TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chalmers-Wright, Fergus Camille Yeatman

Dienstnummer:
236640
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Polish Minorities Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
24 mei 1945
Order Odrodzenia Polski Kawalerski
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Polish Minorities Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
19 december 1946
Aanbeveling:
Deze vervolgde zijn weg in september 1942 naar Frankrijk op een misie voor P.W.E. (Political Warfare Executive red.) Hij was door S.O.E. uitgestuurd. Vanwege een uitval van communicatie was hij niet in staat zijn missie volledig af te maken. Hij verliet Frankrijk op 6 maart 1943. Nadat hij de Pyreneeën was overgestoken werd hij door de Spaanse autoriteiten gevangen genomen en onderging ernstige ontberingen in diverse gevangenissen en interneringskampen tussen 8 maart en ongeveer 20 juni 1943. Met hulp van de S.O.E. wist hij Spanje te verlaten en keerde op 2 juli 1943 in Engeland terug.
In september 1943 meldde hij zich vrijwillig voor een missie naar Frankrijk voor de Poolse sectie van de S.O.E. en werd via Spanje in het veld gezet als B.L.O. Hij kwam voor de tweede keer op 23 januari in Frankrijk aan en vertrok op 27 april. In die tijd reorganiseerde hij de Poolse organisatie volledig en bezocht zelf een paar keer de operationele zone en deed de nodige verkenningen wat betreft doelen, ontmoetingspunten etc. Hij reisde uitgebreid door Frankrijk en zijn werk resulteerde in het Monica schema dat in de tijd toen hij erheen ging, problematisch was en nu op een gezonde en praktische basis werd gezet.
Hij deed zijn plichten tot volle tevredenheid van iedereen en deed veel om de Pools/Britse belangen in de betreffende gebieden te steunen. Bij zijn terugkeer uit Frankrijk op 27 april maakte hij een zeer moeilijke en gevaarlijke oversteek over de Pyreneeën en werd door de Spaanse autoriteiten weer gevangen genomen. Zijn vrijlating werd geregeld en hij keerde op 28 mei naar Engeland terug om zijn werk bij de Poolse sectie weer op te pakken. Hij heeft zich vrijwillig weer aangeboden om te gaan mocht dat nodig zijn.
Het wordt derhalve aanbevolen dat deze officier benoemd wordt tot lid van de Most Excellent Order of the British Empire.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto