De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Welke strijd is afgebeeld op de volgende afbeelding?
 
  - Antwoord: Slag om Midway
  - Uitleg: De Battle of Midway is door velen genoemd als het belangrijkste zeegevecht van de strijd om de Pacific tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gevecht vond plaats tussen 4 en 7 juni 1942.
 
2. Wat is de exacte datum van de Duitse overgave in Stalingrad?
  - Antwoord: 2 februari 1943
  - Uitleg: De slag om Stalingrad vond plaats van 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943. Na de succesvolle Operatie Uranus en het daarop volgende beleg van de stad gaf de Duitse veldmaarschalk Paulus zich op 2 februari 1943 over aan het Rode Leger.
 
3. Welke tank staat op de foto hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: Panzerkampfwagen I
  - Uitleg: De Panzerkampfwagen I, afgekort PzKpfw I, is een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de eerste operationele Duitse tank van na de Eerste Wereldoorlog. Soms refereert men ook wel aan deze tank als Panzer I. Er werden in totaal iets meer dan 1.560 tanks van dit type gemaakt. Deze kleine tank was geschikter voor patrouille- en trainingsgebruik dan voor de echte strijd.
 
4. "Jullie mijn jeugd, zijn de meest waardevolle garantie voor de toekomst van onze natie, en jullie zijn voorbestemd om de leiders te worden van een glorieuze nationaalsocialistische maatschappij." Op welke datum werd deze zin uitgesproken?
  - Antwoord: 10 September 1938
  - Uitleg: Deze woorden sprak Adolf Hitler uit tijdens zijn speech in Neurenberg op 10 september 1938, waarbij hij de Hitlerjugend aansprak.
 
5. In welk land was de man op onderstaande foto Rijkscommissaris?
 
  - Antwoord: Noorwegen
  - Uitleg: De Duitse bankmedewerker en politicus Josef Terboven werd in 1898 geboren in Essen. Van 24 april 1940 tot het einde van de oorlog was hij Rijkscommissaris in Noorwegen
 
6. Wie stond aan de leiding bij de geheime sabotageoperatie Harling?
  - Antwoord: Eddie Myers
  - Uitleg: Operatie Harling vond plaats op 25 november 1942 en werd uitgevoerd door de Britse Special Operations Executive (SOE), samen met de Griekse verzetsgroepen ELAS en EDES. Het doel was de vernietiging van de zwaarbewaakte Gorgopotamos-brug in Centraal-Griekenland. De leider van de succesvolle sabotageoperatie was Eddie Myers van de Royal Engineers
 
7. Wat hoort er op het gele vlak van deze propagandaposter te staan?
 
  - Antwoord: Marks the spot!
  - Uitleg: Deze Amerikaanse propagandaposter is afkomstig uit de periode 1942-1943.
 
8. Van welke organisatie was dit gebouw in MŁnchen tijdens de Tweede Wereldoorlog een regionaal hoofdkwartier?
 
  - Antwoord: Luftwaffe
  - Uitleg: Dit enorme gebouw is gebouwd in 1937-1938 als regionaal hoofdkwartier voor de Luftwaffe (Luftgaukommando VII). Nog steeds zijn er veel oorspronkelijke ornamenten in de vorm van hakenkruizen en helmen zichtbaar.
 
9. Op welke datum begon de oorlog tussen Finland en de Sovjet-Unie die een vervolg was van de Winteroorlog?
  - Antwoord: 25 juni 1941
  - Uitleg: Op 25 juni 1941 begonnen de vijandelijkheden tussen Finland en de Sovjet-Unie. De strijd staat ook wel bekend als de Vervolgoorlog, omdat het een vervolg was op de Winteroorlog die begon toen de Sovjet-Unie op 30 november 1939 binnenviel.
 
10. Uit welk land komt het onderstaande insigne?
 
  - Antwoord: Polen
  - Uitleg: Het insigne is van de 3e Poolse Karpatische Infanteriedivisie. Deze eenheid vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Italiaanse front en stond vanwege het kenmerkende embleem ook wel bekend als de Kerstboomdivisie.
 
11. In welke hoedanigheid werd de eeuwenoude Japanse hachimaki bekend tijdens de Tweede Wereldoorlog?
  - Antwoord: De hoofdband van kamikazepiloten
  - Uitleg: De hachimaki is een traditionele Japanse hoofddoek, oorspronkelijk gedragen door de samourai. De drager ervan wordt volharding, inspanning en moed toegekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de rood-witte band, vaak met een rode zon afgebeeld, onderdeel van het uniform. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hachimaki vooral bekend doordat deze gedragen werd door kamikazepiloten. Admiraal Soemu Toyoda zette de traditie extra kracht bij door op 21 maart 1945 Ďdondergodení op 15 van de banden te schrijven, die hij aan kamikazepiloten gaf.
 
12. Deze file van autowrakken op bovenstaande foto heeft bijna 70 jaar bestaan. Uit welk land waren de militairen afkomstig die deze voertuigen naar hun thuisland hadden willen verschepen?
 
  - Antwoord: Amerikaanse soldaten
  - Uitleg: Op de foto is een spookachtige file te zien die bijna 70 jaar lang stil stond in de Belgische Ardennen, nabij het dorpje Ch‚tillon. Middenin de bossen stonden deze autoís in een rij van 200 tot 300 meter lang. Amerikaanse militairen waren ooit de eigenaars. Omdat ze het verschepen van de autoís zelf moesten betalen en de kosten te duur waren voor wat de autoís waard waren werden ze achterlaten. Omstreeks 2010 zijn de autowrakken opgeruimd.
 
13. Vanuit welk land redde deze Nederlandse man meer dan 2.000 Joden?
 
  - Antwoord: Litouwen
  - Uitleg: De man op de foto is Jan Zwartendijk, een Nederlandse bedrijfsleider en diplomaat. Gedurende het begin van de Tweede Wereldoorlog verstrekte hij meer dan 2.000 Joden in Litouwen valse papieren waardoor ze uit de handen van Sovjet- en Duitse vervolging bleven. Hij werd in 1997 postuum geŽerd met de eretitel ĎRechtvaardige onder de Volkerení van het IsraŽlische Yad Vashem.
 
14. Wat voor functie had het gebouw op deze fotoís, dat van buiten leek op een boerderij?
 
  - Antwoord: Commandobunker
  - Uitleg: Het gebouw op beide fotoís toont de commandobunker van Seyss-Inquart op het landgoed Clingendael, onderdeel van StŁtzpunktgruppe Clingendael. De bunker heeft een omtrek van ruim 70x30meter en een 4 meter dik met pannen afgedekt puntdak met hoge schoorstenen. Het leek vanuit de lucht op een gewone boerderij. De buitenmuren zijn van beton, met als afwerking bakstenen of beschilderding om het op een bakstenen muur te lijken. Vanuit de zolder had men toegang tot twee observatie- en luchtafweertorens, die eruit zien als schoorstenen. In 2012 is de procedure gestart om van de bunker een rijksmonument te maken.
 
15. In mei 1945 vond de moord plaats op tienduizenden voornamelijk Kroatische militairen en nazicollaborateurs. Ze waren hun land ontvlucht uit vrees voor wraak door het partizanenleger van Tito. Welk Oostenrijks dorp werd bekend door dit bloedbad?
  - Antwoord: Bleiburg
  - Uitleg: Een groep van tienduizenden voornamelijk Kroatische militairen en collaborateurs vluchtte in mei 1945 vanuit KroatiŽ via SloveniŽ naar Oostenrijk, waar ze in de grensplaats Bleiburg werden tegengehouden door Britse soldaten. De vluchtelingen werden niet toegelaten in Oostenrijk en vielen zo in handen van Titoís partizanen. Een deel werd weggevoerd naar Joegoslavische gevangenissen en strafkampen, maar grootste deel werd zonder enige vorm van proces ter plaatse terechtgesteld.
 
16. Wat was de codenaam voor de gliderlandingen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie in de vroege uren van 6 juni 1944 als onderdeel van Operatie Overlord?
  - Antwoord: Operatie Detroit
  - Uitleg: Operatie Detroit was de codenaam voor de gliderlandingen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie tijdens Operatie Overlord. De landingszone van de zweefvliegtuigen was rond het dorp Sainte-MŤre-Eglise, ten westen van Utah Beach. Operatie Chicago was de codenaam voor de landingen nabij Vierville van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie in de vroege morgen van 6 juni 1944.
 
17. Bij welke letter bevond zich de Berghof, de residentie van Adolf Hitler op de Obersalzberg?
 
  - Antwoord: C
  - Uitleg: De officiŽle residentie van Adolf Hitler was de Berghof op de Obersalzberg in het zuiden van Duitsland, nabij de plaats Berchtesgaden in de deelstaat Beieren. De Berghof werd in april 1945 door de geallieerden gebombardeerd. De ruÔne werd in 1952 opgeblazen. De foto is genomen tijdens het een RAF-bombardement op 25 april 1945. A is Bormanns huis, B de SS-Kazerne, C de Berghof en D hotel Platterhof.
 
18. Waar bevindt zich dit monument dat de geallieerde oorlogsvliegers herdenkt die hier en in de omgeving omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
 
  - Antwoord: Texel
  - Uitleg: De foto toont het Lancastermonument op Texel op de Lancasterdijk in Oosterend. Het herdenkt de meer dan 40 vliegtuigen die verongelukten en 189 geallieerde oorlogsvliegers die op of nabij Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
 
19. Wie was de oorspronkelijke eigenaar van dit luxe motorjacht?
 
  - Antwoord: Herman GŲring
  - Uitleg: Het luxe motorjacht Carin II was eigendom van Herman GŲring, vernoemd naar zijn overleden echtgenote Carin GŲring. Het schip kostte 1,3 miljoen Rijksmark en had een interieur van edelhout en zwaar leder. In 2010 werd het te koop aangeboden. Het zou toen minstens 150.000 dollar hebben moeten opbrengen.
 
20. Op 2 april 2009 stelde het Europees Parlement 23 augustus in als De Europese herdenkingsdag van het stalinisme en het nazisme. In welk onderstaande land wordt 23 augustus ook officieel erkend als herdenkingsdag, met als symbool een zwart lint?
  - Antwoord: Canada
  - Uitleg: 23 augustus is een Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het stalinisme en het nazisme. De datum is gekozen vanwege het feit dat op deze dag in 1939 het Molotov-Ribbentroppact gesloten werd. In Canada (en GeorgiŽ en de VS) is de herdenkingsdag op 23 augustus ook officieel erkend en bekend als International Black Ribbon Day.
 
21. Bij het Bloedbad van Abbeville, waarbij "vijandige Belgen en vijandelijke buitenlanders" door Franse soldaten werden geŽxecuteerd zonder een vorm van proces, ontsnapte iemand aan ditzelfde lot. Deze man, leider van de Rexisten, werd gescheiden van de groep Abbeville en verdween in verschillende gevangenissen en krijgsgevangenkampen. Na drie maanden van ontberingen en mishandelingen werd hij vrijgelaten. Vanuit welk kamp of welke gevangenis werd hij op 22 juli 1940 vrijgelaten?
  - Antwoord: Interneringskamp Le Vernet
  - Uitleg: Nadat Lťon Degrelle na een schijnexecutie werd gesplitst van de groep en na vele omzwervingen door Franse gevangenissen werd hij uiteindelijk gevonden in Le Vernet en bevrijd. Hij keerde terug naar BelgiŽ en begon te collaboreren met de Duitsers.
 
22. Eťn van deze handgranaten had de twijfelachtige eer, wegens het vroegtijdig exploderen, meer eigen soldaten te hebben verwond en gedood dan vijandige soldaten. Over welke granaat hebben we het hier?
 
  - Antwoord: Granaat A
  - Uitleg: Granaat A is de Beano-granaat die werd gebruikt tijdens D-day, 6 juni 1944. De granaat had door zijn vorm en grootte een perfecte worp. Het ontwerp dat als een baseball in de hand lag had wel wat technische mankementen en explodeerde dan ook vroegtijdig. Deze granaten zijn dan ook zeer snel uit de roulatie genomen en vernietigd door de Amerikaanse strijdkrachten.
 
23. Welke gebeurtenis hoort bij het onderstaande monument?
 
  - Antwoord: De ontvoering van een Duitse Generaal op Kreta
  - Uitleg: Dit monument werd opgericht ter nagedachtenis van de ontvoering van Heinrich Kreipe. Heinrich Kreipe werd ontvoerd op 26 april 1944 door het Kretenzisch verzet en Griekse SOE-agenten. Hij werd meegenomen naar geallieerd gebied. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij vrijgelaten.
 
24. Bij de voedseldroppingen in Nederland op het einde van de Hongerwinter gebruikte Bomber Command een zeer accuraat systeem waarbij men precisie droppingen kon verwezenlijken. Welk systeem gebruikte men?
  - Antwoord: Observing Bombing Over Enemy
  - Uitleg: OBOE was een geailleerd radargeleidesysteem, geÔntroduceerd begin 1943, om bommenwerpers naar hun doel te leiden. Het werkte met echoís die door het toestel zelf werden uitgezonden.
 
25. Stelling 1: Kenneth Williams van de 351st Bomb Group was voor de oorlog een huurmoordenaar in dienst van gangster Al Capone. Stelling 2: Hanns Scharff was een beruchte ondervrager van de Gestapo die bekend stond om zijn gruwelijke foltermethodes.
  - Antwoord: Stelling 1 en 2 zijn allebei onjuist
  - Uitleg: Beide stelling zijn onjuist. Kenneth Williams werd in de nazipropaganda afgeschilderd als huurmoordenaar van Al Capone, die speciaal door Roosevelt uit gevangenis Alcatraz vrijgelaten was om een luchtmachteenheid genaamd Murder Inc. op te richten die Duitse vrouwen en kinderen moest ombrengen. Hier was niks van waar. In werkelijkheid was Murder Inc. de naam van zijn B-17 en had hij deze naam in een dolle bui op leren jack laten schrijven, waarmee hij de Duitsers in de kaart speelde toen ze hem krijgsgevangen namen. Hanns Scharff was geen ondervrager van de Gestapo, maar van de Luftwaffe. Hij werd beschouwd als "meesterondervrager", omdat hij veel informatie los wist te krijgen zonder fysiek geweld toe te passen. Hij zou na de oorlog zijn technieken doceren aan de Amerikanen.