TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Déricourt, Henri Alfred Eugene "Gilbert"

Geboortedatum:
2 september 1909 (Coulonges-en-Tardenois, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
20 november 1962 (Laos)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Henri Déricourt, codenaam Gilbert en Claude, was in 1943 en 1944 een Franse agent voor de clandestiene Special Operations Executive-organisatie van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het doel van SOE was om spionage, sabotage en verkenning uit te voeren in landen die bezet waren door de As-mogendheden, vooral die bezet door nazi-Duitsland. SOE-agenten sloten zich aan bij verzetsgroepen en leverden hen wapens en uitrusting uit Engeland.

Déricourt was de organisator (leider) van het Farrier-netwerk (of -circuit) in Frankrijk. De baan van Déricourt bij SOE was luchtbewegingsofficier. Hij vond clandestiene landingsvelden voor RAF-vliegtuigen en organiseerde recepties voor de aankomst en het vertrek van vluchten om SOE-agenten heen en weer te vervoeren van Engeland naar Frankrijk. Déricourt trad ook op als postbode en verzamelde post en berichten van SOE-agenten voor verzending naar het SOE-hoofdkantoor in Londen met de vliegtuigpiloten. Hij was zeer succesvol in de baan en kwam in contact met veel agenten van Prosper, het grootste en belangrijkste netwerk van de SOE in Frankrijk.

In de zomer van 1943 werd het Prosper-netwerk vernietigd door de Duitsers met de arrestatie van honderden Prosper-netwerkmedewerkers en de dood van velen, waaronder Francis Suttill, de leider van het netwerk.

De dienst van Déricourt bij SOE was omstreden. Hij wordt ervan beschuldigd het Prosper-netwerk aan de Duitsers te hebben verraden. Na de oorlog werd hij beschuldigd maar vrijgesproken van dubbelspion die werkte voor de Sicherheitsdienst (SD), de inlichtingendienst van de Duitse SS. De theorie is ook naar voren gebracht door sommige auteurs dat Déricourt een drievoudige agent was die onder Britse instructies werkte en dat het verraad van veel SOE-agenten een poging was van de Britse inlichtingendienst MI6 om de Duitsers te misleiden over de datum van de invasie van Frankrijk. door geallieerde troepen. M.R.D. Foot, de officiële historicus van de SOE, geloofde dat Dericourt een Duitse agent was, maar ontkrachtte de bewering dat Dericourt een drievoudige agent was.

Op 21 november 1962 vertrok Déricourt van Vientiane naar Sayaboury met een lading goud en vier passagiers, maar het vliegtuig stortte neer vlak voor de landingsbaan als gevolg van brandstofgebrek. Er waren geen overlevenden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
1930
Pilote
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Capitaine (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 oktober 1945

Ingetrokken per 11 maart 1947
Médaille de la Résistance Française
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Capitaine (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government

Na de oorlog ingetrokken
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto