De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Wie is de onderstaande maarschalk?
 
  - Antwoord: Carl Gustaf Emil Mannerheim
  - Uitleg: De man op de foto is de Finse maarschalk Carl Gustaf Emil Mannerheim tijdens een ontmoeting met Adolf Hitler in juni 1942. Toen de Sovjet-Unie in november 1939 Finland aanviel, werd Mannerheim benoemd tot opperbevelhebber van het leger. Zijn leger vocht tijdens de Duitse invasie van de Sovjet-Unie mee met Hitlers troepen.
 
2. Welk schip was niet betrokken bij de slag in de Koraalzee?
  - Antwoord: USS Indianapolis
  - Uitleg: USS Indianapolis was niet betrokken bij de slag in de Koraalzee. Vanaf medio 1942 was het schip bijna een jaar lang betrokken bij de acties om de Aleoeten te bevrijden.
 
3. Welk wapen werd tijdens de campagne in Noord-Afrika (november 1942) voor het eerst op grote schaal ingezet door de Amerikanen?
  - Antwoord: M1 Bazooka
  - Uitleg: De M1 bazooka werd tijdens de campagne in Noord-Afrika voor het eerst op grote schaal ingezet door de Amerikanen. De M26 Pershing werd pas na het Ardennenoffensief in gebruik genomen, de P-47 Thunderbolt werd tegen het einde van 1942 naar Engeland gezonden voor operationele inzet en de M36 Jackson werd pas in 1944 ingezet.
 
4. Van welke Amerikaanse divisie is dit insigne?
 
  - Antwoord: 5th Infantry Division
  - Uitleg: Het insigne is van de Amerikaanse 5th Infantry Division, ook wel bekend als de "Red Diamond" en de "Red Devils".
 
5. Welk type helm is hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: SSH40
  - Uitleg: Te zien is de Sovjethelm SSH40 uit de Tweede Wereldoorlog. De SSH40 is een Russische helm die bij de hoogte van het oor naar beneden loopt, in tegenstelling tot de Amerikaanse M1-helm waar deze egaal blijft.
 
6. Welke naam gaven de Italianen aan de Junkers Ju 87?
  - Antwoord: Picchiatello
  - Uitleg: De Ju 87 was ook bij de Italiaanse luchtmacht in gebruik en stond daar bekend als Picchiatello. Hoewel dit letterlijk "dwaas" of "idioot" betekent, was de naam gebaseerd op het begrip "picchiata", wat duikvlucht betekent. Ook de Hongaarse, Roemeense en Bulgaarse luchtmachten beschikten over dit toestel.
 
7. Op welke datum pleegde de Japanse generaal Mitsuru Ushijima zelfmoord?
  - Antwoord: 22 juni 1945
  - Uitleg: Mitsuru Ushijima was commandant van het 32e leger dat in de laatste fase van de oorlog vocht tijdens de slag om Okinawa. Toen zijn troepen waren verslagen, pleegde hij op 22 juni 1945 zelfmoord.
 
8. Welke bijnaam gaven de Britten aan de hieronder weergegeven pop?
 
  - Antwoord: Rupert
  - Uitleg: Het afgebeelde voorwerp is een paradummy, bestemd om de vijand te misleiden. De poppen werden aan parachutes neergelaten om een aanval door paratroepen te fingeren. De Britten noemden de pop Rupert en de Amerikanen Oscar.
 
9. Wat was de bijnaam van het 822e Georgische Infanteriebataljon?
  - Antwoord: Koningin Tamara
  - Uitleg: Het 822e Georgische bataljon was vernoemd naar koningin Tamara, de heerseres over GeorgiŽ gedurende de zogenoemde Georgische Gouden Eeuw. Op 6 februari 1945 werd het bataljon op texel gelegerd, bestaande uit 800 vrijwillige GeorgiŽrs en 400 Duitse militairen. Hun commandant was Klaus Breitner.
 
10. Welke Sovjetmedaille staat hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: Medaille voor de Gewapende Strijd
  - Uitleg: De Medaille voor de Gewapende Strijd (Russisch: "Медаль За боевые заслуги", Medal Za boevije zasloegi), was een onderscheiding van de Sovjet-Unie. De medaille werd op 17 oktober 1938 door het Presidium van de Opperste Sovjet ingesteld[
 
11. Op welke datum ontsnapte de Nederlandse verzetsstrijder Gerrit Kleinveld uit kamp Amersfoort?
  - Antwoord: 1 maart 1943
  - Uitleg: Gerrit Kleinveld werd op 17 december 1942 in Amersfoort gearresteerd na verraad over zijn deelname aan de overval op het distributiekantoor in Joure. Omdat hij gedurene zijn verhoren niets losliet, werd hij op 23 december 1942 overgeplaatst naar Kamp Amersfoort. Op 1 maart 1943 wist hij uit het kamp te ontsnappen door met een lepel een tralie los te hakken.
 
12. Welke onderstaande film heeft Fritz Hippler niet gemaakt?
 
  - Antwoord: Film C
  - Uitleg: Fritz Hippler maakte al deze films, behalve C. "Olympia" werd gemaakt door Leni Riefenstahl.
 
13. Na de aanval op Pearl Harbor werd de Amerikaanse bevolking oproepen zich te revancheren. Welk woord ontbreek op deze propagandaposter?
 
  - Antwoord: Avenge
  - Uitleg: Het ontbrekende woord is Avenge (wreek). Bij de Japanse aanval op de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor kwamen 2.402 Amerikanen om. De aanval was een grote schok voor het Amerikaanse volk en leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse betrokkenheid in de Tweede Wereldoorlog, zowel in de Stille Oceaan als in Europa. De volgende dag verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Japan.
 
14. De Ierse rockband U2 bezong in 1983 een gebeurtenis uit 1972 in Noord-Ierse stad Derry. Een gebeurtenis met dezelfde benaming vond plaats in Polen. In welk jaar?
  - Antwoord: 1939
  - Uitleg: Twee dagen na de Duitse inval in Polen, op 3 september 1939, vond in de Poolse stad Bydgoszcz een voorval plaats dat ervoor zorgde dat deze datum bekend kwam te staan als "Bloedige Zondag". In de stad in de Poolse corridor woonde een aanzienlijke Duitse minderheid waarvan er velen vermoord werden door de Polen. Het exacte aantal slachtoffers is niet bekend. De naziís gebruikten het bloedbad als excuus voor de slachtpartijen die Duitse troepen in de stad onder de bevolking aanrichtten toen ze de stad innamen.
 
15. Van welke nationaliteit waren de militairen die in december 1941 Devilís Peak verdedigden om de terugtrekking van geallieerde troepen uit Hong Kong dekking te geven?
  - Antwoord: IndiŽrs
  - Uitleg: Devilís Peak werd tijdens de slag om Hong Kong verdedigd door het Indische 5/7 Rajputs.
 
16. Welke nationaliteit had de diplomaat op deze foto? In 1943 redde hij tachtig joden die op het punt stonden te worden gedeporteerd naar Auschwitz.
 
  - Antwoord: Turkse
  - Uitleg: De man op de foto is de Turkse diplomaat İsmail Necdet Kent. Tijdens de Tweede Wereldoorlog riskeerde hij zijn leven om Joden te redden. Hij verleende als consul-generaal in Marseille de Turkse nationaliteit aan tientallen Turkse Joden die in Frankrijk woonden. Daarnaast redde hij in Marseille tachtig Turkse Joden uit hun trein die op punt van vertrekken stond richting Auschwitz. Toen bewakers weigerden aan zijn sommatie om deze mensen eruit te laten te voldoen, klom Kent zelf op de trein. Na een uur kreeg hij de Joden vrij.
 
17. Welke Griekse bergbrigade stond ook bekend als Riminibrigade?
  - Antwoord: 3e
  - Uitleg: De 3e Griekse Bergbrigade was een Griekse infanterie-eenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eenheid stond ook bekend als Riminibrigade. Ze werd door de Griekse regering in ballingschap in Egypte opgericht, nadat in april 1944 een procommunistische muiterij van Griekse strijdkrachten in Egypte was neergeslagen. De brigade werd samengesteld uit monarchistisch gezinde officieren en manschappen.
 
18. Wat was de echte naam van de Belgische radiomaker die zijn uitzending altijd besloot met de slagzin: "Wij doen ons best, zonder er op te boffen, toch krijgen we ze wel, de moffen!".
  - Antwoord: Fernand Geersens
  - Uitleg: De stem van Radio BelgiŽ in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog was Jan Moedwil, wiens echte naam Fernand Geers luidde. Hij was presentator van de zender van de Belgische Nationale Radio-Omroep die opereerde van uit Londen. Zijn tegenhanger voor het Franstalige gedeelte van BelgiŽ was Victor de Laveleye. Steeds besloot Moedwil met dezelfde slagzin die decennia later nog altijd in het collectief geheugen bewaard is gebleven: "Wij doen ons best, zonder er op te boffen, toch krijgen we ze wel, de moffen!".
 
19. Welke naam kreeg Camp General Robert Toombs toen het in 1942 in gebruik werd genomen door het Amerikaanse leger?
  - Antwoord: Camp Toccoa
  - Uitleg: Camp Toccoa was tijdens de Tweede Wereldoorlog een trainingskamp voor paratroepers van het Amerikaanse leger. De naam van het in 1940 door de National Guard in gebruik genomen kamp zou in 1942 veranderd zijn, omdat de achternaam van de generaal van de Confederatie teveel zou lijken op het Engelse woord Tombs, oftewel graftombes. Met ook een fabriek voor grafkisten op de route naar het kamp, werd het psychologisch gezien verstandiger de naam te vervangen. Bij Camp Toccoa ligt de berg de Currahee. Paratroepers moesten als training vanuit het kamp de berg op- en afrennen. Deze berg is bekend geworden door de miniserie Band of Brothers, aflevering 1.
 
20. Uit welk land is deze tank afkomstig?
 
  - Antwoord: Hongarije
  - Uitleg: De lichte tank op de foto is de Hongaarse Toldi, vernoemd naar de veertiende-eeuwse Hongaarse ridder Miklůs Toldi. De tank was gebaseerd op de Zweedse Landsverk L-60B tank. Van 1939 tot 1942 werd het voertuig onder licentie van het Zweedse bedrijf AB Landsverk in Hongarije geproduceerd en verder ontwikkeld. In totaal werden 202 stuks geproduceerd.
 
21. Welke tekst ontbreekt op dit rekruteringsaffiche voor de Waffen-SS?
 
  - Antwoord: Nederlanders
  - Uitleg: De weggelaten tekst is "Nederlanders". Met zulke posters werden Nederlanders opgeroepen zich aan te sluiten voor de strijd tegen het bolsjewisme.
 
22. Tijdens de slag om welke van de onderstaande steden pasten de Canadese troepen voor het eerst een tactiek toe waarbij ze zogenoemde "muizengaten" in binnenmuren van huizen maakten om zich zo te kunnen verplaatsen van huis naar huis zonder zich op straat bloot te hoeven geven aan vijandelijk vuur?
  - Antwoord: Ortona
  - Uitleg: Het was tijdens de slag om de Italiaanse stad Ortona van 20 tot 28 december 1943 dat de Canadezen voor het eerst gebruik maakten van de tactiek die ze "mouse-holing" noemden. Voor het maken van de gaten gebruikten ze meestal explosieven.
 
23. Stelling I: Toen Bernard Montgomery werd benoemd tot bevelhebber van het 8th Army in Afrika gaf hij demonstratief de opdracht de plannen voor de terugtocht te verbranden. Stelling II: Montgomery noemde een van zijn honden naar zijn Duitse tegenstander tijdens de Afrikaanse veldtocht, Rommel.
  - Antwoord: Stelling I en II zijn beide juist
  - Uitleg: Beide stellingen zijn juist. Behalve dat hij ťťn van zijn honden vernoemde naar Rommel (een spaniŽl), gaf hij een andere hond de naam Hitler (een foxterriŽr).
 
24. Wat was de voornaamste tank van de Vichy-Fransen die het in november 1942 in Algerije tegen de Amerikanen opnam?
  - Antwoord: R-35 Renault
  - Uitleg: De Renault R-35 was de meest gebruikte Franse lichte tank bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. Het voertuig werd ontwikkeld in 1934 naar aanleiding van specificaties van het Franse Leger voor een lichte infanterietank ter vervanging van de verouderde Renault FT-17.
 
25. Welke vliegenier uit de Royal Air Force schreef in 1943 een kinderboek dat verfilmd had moeten worden door Disney?
  - Antwoord: Roald Dahl
  - Uitleg: RAF-piloot Roald Dahl schreef in 1943 het kinderboek Gremlins over kleine wezentjes die de Britse gevechtstoestellen saboteerden omdat hun leefgebied aangetast werd door de aanleg van een vliegtuigfabriek. Het zou verfilmd worden door Disney maar zover is het nooit gekomen. Met de latere Hollywoodfilms met dezelfde titel heeft het verhaal van Dahl niets te maken.