TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jongh, de, Andrée Eugénie Adrienne

Geboortedatum:
30 november 1916 (Brussel, België)
Overlijdensdatum:
13 oktober 2007 (Woluwe-Saint-Lambert, België)
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Andrée Eugénie Adrienne de Jongh was decoratrice bij Sofina in Malmedy en verpleegster in het Sint-Janshospitaal te Brugge. Ze was de oprichtster van de Comète ontsnappingslijn samen met Arnold L. C. Deppé en Henri De Bliqui. Arnold Deppé van opleiding radiotechnicus en had voor de oorlog tien jaar aan de Frans-Spaanse grens gewerkt voor het filmbedrijf Gaumont. Andrée haar grote voorbeelden waren Gabriëlle Petit en Edith Cavell. De lijn was bedoeld voor de repatriëring van militairen en regeringspersoneel. De ontsnappingslijn kende diverse tegenslagen maar men slaagde erin deze steeds te herstellen en hield stand tot het einde van de oorlog.

Andrée (alias Dédée), werd op 15 januari 1943 op een onderduikadres in Urrugne (Frankrijk) door de Gestapo opgepakt. Dédée werd na ondervraging en te zijn gemarteld overgebracht naar de concentratiekampen Ravensbrück en Mauthausen. Op 22 april 1945 werd Dédée samen met nog ca 800 andere gevangenen vrijgelaten na bemiddeling van het Rode Kruis (tussen Heinrich Himmler, Reichsführer van de SS en graaf Folke Bernadotte, de neef van de Zweedse koning en vicepresident van het Zweedse Rode Kruis).

Ze is houder van diverse eretekens en kreeg diverse titels (Medal of Freedom (Amerikaans) / George Medal (Brits) / Officier de la Légion d'honneur (Frans) / Officier in de Leopoldsorde (Belgisch) / Oorlogskruis (Belgisch) / Medaille van de weerstand (Belgisch) / Luitenant-kolonel (Honoraire rang in het Belgisch Leger)) en werd in 1985 opgenomen in de adelstand als gravin (Servitio libertatis). Daarnaast werd ze ook doctor honoris causa van de Université catholique de Louvain.

De lijn heeft meer dan 700 personen gerepatrieerd waarvan 288 piloten. Dédée heeft er zelf 118 gegidst en heeft de oversteek 32 maal gemaakt. Van de meer dan 2000 helpers zijn er 216 die hun medewerking met de dood hebben bekocht. Op haar grafsteen (perceel 23 - perk 17) te Schaarbeek (Evereststraat 4) prijkt de volgende tekst: Dédée, ta lumière ne s'éteindra jamais.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Onderscheiding uitgereikt op Buckingham Palace op 13 februari 1946.
George Medal

Bronnen