TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Görlich, Horst Ernst

Geboortedatum:
27 mei 1911 (Leipzig)
Overlijdensdatum:
30 december 1944 (Henri-Chapelle, Belgie)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel
Vak: 18. Graf: 456.
Dienstnummer:
097/40 ET
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Horst Görlich was de zoon van apotheker Ernst Görlich. Vanaf 1922 staat de moeder als hoofdbewoonster in de adresboeken van Leipzig vermeld. Daaruit moeten we concluderen dat de vader 1921 overleed. Horst was toen net 10 jaar oud. Het exacte sterfdatum van Görlich sr. is niet bekend. De moeder is na het overlijden van haar man niet meer hertrouwd en heeft de beide kinderen, Horst had een zus die iets ouder was, groot gebracht. De zus van Horst Gölich stierf 1982, ze was nooit getrouwd en ze bleef kinderloos. Na de dood van Vader Görlich heeft moeder het hoofd boven water weten te houden door eerst een bakkerijfiliaal te runnen, later handelde ze in boeken. Deze gegevens konden gereconstrueerd worden dankzij historische adresboeken. Begin 1940 stierf de moeder. Uit de gegevens van het stadsarchief Nürnberg blijkt dat Horst Görlich voor smid leerde. In hoeverre hij de opleiding voltooid heeft is niet bekend. Uiteindelijk is hij de zeevaart in gegaan. Dankzij de bijgehouden administratie door de toenmalige Seemanskasse weten we vandaag waar, wanneer en met welk schip Horst Görlich onderweg was. De administratie diende ervoor aanspraak te kunnen maken op een pensioen. Vandaag de dag is de Seemanskasse en de administratie voor de Duitse spoorwegen samen in één organisatie. Horst Görlich was o.a. in de visvangst onderweg. Zo werkte hij als stoker voor "Nordsee" Deutsche Hochseefischerei. Sinds de 1920er jaren verhuisde Horst Görlich enkele keren. Het ging met name richting Hamburg en Cuxhaven. Maar steeds was Leipzig zijn belangrijkste ankerplaats.

1939 trouwde Görlich, het huwelijk bleef echter kinderloos. De weduwe van Horst Görlich stierf 1986. Over de tijd die Horst Görlich bij de Duitse marine verbleef is weinig bekend. Uit de administratie van de Seemanskasse blijkt dat hij 1940 werd opgeroepen en een tweede keer eind februari 1941. De enige mededeling van de Deutsche Dienststelle is gedateerd begin 1943, hij deed dienst op mijnenveger 25 (Rio). Zijn functie daar was Obermachinist. 1940 belande hij met een gebroken enkel in een veldhospitaal in Oslo. Jammer genoeg werd niet vermeld waar hij vandaan kwam en waar hij in maart 1943 naartoe werd heengezonden. Ook in zijn geval is de weg naar de Ardennen in het donker gebleven. Görlich maakte deel uit van een groep van 7 die bij Géromont werden opgepakt. In het bezit van de familie van één van de andere 6 leden van deze groep bevindt zich een in het Duits vertaald document, een samenvatting van het proces. Het is echter nog niet gelukt het originele document boven tafel te krijgen.

De andere 6 leden van deze groep waren ; Arno Krause, Rolf Meyer, Erhard Miegel, Robert Pollack, Günther Schilz en Dietrich Wittsack. De leden van deze groep werden op 30.12.1944 in Henri-Chapelle geëxecuteerd. Ook hier is niet zeker of het om dezelfde locatie gaat als bij het team van Billing. Als een bijzonderheid is te vermelden dat op het death certificate van het Internationale Rode Kruis in Genčve het 13. Fallschirmregiment als eenheid vermeld staat. Deze eenheid staat op alle certificaten van deze groep. De juistheid kan echter met klem betwist worden aangezien in geen enkele bron deze groep met de genoemde eenheid gelinkt wordt. In het boek History of the CIC van John Mendelsohn staat dat de groep lid was van de Einheit Stielau. En aangezien Mendelsohn US-Army reports letterlijk citeerde (zelfs afbeeldde) is daar geen enkele twijfel over mogelijk. Het bericht en meer is te vinden in de uitgebreide biografieën van Görlich en de andere geëxecuteerde leden van de operatie Greif, zie bronvermelding onderaan de pagina.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's