TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wardle, Howard Douglas

Geboortedatum:
15 augustus 1915 (Dauphin/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
januari 1995 (Ottawa/Ontario, Canada)
Dienstnummer:
41761
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Voor de oorlog werkte Hank Wardle als boekhouder. In maart 1939 voer hij naar Engeland en nam dienst bij de R.A.F. In eerste instantie werd hij bij No. 98 Squadron geplaatst maar hij ging in november over naar No, 218 Squadron dat in Frankrijk lag als onderdeel van de Adavanced Air Striking Force. Op 29 april 1940 maakte hij een verkenningsvlucht boven Duitsland in een Fairey Battle maar de motor vloog plotseling in brand – vermoedelijk als gevolg van een aanval door een Bf 109 nachtjager – waarna hij de andere twee bemanningsleden opdracht gaf te springen. Helaas was hij de enige van de drie die het overleefde waarna hij krijgsgevangen werd gemaakt. Dit voorval staat te boek als de eerste Britse bommenwerper die ’s nachts boven Duitsland werd neergeschoten.
Wardle deed twee mislukte ontsnappingspogingen uit twee verschillende kampen. Na zijn laatste pogingen schopten en sloegen de Duitsers hem met geweerkolven waaraan hij een beschadigd gehoor overhield en kreupel werd. Wardle werd toen, in november 1940, naar Colditz gestuurd. Hij zette zijn ontsnappimgsactivitieten voort en deed nog een mislukte poging maar in de nacht van 14 oktober 1942 slaagde hij erin te ontsnappen, samen met Captain – later Major – Pat Reid, Major R.B. Littledale en Lieutenant-colonel W.L. Stephens. Wardle vormde een koppel met Reid en op 18 oktober staken ze de Zwitserse grens over. Hij maakte toen zijn thuisreis af door via Spanje naar Gibraltar te reizen, vermomd als kapper onder de naam Raoul. Terug in Engeland werd hij op 5 juli 1944 door MI9 ondervraagd waarna hem het Military Cross werd toegekend. Zie verderop.
Wardle ging terug naar de vliegdienst en vloog toestellen over naar het Midden en Verre Oosten en over de Atlantische Oceaan. Hij bleef bij de luchtmacht en raakte in 1948 betrokken bij een botsing in de lucht die in een ongeluk eindigde. Kort daarna beëindigde hij zijn aanstelling.
Bevorderingen:
4 maart 1939: Acting Pilot Officer on Probation
23 september 1939: Pilot Officer
23 september 1940: Flying Officer (war sub)
23 september 1941: Flight Lieutenant (war sub)
1 juli 1945: Temporary Squadron Leader

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 218 (Gold Coast) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
16 mei 1944
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Wardle werd in het begin van de oorlog krijgsgevangen gemaakt en gevangen gezet in Duitsland. Bijna onmiddellijk begon hij plannen te maken om te ontsnappen maar na zijn eerste ontsnapping werd hij weer gepakt en overgeplaatst naar een ander kamp.
Hij volhardde in zijn pogingen en ondanks diverse mislukkingen slaagde hij er uiteindelijk in, volgens een moedig en gedurfd plan dat grote moed en doorzettingsvermogen vereiste, met nog drie andere officieren uit het kamp te ontsnappen. De groep splitste zich in paren en na een gevaarlijke reis door Duitsland bereikte hij neutraal gebied en tenslotte dit land.
Met zijn voortdurende initiatieven, zijn durf en vindingrijkheid over een periode van twee jaar heeft deze officier de hoogste kwaliteiten van moed en vastberadenheid getoond en ik beveel hem nadrukkelijk aan voor toekenning van het Military Cross.
Opgesteld op 10 maart 1944 door Air vice-Marshal R. Harrison, bevelhebber No. 3 Group.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto