TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coué, Hervé

Geboortedatum:
2 oktober 1919 (Vieil-Baugé)
Overlijdensdatum:
21 mei 1944 (Hyères, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij ging op 18-jarige leeftijd in dienst in Syrië bij het uitbreken van de oorlog in 1939 en diende bij het 3de Bataljon van het 24e Colonial Infantry Regiment (24th RIC).

Maar wanneer de wapenstilstand aanbreekt, weigert zijn bataljon, dat zich dan op Cyprus bevindt, zich over te geven en besluit de strijd voort te zetten.

Onder leiding van kapitein Lorotte weigerde het 3de Bataljon terug te keren naar Tripoli en verzamelde zich in Nicosia, waar het in juli 1940 enthousiast werd ontvangen door de Britten.

De Franse vrijwilligers, verzameld in het kamp van Moascar en vergezeld door de compagnie van kapitein Folliot, besluiten de naam van 1st Marine Infantry Battalion (1st BIM) aan te nemen en vormen voor de Britten het eerste element van de Vrije Fransen (Franse Vrije) .

Hervé Coué wordt vervolgens ter dood veroordeeld en de inbeslagname van zijn eigendom door Vichy.

Met de 1e BIM, vervolgens het Marine and Pacific Infantry Battalion (BIMP), en naast het 8e Britse leger, nam Hervé Coué deel aan de gevechten in Afrika: hij was in juni 1941 in Syrië, vervolgens in Libië en in mei in Bir-Hakeim -juni 1942 en in El Alamein in oktober 1942 waar hij werd geroepen tot de orde van het legerkorps nadat hij "een kameraad had geholpen het lichaam van zijn dodelijk gewonde sectiechef te bevrijden, onder intens vuur van machinegeweren en granaten".

Na El Alamein is de BIMP de enige Franse eenheid, met een vliegende colonne tanks en machinegeweren van de Marokkaanse spahi's, die is gedetacheerd bij het Britse VIIIe leger om deel te nemen aan de offensieve achtervolging van de vijand die vanaf november begint. 5, 1942 en ging door tot aan Tunesië.

Korporaal Coué van het BIMP dwingt de Mareth-linie en telt op 13 mei een van de overwinnaars van Takrouna.

Hij trouwde op 18 december 1943 in Tunesië. Een van zijn chefs bood hem de zekerheid van een secretariaat in een stafkantoor, wat hij absoluut weigerde. Hij aarzelde geen moment en scheepte zich in april 1944 in naar Italië met de 1st Free French Division en binnen het Marching Battalion No. 21 (BM 21).

De dag na de landing in de Provence, was het op Franse bodem, tijdens de gevechten in Hyères op 21 augustus 1944, dat Master Corporal Hervé Coué sneuvelde met een hand-in-handgranaat.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
29 december 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto