TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crémel, Robert Martin

Geboortedatum:
25 april 1919 (Blainville-sur-l'Eau, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
23 september 1940 (Dakar, Senegal)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Na briljante studies aan het Lycée Poincaré in Nancy, werd hij toegelaten tot de Marineschool. Hij wilde graag vechten en meldde zich voor de duur van de oorlog op 2 september 1939 in Epinal. Opgeleid aan de artillerieschool van Fontainebleau, trad hij in januari 1940 in dienst bij de marine om te dienen op de leerling-matroosschool (de schuimschool) op Armorique in Brest. Bij de aankomst van de Duitsers op 18 juni 1940 werd hij met alle studenten geëvacueerd naar Engeland op het slagschip Parijs.

In dienst bij de Vrije Franse Zeestrijdkrachten (FNFL), werd hij op 1 juli 1940 benoemd tot aspirant.

Op 31 augustus 1940 scheepte hij zich in Liverpool in aan boord van de Aviso Commandant Duboc op weg naar Dakar. Op 20 september 1940 werd hij bevorderd tot de rang van tweederangs vaandrig.

Op 23 september 1940 stonden de Vrije Fransen voor Dakar om te proberen de AOF te overtuigen om terug te keren naar de oorlog met Vrij Frankrijk en de Britten.

Commandant Thierry d'Argenlieu en kapitein Jean Bécourt-Foch gingen aan land om te onderhandelen met de Vichy-troepen en het ergste gebeurde: machinegeweren werden vanaf de kust afgevuurd op de parlementsleden, waarbij Thierry d'Argenlieu gewond raakte.

De kustbatterijen schieten op de vloot, granaten vallen op commandant Duboc en vaandrig Crémel wordt dodelijk gewond op zijn gevechtspost.

Hij werd postuum bevorderd tot de rang van Tweede Klasse Ensign op 1 januari 1941.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto