TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Waarmee probeerde de Duitse geheime dienst ooit Winston Churchill om te brengen?
  - Antwoord: B. Een explosieve chocoladereep
  - Uitleg: Net als Adolf Hitler was Winston Churchill naar verluidt verzot op chocolade. Hiervan wilden de nazi’s ooit misbruik maken. De Duitse geheime dienst ontwikkelde een explosief dat er vanbuiten uitzag als een chocoladereep van het merk Peter’s Chocolate. Deze lekkernij moest binnengesmokkeld bij Churchills oorlogskabinet en moest zodoende zorgen voor ‘death by chocolate’. De chocoladebom zou na ontploffing iedereen binnen een straal van zeven meter doden. Gelukkig voor de Britse premier werd het plan ontdekt en de reep onschadelijk gemaakt.
 
2. Wat is geen Duits handpistool?
 
  - Antwoord: C
  - Uitleg: Pistool C is de Nambu, een semiautomatisch pistool van Japanse makelij dat werd gebruikt door officieren van het Japanse Keizerlijke leger en de Japanse Keizerlijke Marine tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het pistool werd ontworpen door generaal Kijiro Nambu. Hoewel de Nambu een oppervlakkige gelijkenis heeft met de Duitse Luger P08, is het wapen hier niet op gebaseerd.
 
3. Uit welk land is dit vliegtuig, dat door de Amerikanen ‘Dwaas’ of ‘Idioot’ genoemd werd, afkomstig?
 
  - Antwoord: D. Japan
  - Uitleg: Het vliegtuig op de foto is de Japanse Yokosuka MXY-7 Ōka. De Japanners noemden het ‘kersenbloesem’, maar de Amerikanen verkozen de bijnaam ‘baka’, oftewel ‘dwaas’ of ‘idioot’ in het Japans. Het was een kamikazetoestel dat gebruikt werd door de Japanse Keizerlijke Marine in de strijd om de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
4. Zet deze gebeurtenissen op chronologische volgorde en begin bij de gebeurtenis die als eerste plaatsvond.
 
  - Antwoord: B. C – B – A – D
  - Uitleg: C: Operatie Overlord / D-Day – 6 juni 1944, B: Landing op Iwo Jima – februari 1945, A: Berlijn – 2 mei 1945, D: Atoombom op Hiroshima – 6 augustus 1945.
 
5. Na hoeveel dagen man-tegen-mangevechten kreeg een Duitse militair de “gesp voor man-tegen-mangevechten” in zilver uitgereikt?
  - Antwoord: B. 30 dagen
  - Uitleg: De gesp voor man-tegen-mangevechten, de Nahkampfspange, was een Duitse militaire onderscheiding uit de Tweede Wereldoorlog die vooral aan stoottroepen werd uitgereikt. Er bestond een bronzen, zilveren en gouden versie. Brons werd uitgereikt na vijftien dagen man-tegen-mangevechten, zilver na dertig dagen en goud vijftig dagen.
 
6. Uit welk land is de verzetsgroep afkomstig die gebruik maakte van dit insigne?
 
  - Antwoord: B. BelgiŽ
  - Uitleg: Groep G of Groep Gťrard, formeel de Algemene Sabotagegroep van BelgiŽ, was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Belgische verzetsgroep. De groep werd opgericht in 1942 en de leden waren vooral actief op het gebied van sabotage.
 
7. Stelling I: De man op deze foto zei eens dat liever duizend levende jonge matrozen had dan duizend dode helden. Stelling II: Hij pleegde zelfmoord op 20 december 1939 in Montevideo in Uruguay.
 
  - Antwoord: C. Alleen stelling I is waar
  - Uitleg: De man op de foto is Kapitšn-zur-See Hans Langsdorff, de kapitein van het Duitse vestzakslagschip de Admiraal Spee. Tijdens de zeeslag bij Rio de la Plata raakte zijn schip dusdanig beschadigd dat voor reparaties uitgeweken werd naar de neutrale haven van Montevideo in Uruguay. Het schip mocht hier slechts enkele dagen verblijven en werd niet gerepareerd. In plaats van de confrontatie aan te gaan met een Britse overmacht verkoos Langsdorff om het schip tot zinken te brengen buiten de Uruguese territoriale wateren, zodat het niet in Britse handen kon vallen. De kapitein en zijn bemanning werden naar Buenos Aires overgebracht aan boord van Argentijnse schepen. Daar (en niet in Montevideo) pleegde de kapitein uit eergevoel zelfmoord.
 
8. Het Holocaustmonument in Berlijn, het Denkmal fŁr die ermordeten Juden Europas, is beschermd tegen graffiti met een chemische laag. Bij de productie waarvan was de fabrikant van dit middel ten tijde van het Derde Rijk betrokken?
  - Antwoord: C. Zyklon B
  - Uitleg: De massieve betonblokken van het Holocaustmonument in Berlijn zijn aan de buitenkant behandeld met een chemische laag waardoor graffiti gemakkelijk te verwijderen is. Dit middel wordt gefabriceerd door het farmaceutische bedrijf Degussa. Ten tijde van het Derde Rijk was deze firma mede-eigenaar van het bedrijf dat Zyklon B produceerde, het gifgas dat in de vernietigingskampen werd gebruikt voor het uitroeien van onder andere Joden in gaskamers.
 
9. Op welk landingsstrand tijdens Operatie Overlord ging deze man aan land in Frankrijk?
 
  - Antwoord: D. Utah Beach
  - Uitleg: De man op de foto is de Amerikaanse generaal Theodore Roosevelt jr., de zoon van Theodore Roosevelt, president van de Verenigde Staten tussen 1901 en 1909. De generaal leidde tijdens geallieerde landing in NormandiŽ de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie op Utah Beach. Hij ontving de Medal of Honor. Roosevelt overleed in Frankrijk aan een hartinfarct.
 
10. Welk woord ontbreekt op deze poster?
 
  - Antwoord: C. Victory
  - Uitleg: In de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen Amerikanen en Britten door hun regeringen aangemoedigd om zoveel mogelijk vrij liggende stukken grond en eigen tuinen om te toveren tot groentetuin. Het idee achter de zogenoemde Victory Garden (overwinningstuin) was om burgers te motiveren hun eigen groente en fruit te kweken, zodat de overheid in tijden van schaarste lagere prijzen voor producten kon vragen. Zelfs Eleanor Roosevelt had in de tuin van het Witte Huis een overwinningstuin aangelegd.
 
11. Om vijandelijke toestellen uit de lucht te halen voerden Sovjetpiloten soms ramaanvallen uit. Hoe werd deze tactiek door hen genoemd?
  - Antwoord: D. Taran
  - Uitleg: Het Russische woord taran betekeny stormram. Bedoeld werden ramaanvallen met vliegtuigen tegen andere vliegtuigen, waarbij vooral Sovjet-jachtvliegtuigen vooral Duitse bommenwerpers ramden. Ook waren er taran-aanvallen waarbij jachtvliegtuigen geramd werden.
 
12. Wat is de bijnaam van Bastogne/Bastenaken, die de stad kreeg na de Tweede Wereldoorlog?
  - Antwoord: C. Nuts City
  - Uitleg: Bastogne/Bastenaken is vooral bekend geworden door de slag die tegen de Duitsers om de stad gevoerd werd gedurende het Ardennenoffensief. Op enig moment kwam het Duitse voorstel tot overgave waarop de geallieerde commandant Anthony McAuliffe volgens de overlevering "Nuts!" zou hebben geantwoord. Sindsdien draagt de stad de bijnaam Nuts City.
 
13. Stelling I: De vrouw op de foto maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog furore met het lied "Lili Marleen" dat ze zong voor geallieerde troepen. Stelling II: Haar bijnaam was "The Forces Sweetheart".
 
