TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sneed, Charles Roy

Overlijdensdatum:
9 januari 1945 (Enoura Maru-Haven Takao, Formosa)
Dienstnummer:
O-373918
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Tijdens de Japanse invasie van de Filippijnen, schoot, toen 1st Lieutenant, Charles Sneed ten minste drie vijandelijke toestellen neer. Waarschijnlijk geraakte hij vanaf 10 mei 1942 in krijgsgevangenschap welke op 21 mei 1943 door de Japanse autoriteiten werd bevestigd. Volgens gegevens van het Internationale Rode Kruis was de dan Major Sneed, aan boord van de Enoura Maru toen deze op 9 januari 1945 door Amerikaanse toestellen werd gebombardeerd in de haven van Takao en kwam hij daarbij om het leven. Formeel staat hij echter nog te boek als vermist.

Loopbaan:
2 februari 1938: Enlistment Texas;
1941: Pilot P-40B, 20th Pursuit Squadron, 24th Pursuit Group;
7 maart 1942: 5th Interceptor Command;
10 mei 1942: Japans krijgsgevangene.

Roy en plane

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
20th Pursuit Squadron, 24th Pursuit Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
26 augustus 1942
Voordracht:
"Wegens buitengewone verdienste terwijl hij deelnam aan een vlucht tussen Kindley Field, Corregidor, de Filippijnen en Iloilo, Panay, Filippijnen, op 9 april 1942. Vliegend van Kindley Field met passagiers en overheidsdocumenten in het enige beschikbare toestel, een primaire trainer, zonder voldoende brandstof om zijn doel te bereiken en zonde kaarten en hulpmiddelen om te navigeren, vloog hij in de nacht in de richting van Mindanao, Filippijnen, over door de vijand bezet gebied. Toen zijn brandstof op was moest hij landen op een strand in noord Palawan dat al was bezet door de vijand. Hij vorderde brandstof bij de lokale bevolking, fabriceerde een startbaan met palmbladeren op het strand. Het lukte hem zijn vlucht voort te zetten tot hij wederom door brandstofgebrek en slecht weer gedwongen was te landen op een strand bij Guimaras. De volgende dag zette hij de vlucht voort naar Iloilo, Panay, van waaruit hij en zijn passagiers werden overgberahct naar hun uiteindelijke doel."

- General Orders No. 26 August 28, 1942, General Headquarters Southwest Pacific Area.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

  • Foto 1: Stephen Sparks
  • - Missing POW case summary

Foto