TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Terry, Antony Frederic Aimé Imbert

Geboortedatum:
1913
Overlijdensdatum:
1 oktober 1992
Dienstnummer:
138711
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Na zijn arrestatie werd Terry gevangen gezet in Oflag 9A in Spangenberg, Duitsland.
Na de oorlog werd hij journalist bij de Sunday Times.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Capt. Terry heeft zijn leven gewijd aan het verzamelen van kennis over de Duitse karakters en kenmerken die tijdens deze oorlog van immense waarde is geweest voor de Britten.
Voor hij aan de aanval op St. Nazaire begon, waarvoor hij zich vrijwillig meldde, heeft Capt. Terry zich onderscheiden als ondervrager van Duitse krijgsgevangenen.
Op 28 maart 1942, tijdens de aanval op St. Nazaire in Frankrijk was Capt A.F.A.I. Terry toegevoegd aan het hoofdkwartier van Lt Col A.C. Newman voor taken op het gebied van inlichtingen. Lt-Col Newman schreef het volgende rapport over de activiteiten van Capt. Terry:
Capt. Terry kwam twee dagen voor vertrek bij de groep. Hij stond al meteen op grote achterstand doordat hij deelnam aan een operatie waarvoor de anderen al zeer goed en intensief getraind waren. Dat hij tijdens de uiterst moeilijke operatie standhield zonder te verflauwen is te zwak uitgedrukt: vanaf het moment dat hij voet op Franse bodem zette tot aan zijn arrestatie ongeveer tien uur later, waren zijn acties opmerkelijk. Capt. Terry toonde moed, groot initiatief en was mij voortdurend tot grote steun.
Tijdens de straatgevechten in St. Nazaire ging Capt. Terry alleen op weg om uit te vinden welke positie de vijand in de naastliggende straat had ingenomen. Met groot gevaar voor zich zelf, slechts bewapend met een revolver en met volledige minachting voor eigen veiligheid deed hij die verkenning en bracht waardevolle informatie mee terug over de acties en de positie van de vijand. Pas toen de munitie op was en een groot aantal mannen ernstig gewond was geraakt, werd het team met Capt Terry krijgsgevangen gemaakt.
Tijdens zijn drie jaar durende gevangenschap, leverde hij met zijn optreden een belangrijke bijdrage aan het handhaven van het moreel. Hij werkte dag en nacht om het hele kamp op de hoogte te houden van de ontwikkelingen tijdens de oorlog. Hij gaf een dagelijks ‘nieuwsbulletin’ uit bestaande uit uittreksels van alle beschikbare artikelen in de Duitse pers.
Met zijn onvermoeibare energie, zowel in actie als tijdens de saaie periode van krijgsgevangenschap toonde Capt. Terry een dusdanig voorbeeld dat ik hem aanbeveel voor erkenning van zijn grote verdiensten
Tijdens zijn gevangenschap deed Capt. Terry waardevol werk door aan dit kamp nieuws te leveren uit de Duitse pers. Door dit te koppelen aan het nieuws van de BBC kon hij het ware beeld schetsen en daarmee verhoogde hij het moreel in het kamp.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto