TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Welch, William Gordon

Dienstnummer:
132473
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Defence Platoon, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
21 oktober 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Aanbeveling:
Lieutenant Welch, die het bevel voert over mijn Brigade Defence Platoon landde met zijn zweefvliegtuig in ongeveer het aangewezen gebied. Hij zou zich normaal gesproken bij de rest van het brigadehoofdkwartier hebben gevoegd maar er kwamen geen zweefvliegtuigen meer. Hij verzamelde zijn groepje van 14 man en trok naar het noorden naar de brug ten zuiden van Syracuse. Op weg daarheen kwam hij in gevecht met een aantal kleine groepjes Italianen en nam er negen gevangen. Hij kwam om ongeveer 04:30 bij de brug aan en ontdekte dat die werd bezet door een peloton van het 2de bataljon South Staffordshire Regiment. Hij hielp direct de situatie te ontwarren en bleef ter plaatse. De brug werd tussen 11:00 en 17:00 uur fel aangevallen met mortieren en mitrailleurs toen vanwege hun verliezen enkele onderdelen van onze troepen gedwongen werden zich over te geven.
Toen de vijand om 16:00 uur de brug naderde raakte Lt Welch aan zijn heup gewond na een gevecht met drie Italianen. Hij deed alsof hij dood was en bleef met zeven overlevenden op zijn post totdat de brug in een tegenaanval werd heroverd. Gedurende de dag toonde hij groots leiderschap en moed en hoewel hij een nare vleeswond had, is hij niet naar een hospitaal geweest behalve dan om verbonden te worden. Zijn niet aflatende opgewektheid gedurende de dag in een zeer gevaarlijke situatie had tot gevolg dat het moreel van zijn mannen op een zeer hoog peil gehandhaafd bleef.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto