TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cros, Irénée

Geboortedatum:
15 december 1887 (Courniou, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
14 december 1943 (Foix, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Mobilized in augustus 1914, is het opgenomen in het 2e engineering-regiment en vervolgens op de 24e van de koloniale infanterie, vervolgens opnieuw toegewezen aan de 2e ingenieur.

In augustus 1915 ging hij de dienst aan van poederbomen en wordt hij naar Bergerac gestuurd als bouwmanager voor de bouw van de National Powderriige de Deze stad. Zijn technische kennis herkend door zijn leiders, zijn een snelle vooruitgang waard. Het is verantwoordelijk voor belangrijk werk: constructie van gebouwen en rij-faciliteiten die worden gebruikt bij de vervaardiging van explosieven. Bij zijn demobilisatie in juli 1919 krijgt het de mate van poederingenieur (luitenant).

De tweede mobilisatie van augustus 1939, noemt het opnieuw naar de National Powderroy van Bergerac, waar het sinds 1919 de herstart van deze verlaten plant behandelt.

Verzonden naar Montauban, vervolgens naar Muret, het wordt in 1940 toegewezen aan de constructie van een nieuwe fabriek geprojecteerd in Faca. Dit is waar de tragische gebeurtenissen van juni 1940 een einde maken aan de militaire rol, dan begint zijn actie in het verzet.

Alleen, zonder steun, zonder aansluiting, Irenée Cros Group geleidelijk om hem heen een kern van trouwe vrienden en wordt het hoofd van het verzet in het departement Ariège.

Lid van de gevechtsbeweging, het is benoemd, onder de naam van Calmette, departementale leider van de verenigde bewegingen van weerstand (muur) in Ariège, van hun creatie in januari 1943. Geheime leger, informatiedienst, sociale reliëf, maquis, parachutages, Service Faux Papers, Passages in Spanje, de politieke organisatie van de afdeling, Coördinatiecommissie, het vermenigvuldigt de activiteiten van de clandestiene activiteiten.

Irenénée Cros, die voortdurend thuis zijn gezocht door de Gestapo of Allied Officers op geheime missie, wordt gecontroleerd door de Duitsers.

Slachtoffer van een opzegging, in de nacht van 13 tot 14 december 1943, stakt men aan zijn deur en duwde het. Weten wat er wacht, het ontvluchtt niet en verbrandt alle documenten die de beweging in gevaar kunnen brengen. Wanneer de mannen van de Gestapo hem bereiken, is het laatste papier voltooid om te consumeren. Hij wordt op de plek neergeschoten, in zijn huis van Foix, een kogel in de nek.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
18 januari 1946
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto