TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Biéler, Gustave Daniele Alfred "Guy"

Geboortedatum:
26 maart 1904 (Beurlay/Chatente-Maritime, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
5 september 1944 (KZ Flossenbürg, Duitsland)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 juni 1944
Aanbeveling:
In november 1942, toen Major Bieler boven Frasnkrijk werd afgeworpen, viel hij op een rots waardoor zijn rug zwaar gewond werd. Destijds zei hij niets over het incident en onthulde de ernst van zijn verwonding alleen in een rapport dat hij in maart 1943 naar huis stuurde. Die ernst werd later bevestigd in rapporten van een collega.
Ondanks zijn verwonding heeft deze officier een netwerk opgebouwd dat zeven keer met succes zendingen heeft ontvangen, hoewel het in een gebied ligt waar Flak de levering van materiaal uiterst moeilijk maakt. Het is nu volledig klaar voor een rol van groot belang.
Deze officier ging vijftien maanden lang met zijn werk door en kon veel waardevolle inlichtingen verschaffen over het gebied waar hij werkte.
Wordt voorgedragen voor toekenning van een M.B.E.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
1 augustus 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier werd op 28 november 1942 boven Frankrijk gedropt en raakte bij de landing ernstig gewond. Ondanks zijn verwonding nam hij een groot aantal afgeworpen wapens en materiaal in ontvangst en werd voor zijn werk tot februari 1943 onderscheiden. Gedurende heel 1943 ondernam hij een groot aantal sabotage acties waaronder de vernieling van een troepentrein bij Senlis in februari 1943. hij liet tussen St. Quentin en Lilli 20 keer een trein ontsporen, hij beschadigde in november 1943 tien locomotieven door zand in de lagers te strooien en hij vernielde in december nog eens elf locomotieven, een reparatiewerkplaats en andere installaties bij Tourcoing. Zijn organisatie voor D-Day was tegen het einde van het jaar rond met ploegen die explosieven zouden plaatsen op 25 punten langs de spoorlijnen in dit gebied en groepen die waren uitgerust met mitrailleurs om weg- en railtransporten aan te vallen in het gebied rond St. Quentin, Bon Guise, Bohin, Le Chatelet, Cambrai, Douai en Maubeuge. Hij had ook een groep klaar staan om de telefoonlijn tussen Parijs en Lille door te knippen. Deze groepen deden hun werk tijdens en na D-Day met groot succes.
Major Bieler werd in februari 1944 gearresteerd. Er is nu gemeld dat hij over een periode van acht dagen, ondanks de meest wrede martelingen door de vijand, hardnekkig heeft geweigerd de namen van zijn medewerkers te noemen of de locatie van wapenopslagplaatsen. Ondanks de hevige pijn die hij al had vanwege de verwonding aan zijn rug, nog verergerd door wrede martelingen, speciaal bedoeld om die pijn erger te maken onderging hij de Gestapo met de grootste vastberadenheid en moed en door zijn stilzwijgen ontkwamen een Britse officier die met hem samenwerkte, zijn vrouwelijke radiotelegrafist en een groot aantal Fransen aan arrestatie.
Er wordt geadviseerd Major Bieler voor te dragen voor benoeming tot Companion in de Distinguished Service Order.
Getekend C. McV. Gubbins, Major-General. 10.9.45
Nadat deze aanbeveling was opgesteld werd vernomen dat Major Bieler begin september 1944 in concentratiekamp Flossenburg is geëxecuteerd.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
16 januari 1946
Croix de Guerre (1939-1945)
Aanbeveling:
Deze Britse officier, die zich vrijwillig meldde voor operaties in bezet gebied, werd op 28 november 1942 boven het gebied rond Lille afgeworpen. Hoewel hij tijdens de landing ernstig gewond raakte voltooide hij zijn missie binnen vijftien maanden in een gebied dat onder strenge controle van de Gestapo stond. Hij zette actief sterke sabotageploegen op die vele overvallen pleegden op spoorwegen en industriële installaties in het gebied.
Hij werd in februari 1944 door de Gestapo gearresteerd en heeft daarbij de grootste moed en toewijding aan de Geallieerde zaak getoond en werd terecht onderscheiden voor zijn bijdrage aan het verzet.
"Officier Britannique volontaire pour des missions en territoire occupé, parachuté dans la région de Lille, le 28 novembre 1942. Bien que gravement blessé à la suite du parachutage, accomplit sa mission pendant 15 mois malgré des souffrances continuelles et dans une région étroitement contrôlée par la Gestapo; contribua activement à mettre sur pied puissantes équipes de sabotage quit procédèrent à de nombreuses actions sur les voies ferrées et contre les installations industrielles de la région.
Arrêté par la Gestapo en février 1944, a fait preuve pendant toute sa mission du plus beau courage et du plus parfait dévouement pour le triomphe de la cause alliée et a justement apprécié, l'apport des forces de la Résistance".
CES CITATIONS COMPORTENT L'ATTRIBUTION DE LA CROIX DE GUERRE AVEC PALME.
Paris, le 16 janvier 1946. Signé: de GAULLE

Met Palm.

Bronnen

Foto