TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rivière, Paul Claude Marie

Geboortedatum:
22 november 1912 (Montagny/Loire, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
15 december 1998 (Bron/Rhône, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In 1939 werd hij opgeroepen als instructeur voor Cadets de Saumur. Hij raakte gewond tijdens de gevechten om Pont de Gennes, werd vervolgens gedemobiliseerd en keerde terug naar zijn positie als professor literatuur in de Saint-Joseph Jezuïetendagschool in Lyon.

Eind februari 1941 bracht pater Chaillet, jezuïet in Lyon, hem in contact met Henri Frenay en Berty Albrecht en raakte hij betrokken bij het Franse verzet.

Begin 1942 liet hij de propaganda achterwege en werd hij verbindingsofficier voor Jean Moulin, de vertegenwoordiger van generaal Charles de Gaulle in Frankrijk en de leider van het interne verzet.

Na een eerste airdrop werd hij gearresteerd en vier maanden vastgehouden door de politie van Vichy Frankrijk. Na zijn vrijlating zette hij zijn missie clandestien voort tot het einde van de oorlog. Met Mouevens unis de la Résistance (MUR) was hij nauw betrokken bij de organisatie van de radiotransmissiediensten en geheime luchtoperaties voor Zuid-Frankrijk.

Na de arrestatie van Jean Moulin in Caluire kreeg hij van het Bureau Central de Renseignements et d'Action de opdracht om de sectie Landing-Airdrop (in het Frans "Section Atterrissages-Parachutages" of SAP) te reorganiseren.

Hij controleerde SAP tot het einde van de oorlog en was hoofd operaties voor de regio Rhône-Alpes, waar hij de belangrijkste geheime landings- en luchtlandingsoperaties organiseerde: honderden tonnen wapens en uitrusting en miljoenen Franse franken werden zo naar de Fransen gestuurd. weerstand.

Hij organiseerde ook de overdracht van talrijke persoonlijkheden en agenten tussen Frankrijk en Londen: generaal Jean de Lattre de Tassigny, Vincent Auriol, Emmanuel d'Astier de la Vigerie, Jacques Chaban-Delmas, Maurice Bourgès-Maunoury, François de Menthon, Henri Frenay, Daniel Mayer, Christian Pineau, Lucie en Raymond Aubrac.
Na de oorlog

Hij trad in 1947 in dienst bij de militaire dienst met de rang van luitenant-kolonel. Hij was inspecteur-generaal van de Franse strijdkrachten, daarna werd hij in 1953 voor twee jaar naar Indochina gestuurd, in 1955 naar Konstanz in Duitsland en in 1956 in Algerije.

Van december 1956 tot 1959 was hij militair attache in Tokio, vervolgens veiligheidsadviseur in Algerije tot aan de Évian-akkoorden.

Van november 1962 tot 1978 was hij lid van de Nationale Vergadering, plaatsvervanger van het departement Loire van 1962 tot 1978 en burgemeester van Montagny, Loire tot 1983. In dezelfde periode was hij lid van de Raad van Europa.

Hij stierf op 16 december 1998 in Lyon en werd begraven in Montagny.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto