TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wilhelmus (William) van Ewijk

Geboortedatum:
28 april 1900 (Deventer)
Overlijdensdatum:
16 oktober 1942 (Woudenberg)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen
Vak: E. Graf: 1349.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Wilhelmus (William) van Ewijk is op 28 april 1900 geboren te Deventer in een gezin van 10 kinderen waarvan hij het zevende kind en de vijfde zoon was. Hij trouwde op 22 december 1923 op 23-jarige leeftijd te Olst met Sientje Hegeman (19 jaar, Olst). Ze hadden ook nog een zoon Willy.

William was loodgieter/elektricien en woonde aan de Diepenveenseweg 197 (nu 90) te Deventer. Wegens vermeende verzetsdaden werd hij op 28 oktober 1941 na verraad door een NSB ‘er opgepakt in Deventer en vervolgens naar Kamp Amersfoort getransporteerd. Ze waren eigenlijk op zoek naar een broer van hem. Op 16 oktober 1942 werd William met 14 anderen op de Leusderheide bij Woudenberg bij kamp Amersfoort gefusilleerd. Dit i.v.m. Duitse represailles vanwege sabotagedaden door het verzet in Oost-Nederland en met name in Deventer e.o. Hieronder waren ook nog de 4 Deventer verzetsstrijders t.w. Aalbert.Jan Gerritsen, Daniël van der Meulen, Dirk Bannink en Johannes Roebers.

Toen William doodgeschoten zou worden, moesten de gevangenen eerst in de rij gaan staan. Een pastoor, die tevens gevangen was stond ook in de rij en zei nog: "Ga maar bij mij staan, want de namen werden afgeroepen". Op de een of andere manier is William toch in de verkeerde rij gekomen en werd hij doodgeschoten terwijl de pastoor bleef leven. De pastoor heeft na de oorlog aan de identificatie van het lichaam van William in de Grote Kerk te Deventer meegewerkt en hij heeft de familie toen precies verteld hoe alles gegaan was.

William is na de Tweede Wereldoorlog allereerst begraven op de Algemene Begraafplaats te Deventer en later op 25 oktober 1984 herbegraven op het ereveld in Loenen, graf E 1349 op verzoek van de weduwe of wegens een grafruiming.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Edwin van der Wolf
  • Foto 2: Edwin van der Wolf
  • Foto: TITLE

Foto's