TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weißberg, Wilhelm

Geboortedatum:
24 juli 1914 (Gelsenkirchen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
16 juni 2006 (Essen, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Hauptmann (Kapitein)
Eenheid:
Kommandeur I./Flak-Regiment 25
Toegekend op:
24 oktober 1944
Toegekend voor de rol die zijn Flakbataljon heeft gespeeld bij het vertragen van Sovjet troepen begin oktober 1944. Op 6.10.1944, terwijl ze in Gyoma in Hongarije lagen, werden ze aangevallen door Russische tanks die ongeveer 60 kilometer verderop door de frontlinie waren gebroken. Het doel van de aanval was de oversteekpunten over de Tisza verder naar het westen te veroveren. Weiß hergroepeerde snel zijn Flakgeschut in een tijdelijke stelling en stopte de eerste Russsiche pogingen om door te breken.
De volgende dag vochten ze hard om de Rusische opmars te stoppen waarbij 12 Russische tanks werden vernietigd, een ervan door Weißberg zelf terwijl hij een van de kanonnen bediende. Ze konden niet eeuwig standhouden en ontruimden Gyoma tegen de middag waarbij Weißberg zwaar gewond raakte. Ze hadden de Russen echter 30 uur zonder enige ondersteuning opgehouden en gaven Duitse en Honghaarse eenheden zo de tijd om een nieuwe defensieve linie ten westen van de Tisza te vormen. Weißberg werd dienovereenkomstig onderscheiden en zijn bataljon kreeg de eretitel Flaksturmabteilung.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto