TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roock, de, J.D.

Geboortedatum:
1908
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

1 januari 1931: Reserve eerste luitenant der infanterie
1 januari 1947: Reserve eerste luitenant
26 mei 1948: Reserve kapitein

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Eerste Luitenant der Infanterie
Eenheid:
6th Light Anti-Aircraft Battery, American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM), Allied Forces
Toegekend op:
25 januari 1949
Aanbeveling 1:
Deze officier was toegevoegd aan de R.A.F. in Palembang op Sumatra voor verbindingstaken. Vanwege zijn grondige kennis van het land en de bevolking wist hij op de snelst mogelijke manier aan onze eisen te voldoen.
Hij werkte onvermoeibaar en toonde grote vaardigheid en vindingrijkheid bij de aanpak van een nieuwe en moeilijke situatie. Zonder zijn hulp zouden onze beheerstaken, zwaar belast door de evacuatie van Singapoer op een onverwachte datum, ernstig zijn gehinderd.
Er wordt geadviseerd de waardering van de Air Council via de gebruikelijke kanalen aan deze officier over te brengen.

Aanbeveling 2:
Lt. De Roock van de Koninklijke Nederlandse Landmacht was de verbindindsofficier tussen de Nederlandse commandant op Sumatra en de Britse troepen op het eiland. Toen het 6th N.A.A. Regt. bevel kreeg de verdediging van de olie installaties en het vliegveld van Palembang over te nemen, moest er in heel korte tijd een grote hoeveelheid werk worden verzet. In de meeste gevallen was er geen enkele accommodatie en hutten met de benodigde installaties moesten in de jungle worden gebouwd. Hoewel de Nederlanders zelf een groot tekort aan materiaal hadden, verrichtte Lt De Roock wonderen bij het zo bewoonbaar mogelijk maken van de hutten. Hij was vrijwel onvermoeibaar en soms zeer hulpvaardig en zonder zijn hartelijke samenwerking zou het regiment niet in staat geweest zijn de taak naar behoren uit te voeren. Ik vind dat officiële erkenning van zijn diensten op zijn plaats is.
Ik ben echter bang dat Lt. De Roock door de Japanners is geëxecuteerd en als de regering van Nederlands-Indië dit kan bevestigen verzoek ik eerbiedig dat de onderscheiding die aan hem zou worden uitgereikt, wordt uitgereikt aan Lt. Van Schloeten van de Genietroepen die zijn deskundige en behulpzame assistent is geweest bij het bouwen van de onderkomens voor het regiment.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto