TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chevigné, Pierre, de

Geboortedatum:
16 juni 1909 (Toulon, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
4 augustus 2004 (Biarritz, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Na te hebben gestudeerd aan de Saint-Louis-school in Gonzague en vervolgens aan de Saint-Louis-hogeschool in Parijs, ging hij in 1927 naar de speciale militaire school van Saint-Cyr. Twee jaar later verliet hij deze in de "Maréchal Gallieni"-promotie. .

Infanterieofficier van 1929 tot 1934, daarna verliet hij het leger en werd secretaris-generaal van een familiebedrijf en journalist.

Vanaf 1935 was Pierre de Chevigné burgemeester van Abitain in de Pyrénées Atlantiques.

Gemobiliseerd als reservekapitein in 1939, voerde hij het bevel over een compagnie van het 127th IR, daarna het Corps Francs van het Regiment en tenslotte die van de 2nd ID.

In april 1940 liep hij een drievoudige verwonding op door granaatscherven van een granaat en een viervoudige verwonding in juni, tijdens de verdedigingsslagen van Rethel, waarbij hij het hoofd van zijn bataljon overnam. Drie keer geciteerd in de orde van het leger, werd hij benoemd tot Ridder in het Legioen van Eer voor de Franse campagne.

Geëvacueerd naar het militair hospitaal van Dax, verliet hij het voor zijn herstel, op het moment van het verzoek om een ​​wapenstilstand, en scheepte hij zich in in Saint-Jean-de-Luz, op 24 juni 1940, aan boord van de Ettrick, Britse pantserwagen , Engeland te bereiken.

Hij werd in september 1940 naar het Midden-Oosten gestuurd om het bevel te voeren over het 1st Marine Infantry Battalion (1st BIM) en vervolgens de 1st Colonial Demi-Brigade, waarmee hij opnieuw gewond raakte door kogels en granaatscherven tijdens de campagne in Syrië op 10 juni 1941 .

Geroepen door generaal Catroux, Hoge Commissaris van Vrij Frankrijk in de Levant, leidt hij zijn kabinet daar in Beiroet en vervult hij tegelijkertijd de functies van hoofd van de speciale diensten in het Midden-Oosten.

Pierre de Chevigné werd in december 1941 bevorderd tot kolonel.

Begin 1942 werd hij benoemd tot hoofd van de Militaire Missie van Vrij Frankrijk in Washington, en in mei 1942 hervatte hij zijn functie, nadat hij enkele weken was gedetacheerd bij Combined Operations (commando's van Lord Mountbatten) in Londen en had deelgenomen aan een operatie op Bayonne. .

Hij nam een ​​essentiële rol in de rally van West-Indië in juli 1943.

Kolonel de Chevigné werd in december 1943 benoemd tot stafchef van de Franse strijdkrachten in Groot-Brittannië onder het bevel van generaal Koenig, landde in Normandië en leidde de operaties van het bruggenhoofd van Bayeux in juni 1944.

Als militair bevelhebber van de bevrijde regio's volgde hij de geallieerde opmars van Bayeux naar Nancy, via Cherbourg, Rennes, Angers, Parijs, Chalons.

Pierre de Chevigné nam na de oorlog het gemeentehuis van Abitain over, dat hij tot 1965 behield en werd algemeen raadslid van het kanton Sauveterre-de-Béarn (1945-1976).

Hij werd verkozen tot MRP-afgevaardigde voor de Basses-Pyrénées bij de verkiezingen van 1945-1958.

Door de regering als Hoge Commissaris van de Franse Republiek naar Madagaskar gestuurd, leidde hij in de jaren 1948-1949 de pacificatie, wederopbouw en reorganisatie van het Grote Eiland.

Staatssecretaris van Oorlog van 1951 tot 1954 in de kabinetten René Pleven, Edgar Faure, Antoine Pinay, René Meyer en Joseph Laniel, hij was ook minister van Nationale Defensie in de regering van Pflimlin in mei 1958.

Voorzitter, van 1964 tot 1976, van de Algemene Raad van Pyrénées-Atlantiques, hij was ook ere-gouverneur-generaal van Overzees Frankrijk en beheerder van de Union des Injured de la Face (Gueules Cassées).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
9 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto