TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Welsh, Ivan Dudley

Dienstnummer:
VX4460
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2/6th Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
11 november 1943
Aanbeveling:
Pvt Welsh diende in Griekenland en werd op Kreta gevangen genomen. Hij slaagde erin uit een kamp op Kreta te ontsnappen maar keerde vrijwillig terug nadat een poging tot ontsnappen was verhinderd door een Duitse luchtpatrouille. Hij werd toen op transport gezet naar Saloniki waar de gevangenen van boord gingen. Toen hij vervolgens ontsnapte, bracht Welsh een aanzienlijked hoeveelheid informatie mee over zijn waarnemingen tijdens deze reis betreffende kustbatterijen in de Golf van Kahlkis en in de golf ten noorden van het eiland Euboa, samen met informatie betreffende schepen die in de haven van Saloniki voor anker lagen. Al deze informatie was in die tijd van groot belang.
Op 13 juli 1941 in een gevangenenkamp bij Saloniki deed Pvt Welsh met vele anderen een poging om door een riool te ontsnappen maar dat mislukte en Welsh raakte gewond door Duitse bewakers. Na zes dagen in het ziekenhuis werd hij door de Gestapo verhoord maar hij gaf geen inlichtingen en werd zeven dagen in een Duitse gevangenis opgesloten.
Tegen 7 augustus had Welsh enkele Griekse kleren verzameld en hij ontsnapte op een knappe manier tijdens het ochtendappèl bij de Horse Transport Lines. Met hulp van Griekse burgers, politie en Grieks Orthodoxe priesters slaagden hij en een aantal ontsnapte gevangenen erin naar het Turkse eiland Imbros te komen. Ze werden daarna naar het Turkse vasteland gebracht en aan de Syrische grens aan de Geallieerden overgedragen. Het optreden van Pvt Welsh was opmerkelijk. Bij zijn twee mislukte pogingen en zijn uiteindelijke geslaagde ontsnapping toonde hij uitmuntende vastberadenheid, visie, moed en uithpudingsvermogen en bewees ook een goede waarnemer te zijn.

Oorspronkelijk aanbevolen voor een Military Medal maar afgewaardeerd naar een MiD
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto