De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. In welk type vliegtuig vloog Douglas Bader toen hij tijdens het uitvoeren van een aantal stunts neerstortte, waarna zijn beide benen moesten worden geamputeerd?
  - Antwoord: Bristoll Bulldog
  - Uitleg: Op 14 december 1931 daagde een aantal vliegers Bader uit tijdens een bezoek aan de Reading Airo Club op Woodley Airfield in Berkshire om een aantal aerobatics te laten zien. In eerste instantie weigerde hij, maar toen geïnsinueerd werd dat hij bang zou zijn, nam hij de uitdaging aan. Na een aantal stunts te hebben uitgevoerd, ging het echter volledig mis. De tip van de linkervleugel van zijn Bulldog raakte de grond en zijn toestel crashte. Zijn benen raakten bekneld en moesten geamputeerd worden.
 
2. Stelling I: De zwaar waterfabriek in Vemork werd compleet vernietigd door een Amerikaans bombardement. Stelling II: De fabriek in Vemork is nooit gebombardeerd door bommenwerpers om burgerdoden te vermijden.
  - Antwoord: Beide stellingen zijn onjuist
  - Uitleg: Op 16 november 1943 van 11:30 tot 12:30 wierpen 143 toestellen 711 bommen van 500 pond. Een precisiebombardement was door het rookgordijn niet meer mogelijk. De gebouwen van de installatie raakten slechts licht beschadigd.
 
3. Hieronder afgebeeld zijn twee voorbeelden van drukwerk met daarop leden van de Nederlandse koninklijke familie. Wat was de bijnaam van dit type drukwerk?
 
  - Antwoord: Brandplaatje
  - Uitleg: Afgebeeld zijn voorbeelden van drukwerk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Royal Air Force boven Nederland werd afgeworpen als een hart onder de riem voor het Nederlandse volk. Dit drukwerk had als bijnaam ‘brandplaatje’. Het betrof normaal drukwerk, maar het dankte deze bijnaam aan de waarschuwing van de Duitse bezetter dat het oprapen van zulke plaatjes levensgevaarlijk was. Ze zouden spontaan in brand zouden kunnen vliegen. Daarvan was vanzelfsprekend geen sprake.
 
4. Uit welk land is het onderstaande vliegtuig afkomstig?
 
  - Antwoord: Australië
  - Uitleg: Het vliegtuig op deze foto is de CAC Wirraway. Dit is een Australisch militair lesvliegtuig dat door de Royal Australian Air Force gebruikt werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het was het eerste type dat in serie werd gebouwd door de Commonwealth Aircraft Corporation, die in 1936 was opgericht in Fishermans Bend nabij Melbourne. Het toestel op de foto is eigendom van het Temora Aviation Museum op RAAF-basis Wagga.
 
5. Deze vlag behoorde toe aan de militaire tak van de communistische partij uit welk land?
 
  - Antwoord: Filipijnen
  - Uitleg: Deze vlag behoord toe aan de Hukbalahap, de militaire tak van de communistische partij in de Filipijnen. De naam Hukbalahap is een samenvoeging van de Filipijnse term Hukbo ng Bayan Laban sa mga Hapon, oftewel volksleger tegen de Japanners. In 1942 werd de organisatie opgericht om de Japanners te bevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog
 
6. Welke van deze steden draagt niet de eretitel Heldenstad?
  - Antwoord: Brest-Litovsk
  - Uitleg: Brest-Litovsk draagt niet de titel Heldenstad, maar Heldenfort. Dit is een in de voormalige Sovjet-Unie eenmaal verleende eretitel. In 1965 viel de keuze op het fort in Brest-Litovsk dat de Duitse aanval in 1941 enige tijd weerstond.
 
7. De man op deze foto kan worden beschouwd als de eerste klokkenluider over misstanden in één van de onderstaande kampen. Welke?
 
  - Antwoord: Auschwitz
  - Uitleg: De man op bovenstaande foto is de Nederlander Jaap van Duijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als dwangarbeider in de tuinen van Auschwitz. Gedurende een verlof in 1942 deed hij als een van de eersten mededelingen over de gaskamers en crematoria en over de martelingen en massamoord die plaatsvonden in Auschwitz. Hij waarschuwde in maart 1942 zelfs de Joodse Raad. Zijn verklaring werd toen niet geloofd. Jaap van Duijn kan als de eerste klokkenluider van Auschwitz worden gezien.
 
8. Wat was de naam van het hieronder afgebeelde Russische drietal dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vele karikaturen maakte van onder andere Hitler en Mussolini?
 
  - Antwoord: Koekryniksy
  - Uitleg: De naam van dit Russische tekenaarscollectief is Koekryniksy. In de jaren 30 en 40 werden ze internationaal bekend met de karikaturen van Hitler, Mussolini en andere nazistische/fascistische kopstukken. Het drietal bestond uit: Michail Koeprijanov, Porfiri Krylov en Nikolaj Sokolov. Veel van hun tekeningen werden afgedrukt in de satirische Moskouse krant Krokodil.
 
9. In welke plaats bevindt zich het monument waarvan deze teddybeer in brons deel uitmaakt?
 
  - Antwoord: Vught
  - Uitleg: Deze teddybeer maakt onderdeel uit van het Monument der verloren kinderen op het terrein van het Nationaal Monument Kamp Vught in Vught. Het monument herdenkt de kindertransporten vanuit het kamp op 6 en 7 juni 1943. Meer dan 3.000 Joden, waaronder ruim 1.000 kinderen, werden vanuit Vught via Westerbork op transport gezet naar Sobibor om vergast te worden. Het op 5 september 1999 onthulde monument is gemaakt door Teus van den Berg-Been.
 
10. Uit welk land komt dit vuurwapen?
 
  - Antwoord: Japan
  - Uitleg: Dit vuurwapen is de Japanse Nambu, een semiautomatisch pistool dat werd gebruikt door het Japanse Keizerlijke leger en de Japanse Keizerlijke Marine tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het werd ontworpen door generaal Kijiro Nambu, een zeer welvarende wapenontwerper die wel de ‘John Browning van Japan’ wordt genoemd. Hoewel dit pistool duidelijk een oppervlakkige gelijkenis heeft met de Duitse Luger P08, is het niet op Lugers ontwerp gebaseerd.
 
11. Terwijl nazi-Duitsland op 7 mei 1945 capituleerde en Japan op 2 september 1945 (na op 15 augustus hiertoe al besloten te hebben) duurde het langer voordat de Verenigde Staten formeel het einde van de vijandigheden van de Tweede Oorlog proclameerden. Wanneer was dit?
  - Antwoord: 31 December 1946
  - Uitleg: Op 31 december 1946 tekende de Amerikaanse president Harry S. Truman proclamatie 2714, waarmee alle vijandelijkheden aangaande de Tweede Wereldoorlog werden stopgezet.
 
12. Welk strafkamp in Nederland werd door ‘Herr Doktor’, zoals de man links op de foto zich liet, noemen, opgericht?
 
  - Antwoord: Ommen
  - Uitleg: De man links op de foto is Werner Schwier, een Duitse oud-paardenslager die zich Herr Doktor liet noemen. Het voormalige Sterkamp bij Ommen richtte hij in 1941 in tot een strafkamp met de naam Erika. De Nederlandse collaborateur Karel Lodewijk Diepgrond had de dagelijkse leiding over dit kamp.
 
13. Wat is de naam van dit kunstwerk?
 
  - Antwoord: Let me be myself
  - Uitleg: Dit street art-kunstwerk, genaamd Let me be myself, is een 240 m² grote muurschildering gemaakt door Eduardo Kobra. Het is te zien aan de buitengevel van de NDSM Lasloods aan de Neveritaweg in Amsterdam-Noord.
 
14. Welke Britse eenheid had in september 1944 als opdracht om een bruggenhoofd te slaan over de Zuid-Willemsvaart met de bedoeling om aldus onder andere Helmond te kunnen bereiken?
  - Antwoord: 11th Armoured Division
  - Uitleg: Het was in september 1944 de taak van de 11th Armoured Division om een bruggenhoofd te slaan over de Zuid-Willemsvaart en zo het gebied Helmond, Bakel, Deurne, Asten en Someren te controleren.
 
15. De atoombom op Nagasaki werd gedropt door de B-29, bijgenaamd Bockscar, onder bevel van major Charles Sweeney. Dit was niet het eigen toestel van Sweeney. Dat was The Great Artiste. Waarom werd dit toestel niet gebruikt voor de aanval?
  - Antwoord: Het was te veel werk de wetenschappelijke instrumenten aan boord over te zetten
  - Uitleg: Het toestel was beladen met wetenschappelijke instrumenten voor de uitvoering van metingen van de atoomaanvallen. Deze zaten nog in het toestel na een vorige missie. Het kostte te veel tijd alles over te zetten in een ander toestel.
 
16. Waarom stopten trams op 25 december 1944 in Boedapest met rijden?
  - Antwoord: Het Rode Leger had een tramdepot in het oosten van de stad veroverd
  - Uitleg: Op 25 december 1944 begon de belegering van Boedapest door het Rode Leger. In het oosten van de stad werd die dag het tramdepot Budagyongye ingenomen, waarna het tramverkeer in de rest van de stad tot stilstand kwam. Voor de bevolking van het westelijke deel van de stad was dit het eerste dat ze merkten van het beleg dat zou duren tot 13 februari 1945.
 
17. Welke van de volgende romans speelt zich niet af tijdens de Tweede Wereldoorlog?
  - Antwoord: De meedogenlozen’ van Tom Clancy
  - Uitleg: De meedogenlozen’ speelt zich af in de jaren 70.
 
18. Het hieronder afgebeelde Britse duo zong een liedje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog erg populair was. Het werd ook gebruikt om de draak te steken met de Luftwaffe en Hitler. Over welk dier gaat dit lied?
 
  - Antwoord: Konijn
  - Uitleg: De naam van dit zingende duo is Flanagan and Allen. Eén van hun populairste liedjes was ‘Run Rabbit Run’. Het liedje werd gebruikt om de draak te steken met de Luftwaffe die bij een bombardement op Shetland op 13 november 1939 slechts twee konijnen geraakt zou hebben (wat overigens niet waar was). In plaats van de eigenlijke tekst zongen de mannen soms ook ‘Run Adolf, Run Adolf, Run, Run, Run…’
 
19. Wie voerde in 1943 het bevel over de Duitse luchtverdediging rond de olieraffinaderijen in Ploiesti?
  - Antwoord: Alfred Gerstenberg
  - Uitleg: Generaal Alfred Gerstenberg diende van 15 februari 1942 tot 27 augustus 1944 als bevelhebber van de Luftwaffe in Roemenië. In die hoedanigheid was hij ook verantwoordelijk voor de Duitse luchtverdediging van de olieraffinaderijen in Ploiesti.
 
20. Op 20 november 1945 begon in Neurenberg het proces tegen de nazikopstukken uitgevoerd door het Internationaal Militair Tribunaal. Wat was de officiële/permanente zetel van deze instantie?
  - Antwoord: Berlijn
  - Uitleg: De permanente zetel van het IMT was conform artikel 22 van het Handvest Berlijn. In Berlijn was vanwege de bombardementen en gevechten die er hadden plaatsgevonden echter geen gebouw te vinden dat geschikt was voor het tribunaal, dat daarom in Neurenberg plaatsvond.
 
21. In welke plaats zwoer de Franse generaal Philippe Leclerc dat hij de wapens niet zou neerleggen, voordat hij de Franse vlag had zien wapperen boven de kathedraal van Straatsburg?
  - Antwoord: Koufra
  - Uitleg: Samen met zijn mannen zwoer Leclerc op 2 maart 1941 in Koufra een eed dat zij hun wapens niet zouden neerleggen, voordat zij de Franse vlag weer hadden zien wapperen boven de kathedraal van Straatsburg. Het citaat is ook weergegeven op een monument in Straatsburg.
 
22. Bij welk land hoorde de eenheid die dit insigne droeg?
 
  - Antwoord: Verenigde Staten
  - Uitleg: Dit insigne behoort toe aan het Amerikaanse Zesde Leger, onderdeel van de United States Army gedurende de Tweede Wereldoorlog. De eenheid staat tegenwoordig bekend als United States Army South.
 
23. Welke twee Nederlandse dorpen wedijveren erom dat ze als eerste in Nederland bevrijd werden op 12 september 1944?
  - Antwoord: Mesch en Noorbeek
  - Uitleg: Zowel Mesch als Noorbeek claimt als eerste bevrijd te zijn. Mesch, gelegen in de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten, is het meest zuidelijkst gelegen kerkdorp van Nederland. Het was waarschijnlijk het eerste Nederlandse dorp dat op 12 september 1944 werd bevrijd door Amerikaanse soldaten. Noorbeek was dan de eerste bevrijde gemeente van Nederland.
 
24. Uit welk land is dit vliegtuig, een langeafstandsbommenwerper, afkomstig?
 
  - Antwoord: Duitsland
  - Uitleg: Het toestel op de foto is de Duitse Heinkel He 177. Het was de enige langeafstandsbommenwerper die de Duitse Luftwaffe gedurende de Tweede Wereldoorlog in belangrijke aantallen in dienst had. Vanwege de onophoudelijke reeks van ontwikkelingsproblemen werd over de Heinkel He 177 smalend gezegd dat het toestel meer Duitsers dan Engelsen of Amerikanen heeft gedood.
 
25. Welke van deze verzetsstrijdsters heeft vastgezeten in Kamp Vught?
  - Antwoord: Helena Kuipers-Rietberg
  - Uitleg: Van deze verzetsvrouwen heeft alleen Helena Kuiper gevangen gezeten in kamp Vught, van 25 augustus 1944 tot 6 september 1944. De ouders van Hannie Schaft hebben wel in kamp Vught gezeten, maar zij zelf niet.