TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sahlmann, Heinz Jürgen

Dienstnummer:
13046620
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heinz Sahlmann nam dienst in het Britse leger onder de schguilnaam Harry John Saunders en veranderde in 1947 zijn naam officieel.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Sergeant (Waarnemend Sergeant)
Eenheid:
Secret Intelligence Service (SIS/MI6), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Sgt Saunders kwam in februari 1939 als politiek vluchteling naar Engeland omdat hij gevaar liep door de Nazis te worden vervolgd. Hij meldde zich als vrijwilliger bij de R.A.F. maar werd geweigerd vanwege zijn nationaliteit. Hij nam uiteindelijk dienst in het Pioneer Corps maar omdat dat hem niet de gelegenheid bood persoonlijk de Nazis te bestrijden meldde hij zich vrijwillig voor de missie die het onderwerp van deze aanbeveling is, zich bewust van welk lot hem wachtte mocht hij in Duitse handen vallen..
In maart 1945 ging hij op weg om door de Duitse linies bij Wezel te gaan. Hij droeg een Duits uniform, had radioapparatuur bij zich en maakte met succes de gevaarlijke oversteek over de Rijn. Vervolgens ging hij op weg naar zijn bestemming in Essen en maakte de reis gedeeltelijk te voet en gedeeltelijk per trein waarbij hij controleposten op de weg en op de trein passeerde. De gevaren op deze reis werden nog groter door de scherpte van de Duitse controles op individuele soldaten die van het westen naar het oosten reisden en hij liep voortdurend het risico op ontdekking en een zekere dood. Hij bereikte zijn doel en bleef verscheidene dagen ondergedoken maar om technische redenen was hij niet in staat radiocontact te maken met zijn hoofdkwartier. Hij besloot naar de Britse linies terug te keren on de tactische inlichtingen over te brengen die hij had verzameld. Op de terugreis werd hij door de Duitse Feldgendarmerie opgepakt en door de commandant van de post onderworpen aan strenge verhoren. Met opmerkelijke koelbloedigheid en moed ontweek hij de vele vragen die hem werden gesteld, zich ervan bewust dat elke vergissing hem het leven kon kosten. Hij slaagde erin naar de eigen linies terug te keren waar hij inlichtingen van de hoogste waarde overbracht.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto