TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Józefowicz, Henryk

Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapitan (Kapitein)
Eenheid:
HQ, 8th Polish Rifle Battalion, 3rd Polish Infantry Brigade, 1st Polish Armoured Division, Polish Armed Forces in the West
Toegekend op:
28 juni 1945
Aanbeveling:
Op 26 april 1945 hoorde Captain Józefowicz, toegevoegd aan het Batallion HQ 8th Infantry Batallion, dat een squadron van het 10th Mounted Rifles onder zwaar mortier- en artillerievuur lag en grote verliezen leed. Toen hij zich realiseerde dat de OP tank met de commandant aan boord niet in actie kon komen vanwege de slechte staat van de weg, pakte hij zijn jeep en reed naar het voorste squadron Strucklingen (MR 963042 M2) waar hij vijandelijke artillerie- en mortierstellingen bestookte. Zijn tussenkomst was geslaagd en door zijn snelle actie werden de vijandelijke doelen tot zwijgen gebracht en verdere verliezen voorkomen. Gedurende de hele operatie toonde Captain Józefowicz een fraai voorbeeld van vindingrijkheid, efficiëncy en kalmte onder vuur en het was grotendeels aan zijn initiatief te danken dat de opmars kon worden hervat.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto