TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hessel, Teunis (Ton Boudewijn)

Geboortedatum:
26 mei 1920
Overlijdensdatum:
10 juni 1997 (Breda, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Kamp Amersfoort gevangenennummer 4922. Dhr. was betrokken bij de oprichting, druk en verspreiding van het verzetsblad "Voor God en Den Koning", dhr. bood met zijn familie hulp aan onderduikers. In de laatste oorlogsjaren was dhr. koerier op Zwitserland voor de groep BM van het Netherlands Intelligence Department. Dhr. heeft meerdere reizen vanuit Nederland via Parijs naar Zwitserland en vice versa gemaakt, met gevaar voor eigen leven. Dhr. werd opgepakt op 2 augustus 1944 in de trein in Ermelo wegens in het bezit zijn van valse papieren. Op 11 augustus 1944 werd dhr. geïnterneerd in Kamp Amersfoort, op 25 augustus 1944 werd hij op transport gesteld naar Braunschweig. Aldaar werd dhr. geïnterneerd in het strafarbeidslager 21 te Hellendorf. Dhr. werd te werk gesteld bij MIAG (Muhlenbau und Industrie AG, tegenwoordig Miag Fahrzeugbau GmbH) van 28 augustus 1944 tot 10 april 1945. Na een ongeluk waarbij hij kokend lood over de benen kreeg, opgenomen in het ziekenhuis te Braunschweig, van waaruit bevrijd door de geallieerden.

Voor zijn verdiensten onderscheiden met het Oorlogsmobilisatiekruis, de Bronzen Leeuw en het Verzetsherdenkingskruis.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
14 december 1949
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door gedurende de bezetting van Nederland ten behoeve van een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied onder zeer moeilijke en gevaarvolle omstandigheden talrijke koeriersdiensten van het bezette gebied naar Zwitserland en terug te volbrengen, waardoor vele belangrijke militaire berichten Engeland hebben kunnen bereiken, ook toen in Juli 1944 de Geallieerde legers reeds in Frankrijk streden en de vijandelijke tegenmaatregelenen zeer streng waren."

K.B. nr 24
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen