TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chavant, Eugène

Geboortedatum:
12 februari 1894 (Colombe, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
28 januari 1969 (Grenoble, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In februari 1912 nam hij dienst voor drie jaar bij de 11e Draken, waarna hij in januari 1917 op zijn verzoek werd toegewezen aan het 20e Bataljon jagers; sergeant en sectiechef, hij werd in 1918 bij Soissons vergast en weigerde het front te verlaten.

Zijn houding leverde hem de ontvangst van de Militaire Medaille en het Croix de Guerre op met drie citaten.

Gedemobiliseerd in augustus 1919, hervatte hij zijn beroep als monteur. SFIO-activist, hij stond voor gemeenteraadsverkiezingen in Saint-Martin-d'Hères bij Grenoble en werd in 1929 verkozen tot gemeenteraadslid.

Herkozen in 1935, werd hij eerste loco-burgemeester Alexis Jourdan. Na diens ontslag in februari 1938 werd hij verkozen tot burgemeester van de stad. Daarna verliet hij de fabriek en werd eigenaar van een café in Grenoble.

In februari 1941 werd hij door de Vichy-regering uit zijn functie als burgemeester ontslagen. Hij nam deel aan een eerste clandestiene ontmoeting in aanwezigheid van dokter Léon Martin (oud-burgemeester van Grenoble) en Aimé Pupin. Hij nam deel aan de verspreiding van de ondergrondse krant van de socialistische partij Le Populaire en sloot zich in het voorjaar van 1942 aan bij de verzetsbeweging Franc-Tireur.

Lokale manager van "Franc-Tireur" met Aimé Pupin, Jean Perrot en Dr Martin, Chavant is een van de organisatoren van de Vercors maquis.

In navolging van de eerste wetten op de Verplichte Arbeidsdienst (STO), nam hij in december 1942 deel aan de ontvangst van de eerste vuurvaste materialen die werden geïnstalleerd op de Ambel-boerderij in de Vercors.

In september 1943, na de arrestatie van Aimé Pupin, de eerste civiele chef van Vercors, werd Eugène Chavant door zijn kameraden gekozen om hem te vervangen, terwijl commandant Le Ray de militaire chef van Vercors was.

Onder het pseudoniem "Clément" blijft hij vuurvaste materialen verwelkomen bij de STO, zorgt hij voor de beveiliging en zorgt hij voor bevoorrading en transport.

In mei 1944, na een eerste mislukte poging, ging "Clément", via Corsica, naar Algiers om te informeren naar de kansen van uitvoering van het "Montagnards"-plan dat in 1941 door Pierre Dalloz en Jean Prévost werd ontwikkeld en dat voorzag in het gebruik van het Vercors-plateau als een enorm parachutepunt voor troepen en luchtlandingsmaterieel om de terugtocht van de Duitsers af te snijden in het geval van een landing in de Provence. Dit plan verkreeg in 1943 de instemming van Jean Moulin en generaal Delestraint, hoofd van het geheime leger (AS). Chavant ontmoet generaal De Gaulle en degenen die verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen Frankrijk en krijgt beloften van hulp aan de Vercors door parachutespringen.

Terug in Frankrijk door een luchtoperatie, nam hij actief deel aan de mobilisatie van de Vercors; het zorgt tijdens de gevechten van 15 en 16 juni in Saint-Nizier voor de bevoorrading van voedsel en munitie voor de overlevenden. Op 14 juli evacueerde hij onder bombardement met succes de vrouwen en kinderen van Vassieux-en-Vercors.

Op 21 juli, toen twee Duitse divisies een aanval op de Vercors begonnen en 400 SS-parachutisten het Vassieux-en-Vercors-plateau en de omliggende gehuchten binnenvielen, stuurde Chavant het volgende telegram naar Londen: "Als geen hulp, bevolking en wij zullen oordelen Algiers als criminelen en lafaards. Ik herhaal: criminelen en lafaards. "

Helaas slaagden de Duitsers er twee dagen later in om op het plateau te komen en door de verdediging van de maquisards te breken.

Eugène Chavant, lid van het departementale comité voor de Bevrijding van Isère, werd in september 1944 benoemd tot burgemeester van Saint-Martin-d'Hères.

Op 5 november 1944, tijdens zijn eerste bezoek aan het bevrijde Grenoble, overhandigde generaal de Gaulle het Kruis van de Bevrijding aan Eugène Chavant.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 november 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto