De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. In welke Duitse stad staat de ruÔne van deze tijdens de oorlog zwaar beschadigde kerk?
 
  - Antwoord: Berlijn
  - Uitleg: Op de afbeelding staat misschien wel een van de bekendste symbolen uit de Tweede Wereldoorlog in Berlijn, de Kaiser-Wilhelm-Gedšchtniskirche, kortweg de Gedšchtniskirche. Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door een bombardement. Het kerkgebouw staat op de Breitscheidplatz in het stadsdeel Charlottenburg.
 
2. Het Bloedpact was de oorspronkelijke benaming van een vriendschapspact en alliantie tussen twee landen dat werd getekend in 1939. Het werd uiteindelijk bekend onder een andere naam. Tussen welke twee landen werd dit vriendschapspact gesloten?
  - Antwoord: ItaliŽ & Duitsland
  - Uitleg: Het Bloedpact was een vriendschapspact en alliantie tussen Duitsland en ItaliŽ, dat werd getekend op 22 mei 1939 door graaf Galeazzo Ciano en Joachim von Ribbentrop. De Italiaanse leider Benito Mussolini gaf de voorkeur aan Staalpact als benaming. Dit nadat hem verteld was dat de originele naam waarschijnlijk slecht ontvangen zou worden in ItaliŽ. RoemeniŽ sloot zich op 23 november 1940 aan bij het pact.
 
3. Erik Hazelhoff Roelfzema stond bekend als Soldaat van Oranje. Onder welke naam stond de man op deze foto bekend?
 
  - Antwoord: Oorlogsvlieger van Oranje
  - Uitleg: De man op de foto is Bram van der Stok. Hij was een Nederlandse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was van de Nederlandse Luchtvaartafdeling en later van de Britse Royal Air Force. Hij is een van de meest onderscheiden Nederlanders ooit. Van der Stok stond bekend als "oorlogsvlieger van Oranje", zoals de titel van zijn biografie luidde. Hij verwierf verder faam vanwege zijn aandeel aan de spectaculaire ontsnapping uit het Duitse krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III, waarop de speelfilm ĎThe Great Escapeí werd gebaseerd.
 
4. Welk geweer is gebaseerd op dit Russische vuurwapen?
 
  - Antwoord: Gewehr 43
  - Uitleg: Het geweer op bovenstaande foto is de Russische Tokarev SVT-40. Het is een gasdruklader en vuurwapen van Russische makelij dat vooral in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Duitse ingenieurs waren onder de indruk van het op gas werkende herlaadsysteem omdat het veel beter was dan het herlaadsysteem van hun Gewehr 41. De Duitsers hebben vervolgens het herlaadsysteem van de SVT-40 op de Gewehr 41 gezet en het Gewehr 43 was geboren.
 
5. Operatie Grog was de codenaam van het Britse bombardement op welke Italiaanse steden?
  - Antwoord: La Spezia en Genua
  - Uitleg: Operatie Grog was de codenaam van het Britse bombardement tussen 6 en 11 februari 1941 op de Italiaanse steden Genua en La Spezia door oorlogsschepen en bommenwerpers. Oorspronkelijk was de operatie een week eerder gepland, maar vanwege slechte omstandigheden op zee werd deze uitgesteld.
 
6. Welk gebouw in het midden van deze foto overleefde het bombardement op Rotterdam?
 
  - Antwoord: Witte huis
  - Uitleg: De foto toont Rotterdam voor 14 mei 1940, de dag dat grote delen van de stad vernietigd werden door een bombardement. Het gebouw op de foto dat het bombardement overleefde in het Witte huis uit 1898, een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa.
 
7. Wat was de bijnaam van de man achter het spreekgestoelte?
 
  - Antwoord: De beul van Breslau
  - Uitleg: De man achter het spreekgestoelte is Karl Augustus Hanke, een hoge functionaris van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij ( NSDAP). Hij was van 1940 tot 1945 Gauleiter van Neder-SileziŽ en gedurende de periode van veertig dagen in 1945 de laatste ReichsfŁhrer-SS. Hij verklaarde de grote Duitse stad Breslau tot Festung Breslau en verbood lange tijd de bevolking te vluchten voor het Rode Leger. Tevens dwong hij de Volkssturm barricades op te werpen. Aan de vele executies die onder zijn bewind werden uitgevoerd, dankte hij de bijnaam de beul van Breslau.
 
8. In het nummer Vergeate van de Limburgse dialectband Rowwen HŤze wordt verwezen naar een oorlogsmonument. Over welk monument gaat het hier?
  - Antwoord: De Duitse oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
  - Uitleg: Gezongen wordt: "Gister kwam ik nog in ysselsteyn oet - Dat kerkhof stiet vol mit ontelbare kruuse - Ontelbare rieje, mit nog veul mier pruuse - Ik heb en kwartier beej dat burdje gezeate - in vrede zoelang als wej dit nie vergeate...
 
9. Wie was de piloot van het toestel dat voorafgaand aan de atoombomaanval op Hiroshima de (weers)omstandigheden ter plaatse verkende?
  - Antwoord: Major Claude Eatherly
  - Uitleg: Eatherly was de piloot van de Straight Flush. Het toestel vertrok om 01:37 uur op 6 augustus vanaf de basis op Tinian om de weersomstandigheden boven Hiroshima te verkennen. Eatherly rapporteerde: "Bewolkingsgraad minder dan 3/10 op alle hoogtes. Advies bombardeer eerste doelwit." Tibbets, de piloot van de Enola Gay, het toestel dat de bom vervoerde, volgde dit advies op. Zijn copiloot was Lewis. Sweeney en Van Pelt waren de piloot, respectievelijk navigator van de Bockscar, het toestel dat op 9 augustus 1945 de atoombom op Nagasaki zou gooien.
 
10. Tijdens de conferentie van Casablanca verweet de Amerikaanse president Roosevelt de Fransman Charles de Gaulle dat het Comitť National FranÁais (een soort van Franse regering in ballingschap) niet democratisch was samengesteld. Wat was de reactie van De Gaulle op dit verwijt?
  - Antwoord: Jeanne díArc is ook niet op n democratische wijze verkozen
 
11. Uit welk land is deze ridderorde, die onder andere werd toegekend aan Hermann GŲring, afkomstig?
 
  - Antwoord: Japan
  - Uitleg: De ridderorde op de foto is de Japanse Orde van de Rijzende Zon die in 1875 werd ingesteld door de Meiji-keizer. Ze was de eerste Japanse Ridderorde naar voorbeeld van de Europese ridderorden. De vormgeving is typisch Japans. Er is gebruikgemaakt van bloemen. Hermann GŲring ontving het Grootkruis van de orde op 29 september 1943.
 
12. De Jodenster is een bekend symbool geworden van onderdrukking van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In welk ondergenoemde land waren Joden niet verplicht een Jodenster te dragen?
  - Antwoord: Finland
  - Uitleg: Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Joden boven de leeftijd van zes jaar in bijna het gehele door de nazi's bezette of beÔnvloede Europa een Jodenster dragen, met uitzondering van Finland (bondgenoot van Duitsland), Noorwegen, Denemarken en Vichy-Frankrijk.
 
13. In de nacht van 16 op 17 oktober 1946 werden de door het Tribunaal van Neurenberg ter dood veroordeelde naziís opgehangen. Wie was de derde persoon die werd geŽxecuteerd?
  - Antwoord: Ernst Kaltenbrunner
  - Uitleg: De volgorde was: Von Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrunner, Rosenberg, Frank, Frick, Streicher, Sauckel, Jodl, Seyss-Inquart
 
14. Welke slag / operatie toont deze kaart?
 
  - Antwoord: Slag om Koersk
  - Uitleg: De Slag om Koersk, door de Duitsers operatie Citadel genoemd, was de grootste tankslag in de geschiedenis en een beslissende slag aan het Oostfront in de Tweede Wereldoorlog. De strijd vond plaats in juli en augustus 1943. 800.000 man infanterie, 2.700 tanks en 2.000 vliegtuigen aan Duitse zijde stonden tegenover 1.300.000 man infanterie, 3.600 tanks en 2.400 vliegtuigen van het Rode Leger.
 
15. De Duitse generaal op deze foto was actief betrokken bij de staatsgreep en bomaanslag op Adolf Hitler op 20 juli 1944. Jaren eerder was hij ook betrokken bij de voorbereidingen van een andere poging om Hitler omver te werpen. Het was toen de bedoeling om de FŁhrer in de Rijkskanselarij neer te schieten. In welk jaar was dat?
 
  - Antwoord: 1938
  - Uitleg: De man op de foto is Ludwig Beck, een Duitse generaal die op 20 juli 1944 betrokken was bij de staatsgreep en bomaanslag op Hitler. Eerder, in 1938, bereidde hij samen met leden van de Wehrmacht en het ministerie van Buitenlandse zaken een staatgreep en aanslag op Hitler voor, ook wel de Septembersamenzwering genoemd, die uiteindelijk niet doorging.
 
16. Uit welk land komt deze onderscheiding?
 
  - Antwoord: Nederland
  - Uitleg: De onderscheiding is het Herinneringskruis 1939-1940 van het Nederlandse Rode Kruis. Het werd verleend aan vrijwilligers en medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis die dienst hebben gedaan in de periode van de mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten, van 4 april 1939 tot 10 mei 1940 en gedurende de Duitse inval, van 10 tot 15 mei 1940.
 
17. Welke van de onderstaande personen werd als eerste naar Nederland gezonden als geheim agent voor de geallieerden?
  - Antwoord: Jan Willem van Driel
  - Uitleg: Jan Willem van Driel werd in de nacht van 17 op 18 augustus 1940 per boot afgezet bij Oostvoorne.
 
18. Na de oorlog spuwde Eisenhower in een brief aan Lord Hastings Lionel Ismay zijn gal over een van de geallieerde generaals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij merkte onder meer op dat hij "altijd klaar stond om medewerkers te kleineren op de kritieke momenten waarop medewerking van ieder hoogstnoodzakelijk was." Op wie doelde Eisenhower hier?
  - Antwoord: Bernard Montgomery
  - Uitleg: De relatie tussen Eisehower en Montgomery was tijdens de oorlog al niet al te best geweest. Na het publiceren van de memoires van Montgomery in 1958 werd al het contact verbroken. De memoires vormden ook de aanleiding voor de bewuste brief van Eisenhower.
 
19. Welk onderdeel van de V2 raket bevind zich op de plek van het vraagteken?
 
  - Antwoord: Gyroschopische besturing
  - Uitleg: De raketgeleiding van de V2 raket verliep via een geavanceerd gyroscopisch systeem met een analoge computer dat stuursignalen naar de aerodynamische stuurvinnen en vanen in de uitlaat van de verbrandingskamer stuurde.
 
20. Welke van de onderstaande personen had als bijnaam "de Rode Hond"?
  - Antwoord: Ion Antonescu
  - Uitleg: De Roemeense generaal Ion Antonescu kreeg als bijnaam de "Rode Hond" door zijn haarkleur en oorlogsmisdaden die hij had laten uitvoeren in de tweede wereldoorlog.
 
21. Welke type tank staat hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: T-26
  - Uitleg: De T-26 was een lichte tank, die door de Sovjet-Unie vanaf 1931 tot in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Deze tank heeft een 45 mm kanon en had een gemiddelde snelheid van 25km/h. De T-28 is een middelzware tank met een groter kanon van 76,2 mm. De tank op de foto werd ingezet en uitgeschakeld tijdens de slag om Suomussalmi (7.12.1939 - 8.1.1940). De tank staat tot op de dag van vandaag nog steeds op de plaats waar het werd achtergelaten.
 
22. Van welke divisie is het embleem hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: 14. Waffen-Grenadier-Division der SS
  - Uitleg: Het embleem van de OekraÔnse Waffen-SS divisie was een klauwende Roetheense Leeuw met drie kronen, afgebeeld op een schild. Deze leeuw stond voor GaliciŽ, de regio waar het grootste deel van de vrijwilligers vandaan kwam, en gold als symbool van het OekraÔense nationalisme.
 
23. Hoe heette het cafť waar het Joodse ondergrondse verzet in Krakau in de nacht van 24 op 25 december 1942 een aanslag pleegde?
  - Antwoord: Cyganeria
  - Uitleg: In de nacht van 24 op 25 december 1942 werd door het joodse ondergrondse verzet in Krakau een aanslag gepleegd door een bom af te laten gaan in het cafť. Dit was een gericht doelwit omdat het cafť een ontmoetingsplaats was voor Duitse officieren. Ten minste zeven officieren werden bij de aanslag gedood.
 
24. In welke plaats in Nederland was de verzetsgroep "Nomedos" actief?
  - Antwoord: Rotterdam
  - Uitleg: Nomedos (Niet Ondergaan Met En Door Onze Schuld) was een Rotterdamse verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. De groep is ontstaan uit het samengaan van verschillende steunverleners die allemaal gezinnen en onderduikers hielpen tijdens de oorlog.
 
25. Welke naam staat in de onderstaande code beschreven?
 
  - Antwoord: Spitfire
  - Uitleg: De naam is geschreven met Morse code, van boven naar beneden gelezen kom je uit op het woord: Spitfire.