TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rønneberg, Joachim Holmboe

    Geboortedatum:
    30 augustus 1919
    Overlijdensdatum:
    21 oktober 2018
    Nationaliteit:
    Noorse (1905-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Eenheid:
    S Section, Special Operations Executive (SOE), British Government

    Tweede medaille als eikenblad verleend
    St Olavsmedaljen
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Fenrik (2e Luitenant)
    Eenheid:
    S Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    26 april 1943
    Uitgereikt voor:
    Operatie Gunnerside
    Aanbeveling:
    Na de tragische mislukking van C.O. Operation Freshman werd onmiddellijk het S.O.E. team Gunnerside gemobiliseerd om het uiterst belangrijke product van de Norsk Hydro Works in Vemork te vernietigen.
    De volledige techniche en wetenschappelijke gegevens werden op 15 november 1942 beschikbaar gesteld door chemisch ingenieur Jomar Brun, die net in Engeland was aangekomen na zijn ontsnapping uit Vemork en door Captain Leif Tronstad R.N.A. die deel had genomen aan de voorbereiding van de experimenten en de bouw van de feitelijke fabriek. Hieruit bleek dat fatale schade kon worden aangericht door een kleinere ploeg dan eerst noodzakelijk werd geacht, vooropgesteld dat het uiterst goed getrainde mannen waren die zich goed konden weren en in eerste klas fysieke en mentale conditie waren.
    De ploeg die uiteindelijk werd gekozen bestond uit allemaal vrijwilligers die er volledig van op de hoogte waren dat de vorige aanslag was mislukt, dat de vijand bij het doel zeer alert was en dat het gebied daarna was bezocht door Reichskommisser Terboven en kolonel-generaal Von Falkenhorst, opperbevelhebber van het Duitse leger in Noorwegen en dat het plaatselijke garnizoen aanzienlijk versterkt was.
    De ploeg was klaar om te vertrekken gedurende de maanloze periode in december, maakte een mislukte vlucht op 23 januari 1943 en werd uiteindelijk om middernacht op 26 en 27 februari met succes afgeworpen; ongeveer 37 mijl ten noordwesten van het eigenlijke doel.

    WO 373/108/1054
    Distinguished Service Order (DSO)

    Bronnen

    • - Krigskorset
      - Secret agent : the true story of the Special Operations Executive, David Stafford - I kamp for frihet (Norwegian documentary film), Filmlight Video Produksjon & NRK, 2001 - Joachim Rønneberg

    Foto