De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Welke tekst ontbreekt op het onderstaande embleem?
 
  - Antwoord: USA-CANADA
  - Uitleg: Dit embleem is van de First Special Service Force, ook wel The Devilís Brigade, The Black Devils, The Black Devilís Brigade en Freddieís Freighters genoemd. Het was een Amerikaans-Canadese speciale eenheid die viel onder het Amerikaanse Fifth Army. Ze werd opgericht in 1942 en ontbonden in december 1944 en vocht op de Aleoeten, in ItaliŽ en Zuid-Frankrijk.
 
2. In welk land werd dit militaire vliegtuig gebouwd?
 
  - Antwoord: Nederlander
  - Uitleg: Het afgebeelde vliegtuig is de Koolhoven F.K.58, een eenmotorig jachtvliegtuig dat werd gebouwd door de Nederlandse Vliegtuigenfabriek Koolhoven. Het toestel werd in opdracht van Frankrijk ontworpen. Tijdens de Slag om Frankrijk zette de Franse luchtmacht enkele van deze vliegtuigen in. Er zijn twintig exemplaren van gebouwd.
 
3. Welke officiersrang voor de SS was een idee van Adolf Hitler, maar is nooit toegekend?
  - Antwoord: Volksmarschall
  - Uitleg: Volksmarschall was een geplande rang voor officieren van de Waffen-SS, naar een idee van Adolf Hitler. De Waffen-SS was geen onderdeel van de Wehrmacht, wat betekende dat Waffen-SS-officieren nooit de rang van Generalfeldmarschall konden bereiken. Hitler vond dat er bij de Waffen-SS een rang van gelijke hoogte moest komen. Sepp Dietrich zou door zijn succes bij het Ardennenoffensief worden gepromoveerd tot Volksmarschall, maar door het mislukken van het offensief ging deze bevordering niet door. Er werd voor de rang zelfs een speciale maarschalksstaf ontworpen. Doordat echter niemand ooit de rang van Volksmarschall kreeg, verdween dit ontwerp in de archieven van de Sovjet-Unie.
 
4. Wat was de codenaam voor het radarsysteem dat de Britten onder andere tijdens de Slag om Engeland gebruikten?
  - Antwoord: Chain Home
  - Uitleg: De codenaam voor het radarsysteem dat de Britten gebruikten tijdens de Slag om Engeland om de aanvallen van de Duitse Luftwaffe vroegtijdig te detecteren en te coŲrdineren, was Chain Home. Het was het eerste werkelijk goed functionerende operationele radarsysteem ter wereld.
 
5. De Japanse soldaat Hiroo Onoda, die een guerrillastrijd vocht in de Filipijnen, wilde niet geloven dat de oorlog was afgelopen. Door wie werd hij uiteindelijk persoonlijk overtuigd?
  - Antwoord: Zijn vroegere leidinggevend officier
  - Uitleg: Op 9 maart 1974 kreeg Onada op het eiland Lubang van een Japanse officier, majoor Taniguchi, die in 1944 ook was betrokken bij het mededelen van Onoda's opdracht, een order overhandigd waarin vermeld stond dat het Japanse leger alle gevechtshandelingen had gestaakt. Nadat Onoda deze order had ontvangen drong het eindelijk tot hem door dat de oorlog dertig jaar geleden al was afgelopen en dat Japan had verloren.
 
6. Wie werd door Loe de Jong aangeduid als de gier uit de Alpen?
  - Antwoord: Hanns Rauter
  - Uitleg: Hanns Albin Rauter (1895-1949) was misschien wel de meest gevreesde en gehate vertegenwoordiger van de Duitse bezetting in Nederland. Door Loe de Jong werd de Oostenrijker omschreven als Ďde gier uit de Alpen.í
 
7. Welk type bom is hier te zien?
 
  - Antwoord: Tallboy
  - Uitleg: Deze op Helgoland tentoongestelde bom is een replica van de vijf ton zware conventionele vliegtuigbom Tallboy. Deze door de Britse wetenschapper Barnes Wallis ontwikkelde bom had als doel om diep in de oppervlakte door te dringen alvorens te ontploffen. De schade die de bom aanrichtte werd vooral veroorzaakt door de seismische golf die werd geproduceerd. De geallieerden gebruikten de Tallboy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
 
8. Aan boord van welke Duitse U-Boot speelt de roman en speelfilm "Das Boot" zich af?
  - Antwoord: U-96
  - Uitleg: In 1941 voer oorlogscorrespondent Lothar-GŁnther Buchheim mee met een patrouille van de U-96. Zijn ervaringen verwerkte hij later in een kort verhaal, "Die Eichenlaubfahrt", en de roman "Das Boot" (1973) die een internationale bestseller werd. De verfilming, onder regie van Wolfgang Petersen, kwam in 1981 uit en werd eveneens een internationaal succes.
 
9. Hoe maakten de Duitsers officieel een einde aan het Englandspiel?
  - Antwoord: Door een cynisch telegram gericht aan het SOE-hoofdkwartier
  - Uitleg: Op 1 april 1944 verstuurde Hermann Giskes, chef van Referat III F van de Abwehr, die was belast met contraspionage, een ongecodeerd bericht via 10 radiolijnen, waarmee hij het Spiel officieel beŽindigde. De tekst luidde als volgt: "To [the SOE section chiefs] Messrs Blunt, Bingham and Successors Ltd. You are trying to make business in Netherlands without our assistance. We think this rather unfair in view of our long and successful co-operation as your sole agent. But never mind whenever you will come to pay a visit to the Continent you may be assured that you will be received with the same care and result as all those who you sent us before. So long."
 
10. Op 19 juli 1940 werd de Duitse militair Alfred Jodl bevorderd tot General der Artillerie. Wat maakte deze promotie opvallend?
  - Antwoord: Hij sloeg de rang van Generalleutnant over
  - Uitleg: Na op 1 april 1939 bevorderd te zijn tot Generalmajor, volgde op 19 juli 1940 zijn bevordering tot General der Artillerie. Aldus sloeg hij de rang Generalleutnant over. Zijn bevordering tot Generaloberst volgde op 30 januari 1944.
 
11. Welk van de volgende schepen was niet betrokken bij de Slag bij Rio de la Plata in 1939?
  - Antwoord: HMS Belfast
  - Uitleg: De British South-American Division bestond uit de zware kruisers HMS Exeter en HMS Cumberland en de lichte kruisers HMS Ajax (vlaggenschip) en de Nieuw-Zeelandse kruiser HMS Achilles. De HMS Cumberland was voor reparaties naar de Falkland Eilanden gestuurd en zo kwamen op de morgen van 12 december 1939 de drie overige geallieerde kruisers aan bij Rio de la Plata.
 
12. Van welke Waffen-SS-divisie is hier het embleem te zien?
 
  - Antwoord: 5e
  - Uitleg: Dit embleem was van de 5. SS-Panzer-Division Wiking, een pantserdivisie van de Waffen-SS die voor een groot deel bestond uit buitenlandse vrijwilligers en vocht aan het Oostfront. Het symbool was een cirkelvormige swastika op een schild.
 
13. Op welke datum in 1942 begon de strijd om Milne Bay?
  - Antwoord: 25 augustus
  - Uitleg: De slag om Milne Bay ten zuidoosten van Papua-Guinea begon op 25 augustus en eindigde op 7 september 1942. De Amerikanen en AustraliŽrs verdedigden met succes de Japanse aanval op het geallieerde garnizoen dat zich hier bevond.
 
14. Deze tekst is onderdeel van een oorlogsmonument. Waar bevindt zich het ereveld waar dit monument zich bevindt?
 
  - Antwoord: Cairns, AustraliŽ
  - Uitleg: Deze tekst staat op het monument op het ereveld bij de stad Cairns in AustraliŽ. Het herdenkt de Nederlandse militairen die op 7 september 1944 verongelukten toen hun vliegtuig van het KNIL tijdens een vlucht van Merauke naar Cairns neerstortte. Alle achttien inzittenden kwamen hierbij om het leven. Pas in 1989 werd het vliegtuigwrak gevonden. De stoffelijke resten van de slachtoffers werden op 28 juli 1989 begraven in een verzamelgraf op het Australische ereveld.
 
15. Stelling I: Operatie Freshman, een aanval op de zwaar waterfabriek in Vemork, mislukte doordat de twee deelnemende Halifax-vliegtuigen neerstortten. Stelling II: Alle deelnemende commandoís aan deze operatie kwamen om het leven bij het neerstorten van hun zweefvliegtuigen.
  - Antwoord: Beide stellingen zijn onjuist
  - Uitleg: Eťn van de vliegtuigen crashte tegen een berg. Geen van de vier bemanningsleden overleefde dit. Het andere toestel, een Handley Page Halifax, kon wel veilig terugkeren naar de basis in Schotland. Bij de noodlanding van ťťn van de twee zweefvliegtuigen werden zes engineers gedood en raakten de overige commandoís en piloten ernstig gewond. Bij de crash van het andere zweefvliegtuig werden acht mannen op slag gedood, vier raakten zwaar gewond, vijf bleven ongedeerd. De overledenen werden alsnog gedood na door de Duitsers gevangen genomen te zijn.
 
16. Welk modeconcern maakte uniformen voor de SA, SS en Hitlerjugend?
  - Antwoord: Hugo Boss
  - Uitleg: Ondernemer Hugo Ferdinand Boss trad in 1931 toe tot de NSDAP. Zijn modeconcern maakte kleding voor deSA, SS en Hitlerjugend.
 
17. Welke bijnaam kregen de mariniers die op 11 mei 1940 de Willemsbrug in Rotterdam verdedigden?
  - Antwoord: De Zwarte Duivels
  - Uitleg: De gevechtsacties van de mariniers in Rotterdam groeiden na de oorlog uit tot mythische proporties. Onderdeel van deze mythe is de bijnaam die ze vanwege hun standvastig verzet tijdens de strijd om de Maasbruggen van de Duitsers zouden hebben gekregen. Ze zouden "Die schwarzen Teufel" (De Zwarte Duivels) zijn genoemd. Hiervoor bestaat echter geen bewijs, maar de bijnaam raakte na de oorlog wel in gebruik.
 
18. Welke stad werd op 17 mei 1940 gebombardeerd, bij wat ook wel "het vergeten bombardement" wordt genoemd?
  - Antwoord: Middelburg
  - Uitleg: Op 17 mei 1940 ging een groot deel van het oude centrum van Middelburg in vlammen op. Over de oorzaak van de brand is nog steeds discussie: zowel de Duitsers als Fransen worden aangewezen als schuldigen.
 
19. Welke tekst is weggelaten op deze poster?
 
  - Antwoord: Might Sink Ships
  - Uitleg: Deze poster van het Amerikaanse Office of War Information, ontworpen door Seymour R. Goff, is bedoeld om te waarschuwen voor het risico van loslippigheid. De vijand kon meeluisteren. "Loose Lips Might Sink Ships" is de volledige tekst. De Britten gebruikten de vergelijkbare spreuk "Careless Talk Costs Lives".
 
20. Welke stelling over deze persoon is waar?
 
  - Antwoord: Hij was de jongste in de Amerikaanse strijdkrachten tijdens WO2
  - Uitleg: De jongeman op de foto is Calvin Leon Graham, de jongste Amerikaanse militair die diende en vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij meldde zich na de aanval op Pearl Harbor, op twaalfjarige leeftijd (hij loog over zijn werkelijke leeftijd).
 
21. Uit welk land kwam het leger met het onderstaande insigne?
 
  - Antwoord: Duitsland
  - Uitleg: Bovenstaand insigne behoorde toe aan het op 10 oktober 1939 opgerichte Duitse 6e Leger, oftewel 6. Armee. Het werd vooral bekend door de overgave in Stalingrad in 1943.
 
22. Wat was de naam van de door de Britten met een Britse 17-ponderkanon uitgeruste Sherman M4A4?
  - Antwoord: Firefly
  - Uitleg: Voordat de Britten in 1944 in NormandiŽ landden, vervingen ze zelf het 75mm kanon van de M4A4 Sherman door de Britse 17-ponder. Dit was het enige kanon dat een Duitse PzKpfw V Panther of PzKpfw VI Tiger kon uitschakelen van een respectabele afstand. Het probleem was alleen dat er nooit genoeg 17-ponder kanonnen voorhanden waren om alle Shermans om te bouwen tot een Firefly. De meeste Shermans die omgebouwd werden, waren van het type M4A4 en kregen dus de benaming VC Firefly.
 
23. Hoe vaak werd Tobroek in LibiŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden veroverd?
  - Antwoord: Twee keer
  - Uitleg: Tobroek werd voor het eerst op 12 januari 1941 veroverd door Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse troepen. Het werd op 21 juni uit handen verloren. Het zou tot november 1942 duren voordat het Eighth Army de stad heroverde.
 
24. Waar bevindt zich het origineel van deze replica?
 
  - Antwoord: Den Haag
  - Uitleg: Hier afgebeeld is een replica van het beeld op het oorlogsmonument op begraafplaats Westduin te Den Haag. Eromheen liggen de graven van 47 leden van de Haagse verzetsgroep die vernoemd is naar Han Stijkel. De maakster is Marianne Gobius.
 
25. Van welke Duitse organisatie was deze badge?
 
  - Antwoord: Frontbann
  - Uitleg: Deze badge met de tekst "Wir Wollen Frei Werden" was van de paramilitaire organisatie Frontbann. Van 1924 tot 1925 was deze organisatie de vervanger voor de als gevolg van de Bierkellerputsch verboden Sturmabteilung (SA).