening aan Joodse lotgenoten, zoals met voedselbonnen, voedsel halen en hielp ze Joodse kinderen onderduiken. Ze koeriersdiensten, vervoerde meerdere malen stenguns door de stad en deed mee aan het kraken van het verbanddepot aan de Ringdijk in Amsterdam, waarvan ze de inhoud vervolgens in een lijkwagen wegbracht. Ina raakte begin 1945 gewond tijdens een voedseltocht tussen Apeldoorn en Zutphen en maakte het einde van de oorlog op krukken mee. Haar huwelijk hield geen stand en ze scheidde kort na het einde van de oorlog. Na de oorlog hertrouwde ze en kreeg een zoon. Ina overleed op 12 december 1987 in Hilversum.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto