TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cowburn, Benjamin Hodkinson "Benoît"

Geboortedatum:
13 maart 1909 (Lancashire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
17 december 1994 (Boulogne-Billancourt, Frankrijk)
Dienstnummer:
183828
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Benjamin Cowburn of Benoît, zijn pseudoniem, werd vier keer boven Frankrijk afgeworpen. De eerste keer begin 1941. Voor de oorlog had hij als ingenieur in Parijs gewerkt en zijn vloeiende Frans en zijn plaatselijke kennis maakte hem tot een ideale recruut voor het S.O.E.
In "No Cloak, No Dagger" beschrijft hij zijn ervaringen in Frankrijk tijdens de oorlog: het opzetten van postbussen, veilige onderkomens en landingsplaatsen voor parachutisten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
11 november 1943
Aanbeveling:
Deze officier is net teruggekeerd van zijn derde missie te velde.
Gedurende de eerste periode (september 1941 tot maart 1942) legde hij een aantal contacten waardoor hij in staat was een actieve en effectieve organisatie op te zetten als basis voor zijn tweede missie (maart tot oktober 1942). Dit was de basis voor een zeer succesvolle groep die nu onder bevel van een ander staat.
Voor zijn derde missie (maart tot september 1943) werd Captain Cowburn uitgestuurd om de leiding over een ander netwerk op zich te nemen.
Nogmaals gaf hij blijk van zijn organisatietalent, beredeneerde hardnekkigheid en een niet geringe persoonlijke moed. Deze laatste kwaliteit kwam duidelijk naar voren in de uitvoering van de hem toegewezen taken.
Hij deed herhaalde pogingen om zich toegang te verschaffen tot een zwaar bewaakt transformatorstation ….(rest onleesbaar. Red).
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Deze offcier werd tussen 1941 en 1944 vier keer met succes boven Frankrijk afgeworpen. Hij vertrok voor zijn laatste missie in juli 1944 met de dubbele taak een organisator en een radioman aan te stellen in het gebied rond Nancy om sabotage te plegen en guerilla acties te voeren en een netwerk in het gebied Seine et Marne nieuw op te zetten waarvan het hoofd door de Gestapo was gearresteerd.
Voor de uitvoering van de eerste taak moest hij een aantal gevaarlijke reizen maken tussen Troyes, Parijs en Nancy. Deze gebieden zaten destijds vol met Duitse troepen, Gestapo en milities maar Cowburn kon de nodige contacten leggen en hij richtte de ploeg in Nancy met succes opnieuw op zonder argwaan te wekken. Het was grotendeels aan zijn inspanningen te danken dat het netwerk vervolgens in staat was effectieve sabotage te plegen aan spoorwegen en telefoonlijnen in het gebied rond Nancy en guerilla acties op te zetten die aanzienlijke verstoringen veroorzaakten in vijandelijke troepenbewegingen in oost Frankrijk. De officier die het netwerk overnam heeft hulde gebracht aan Cowburn’s onzelfzuchtige moed en leiderschap.
Nadat hij naar Parijs was teruggekeerd probeerde Cowburn weer contact te maken met het Seine et Marne netwerk. Dit was een gevaarlijke taak want de groep was geïnfiltreerd door de Gestapo als gevolg van de arrestatie van haar leider en zijn plaatsvervanger. Cowburn slaagde er echter in de radioman op te sporen die zich verborgen hield en hoewel de snelle opmars van de Geallieerde legers hem weinig tijd liet om het netwerk weer op te zetten, was hij in staat om een rol te spelen bij de bevrijding van Melun eind augustus. Hij deed ook een moedige poging om de twee gearresteerde officieren uit de gevangenis van Fresnes te bevrijden maar nadat hij was doorgedrongen tot op het gevangenisterrein hoorde hij dat alle politieke gevangenen naar Duitsland waren afgevoerd.
Tijdens zijn vier geheime missies in Frankrijk leverde deze officer een aanzienlijke bijdrage aan de geslaagde organisatie van het Franse verzet. Zijn moedige en vastberaden leiderschap vormden een inspiratie voor al zijn collegaas en ondergeschikten. Door voor de vierde keer naar Frankrijk terug te keren, ondanks dat hij vanwege zijn eerdere activiteiten bekend was bij de Gestapo, toonde hij opmerkelijke dapperheid en plichtsbesef.
Er wordt nadrukkelijk aanbevolen, hem te onderscheiden met een Gesp op zijn Military Cross.
Getekend: Major-general Colin Gubbins. 3.8.45

Tweede MC toegekend als gesp.

Bronnen