TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Wat was de strijdkreet van de Britse 1st Parachute Brigade die vocht bij de brug in Arnhem?
  - Antwoord: Whoa Mohammed
  - Uitleg: De strijdkreet Whoa Mohammed ontstond toen de Britse paratroepen in Noord-Afrika deelnamen aan operatie Torch en de campagne in TunesiŽ. De kreet was mogelijk opgepikt van de lokale bevolking.
 
2. Hoe werd deze Duitse onderscheiding ook wel spottend genoemd?
 
  - Antwoord: Gefrierfleichsorden
  - Uitleg: De onderscheiding of medaille op de foto is de Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42, ook wel de Oostfrontmedaille genoemd. Het was een Duitse onderscheiding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de bittere koude Russische winter van 1941-42 werd hij ook wel spottend "Gefrierfleischorden", de bevroren-vleesmedaille. genoemd.
 
3. Welk surrogaat met als merknaam Tambo werd door Douwe Egberts gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog?
 
  - Antwoord: Thee
  - Uitleg: Tambo was de merknaam van het theesurrogaat dat door Douwe Egberts tijdens de oorlog op de markt werd gebracht. Het bootste de smaak van echte thee na, dat niet langer beschikbaar was. Theesurrogaat kon worden samengesteld uit plantaardige en dierlijke bestanddelen, zoals bosbes-, braam-, frambozen- en aardbeiblad en weipoeder. Het werd in tabletvorm of in papieren zakjes geleverd.
 
4. Over de ondergang van welk schip tijdens de Tweede Wereldoorlog is een countrysong gemaakt door muzikant Johnny Horton?
  - Antwoord: Bismarck
  - Uitleg: In 1960 bracht Horton "Sink The Bismarck" uit over het zinken van het Duitse slagschip de Bismarck.
 
5. De Duitse infanteriedivisie met het onderstaande embleem was tijdens de geallieerde invasie in NormandiŽ gelegerd in verschillende landingssectoren. In welke twee landingssectoren was ze niet gelegerd?
 
  - Antwoord: Omaha Beach en Utah Beach
  - Uitleg: De Duitse 716e Infanteriedivisie was tijdens de geallieerde landing in NormandiŽ gelegerd in het oostelijke deel van de geallieerde landingsgebieden. Het gebied waar de divisie was gelegerd omvatte Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. De eenheid stond tijdens de Slag om NormandiŽ onder bevel van generaal Wilhelm Richter en bestond voornamelijk uit afgekeurde Duitse soldaten en troepen van het Oostfront.
 
6. Over welke Duitse militair verklaarde Karl DŲnitz tijdens het Proces van Neurenberg dat men zei dat hij zeven harten in zijn borst had?
  - Antwoord: Wilhelm Canaris
  - Uitleg: Toen DŲnitz door de rechtbankpresident gevraagd werd naar het karakter en de betrouwbaarheid van Wilhelm Canaris, de chef van de Duitse militaire inlichtingendienst (de Abwehr), antwoordde DŲnitz: "Admiraal Canaris was, toen hij nog bij de marine was, een officier in wie niet veel vertrouwen werd gesteld. Hij verschilde erg van ons Ė we zeiden altijd dat hij zeven harten in zijn borst had.
 
7. Onlangs werden een helm, batons en een officiersstokje geschonken aan een Nederlands museum. Ze behoorden toe aan een Nederlandse luitenant die tijdens de meidagen van 1940 de troepen aanvoerde die op Kornwerderzand de zoeklichten bedienden. Van welke Nederlandse cabaretier is deze militair de grootvader?
  - Antwoord: Jochem Myjer
  - Uitleg: De naam van deze luitenant is Bob Myjer/Meijer, de grootvader van Jochem Meijer. Zijn persoonlijke bezittingen werden geschonken aan het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand.
 
8. Wat was geen bijnaam van de Amerikaanse infanteriedivisie waarvan dit het embleem is?
 
  - Antwoord: The Big Red One
  - Uitleg: Deze schouderpatch behoorde toe aan de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie. Ze had verschillende bijnamen, waaronder: The Old Hickory, The Work Horse Of The Western Front en Rooseveltís SS.
 
9. Het werk van deze man viel bij Adolf Hitler erg in de smaak. Wat was zijn beroep?
 
  - Antwoord: Architect
  - Uitleg: De man op de foto is de Duitse architect Paul Ludwig Troost. Hij viel in de smaak bij Adolf Hitler vanwege zijn neoklassieke en sobere ontwerpen. Net als collega-architect Albert Speer behoorde hij tot de intieme kring van de Duitse dictator en was hij zijn hofarchitect. Troost ontwierp onder andere het Braunes Haus (het hoofdkantoor van de NSDAP), de FŁhrerbau en het Haus der Deutschen Kunst in MŁnchen. Albert Speer nam de positie van Troost over na zijn dood in 1934.
 
10. Uit welk land is het vliegtuig op deze foto afkomstig?
 
  - Antwoord: Nederland
  - Uitleg: Het vliegtuig op de foto is de Nederlands Fokker D.XXI of D.21, een klein jachtvliegtuig dat door Fokker werd ontwikkeld in de jaren 30 van de 20e eeuw. Het werd ingezet tijdens de Meidagen van 1940.
 
11. Wat vervoerde het stoomloodsvaartuig Hr. Ms. 19A toen het op 11 mei 1940 op een Duitse mijn voer en zonk?
  - Antwoord: Goudstaven
  - Uitleg: Op 11 mei 1940 vertrok Hr. Ms. BV 19A met 937 baren goud van de Nederlandsche Bank vanuit Rotterdam. Met zeeloods J. Drijver aan het roer ging het schip op weg naar de Noordzee voor een rendez-vous met de Britse torpedobootjager HMS Wild Swan die het goud over zou nemen en in veiligheid zou brengen. Tussen Maassluis en Vlaardingen liep het schip echter op een magnetische mijn en zonk. Hierbij kwamen 16 mensen om het leven onder wie 3 Britse zeelieden, commandant Smit en 13 andere bemanningsleden van Hr. Ms. BV 19A.
 
12. Van welk radiostation dat gericht was op Nederland vond de eerste uitzending plaats op 19 mei 1940?
  - Antwoord: Radio Vrij Nederland
  - Uitleg: Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zond Radio Vrij Nederland ťťn maand uit vanuit Parijs. De eerste uitzending vond plaats op 19 mei 1940. Op 10 juni 1940 werden de uitzendingen alweer beŽindigd.
 
13. Welke stelling over Alfred Jodl is niet waar?
  - Antwoord: Van alle in Neurenberg ter dood verklaarde naziís werd hij als eerste geŽxecutee
  - Uitleg: Stelling D is onjuist. In de vroege ochtend van 16 oktober 1946 werd Jodl als een na laatste van de negen ter dood veroordeelde naziís opgehangen. Zijn laatste woorden waren: "Ik groet u, mijn eeuwig Duitsland."
 
14. Wat is er bijzonder aan dit oorlogsmonument dat zich bevindt in een Nederlandse stad?
 
  - Antwoord: Het werd al in 1940, tijdens de bezetting, onthuld
  - Uitleg: De foto toont het oorlogsmonument in Medemblik. Het is een bakstenen monument. Op de bijbehorende plaquette staat geschreven, "TER HERINNERING AAN HET GARNIZOEN IN DE JAREN 1939 - 1940 EN ZIJN GEVALLENEN". Het werd al in augustus 1940 onthuld en is het eerste monument van de Tweede Wereldoorlog dat is opgericht in Nederland.
 
15. Door welk land werden deze tanks gefabriceerd?
 
  - Antwoord: ItaliŽ
  - Uitleg: De tank op de foto is de Fiat-Ansaldo M11/39, een Italiaanse middelzware tank, ontwikkeld in de jaren 30. In 1939 kwam de tank in productie. Er zijn in totaal 100 exemplaren van gemaakt. De tank werd ingezet in Noord-Afrika en in ItaliŽ in 1939-1944. Op de foto zijn de tanks in gebruik genomen door Australische militairen.
 
16. De onderscheiding Held van de Sovjet-Unie is algemeen bekend. Ook satellietstaten hadden een soortgelijke onderscheiding. Uit welke Sovjet-satellietstaat is deze onderscheiding afkomstig?
 
  - Antwoord: MongoliŽ
  - Uitleg: Deze onderscheiding draagt de titel Held van de Mongoolse Volksrepubliek. Deze werd in 1936 ingesteld. In 1941 werd een daarbij behorend insigne, een gouden ster met het zilveren portret van staatsman Soeche Bator, een rode vlag en blauwe stralen ingevoerd. De ster werd in 1941 vervangen door een klein vijfpuntig sterretje met vijf briljanten in de armen van de ster. Het lint was rood met twee witte strepen, een smal en een breed, langs de rand.
 
17. Wat hebben deze twee mannen met elkaar gemeen?
 
  - Antwoord: Ze voerden allebei het bevel over de SAS
  - Uitleg: De persoon rechts is de Schot David Stirling. Hij wilde eigenlijk de Mount Everest beklimmen, maar richtte na aan het begin van de Tweede Wereldoorlog SAS op. Rommel noemde hem tijdens strijd in Noord-Afrika de spookmajoor. Hij ontsnapte vier keer uit krijgsgevangenschap, maar zat tot het einde van de oorlog in kasteel Colditz gevangen. Links is de Noord-Ierse bokser en rugbyer Paddy Mayne. Hij volgde Stirling in 1943 op als SAS-commandant. Hij was een succesvolle militair, maar ook een vechtersbaas die vaak te diep in het glaasje keek.
 
18. Hieronder ziet u een luchtfoto van een bouwwerk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd. In welk land is dit gebouw te vinden?
 
  - Antwoord: Frankrijk
  - Uitleg: Op de luchtfoto is de U-bootbunker in La Pallice, bij La Rochelle, te zien. Deze bevond zich aan de Franse Atlantische kust.
 
19. Wat was de Duitse bijnaam van het Sovjet 588e nachtbommerwerpersregiment?
  - Antwoord: Nachtheksen
  - Uitleg: Nachthexen was de Duitse bijnaam voor het 588e nachtbommenwerpersregiment Taman. Dit was een Sovjet-eenheid van de Rode Luchtmacht gedurende de Tweede Wereldoorlog. De eenheid bestond volledig uit vrouwen, zowel piloten als technici. In totaal kwamen 30 nachtheksen om in de oorlog.
 
20. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Zwitserse Weg een gangbare route voor Engelandvaarders om te ontsnappen naar Engeland. Een andere gangbare route liep via een ander Europees land, vanuit Delfzijl. Welk land?
  - Antwoord: Zweden
  - Uitleg: De Zweedse Weg was tijdens de Tweede Wereldoorlog net als de Zwitserse route een ontsnappingsroute voor Engelandvaarders die naar Engeland wilden gaan. Vertrokken werd vanuit Delfzijl, aan boord van de schepen van huisarts en rederij-eigenaar Allard Oosterhuis. Later werd de Zweedse Weg ook gebruikt door koeriers die berichten en zenders moesten vervoeren en voor het vervoer van medicijnen, het Londense weekblad Vrij Nederland en fotos van de koninklijke familie.