  - Antwoord: D. Alleen stelling II is waar
  - Uitleg: De dame op de foto is de Britse zangeres Vera Lynn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg ze de bijnaam "The Forces Sweetheart". Ze werd onder andere bekend door haar vertolking van "The White Cliffs of Dover" en "We'll Meet Again". Het was echter de Duits-Amerikaanse zangeres Marlene Dietrich die tijdens de oorlog furore maakte met "Lili Marleen". Vera Lynn zong dit lied ook, maar pas na de oorlog.
 
14. Bij Operatie Overlord was ook sprake van Nederlandse betrokkenheid. Onder andere de kanonneerboten Flores en Soemba verleenden vuursteun. Wat was de Engelse bijnaam voor beide schepen?
  - Antwoord: C. Terrible Twins
  - Uitleg: Hoewel bescheiden van omvang, was er sprake van Nederlandse betrokkenheid bij de geallieerde invasie in NormandiŽ. Deze bestond uit een klein aantal schepen waaronder de kanonneerboten Flores en Soemba, die eerder al de bijnaam Terrible Twins hadden gekregen. De schepen gaven voor de Franse kust vuursteun.
 
15. Tijdens de slag om Guadalcanal verspreidden de Japanners onder de Amerikanen kerstkaarten om het moreel te ondermijnen. Er waren verschillende exemplaren in omloop, maar wat stond op ten minste vier versies afgebeeld?
  - Antwoord: A. Pin-up modellen
  - Uitleg: De Japanners verspreidden tijdens de slag om Guadalcanal zeven verschillende kaarten, waarvan vier met een pin-updame met mooie benen. De tekst erop was zogenaamd geschreven door een echtgenote thuis en bedoeld om heimwee op te wekken.
 
16. Wat was codenaam voor de begin 1945 door de Kriegsmarine uitgevoerde evacuatie van circa 2 miljoen vluchtelingen en militairen vanuit de oostelijke provincies van het Rijk?
  - Antwoord: A. Hannibal
  - Uitleg: De codenaam voor deze operatie was Hannibal.
 
17. In welke speelfilm over de Tweede Wereldoorlog speelt de locatie die op deze satellietfoto van Google Maps te zien is een rol?
 
  - Antwoord: D. Hackshaw Ridge
  - Uitleg: Te zien is Maeda-klif op het Japanse eiland Okinawa, door de Amerikanen Hacksaw Ridge genoemd. Tijdens de gevechten die hier plaatsvonden redde hospik Desmond Doss tientallen Amerikaanse levens. Over hem en zijn heldendaden. maakte Mel Gibson de speelfilm "Hackshaw Rigde".
 
18. Wie van de onderstaande personen heeft nooit deel uitgemaakt van de persoonlijke staf van Adolf Hitler?
  - Antwoord: B. Joachim Peiper
  - Uitleg: Joachim Peiper heeft nooit behoort tot de staf van Hitler. Van juli 1938 tot augustus 1941 was hij echter wel adjudant in de staf van Heinrich Himmler. Wilhelm BrŁckner was tot 1940 Hitlers chef-adjudant, Nicolaus von Below was van 1937 tot 1945 zijn Luftwaffe-adjudant en Otto GŁnsche was van 1943 tot 1945 zijn persoonlijke adjudant.
 
19. Gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-IndiŽ werden naar schatting 60.000 IndonesiŽrs, waaronder voormalige KNIL-soldaten, door de Japanners ingezet als ongewapende hulpsoldaten. Onder welke naam stonden zij bekend?
  - Antwoord: A. Heiho
  - Uitleg: Deze ongewapende hulpsoldaten stonden bekend als Heihoís. Keibodan en Seinendan zijn beiden door de Japanners in Nederlands-IndiŽ opgerichte organisaties. Keibodan was een burgercorps/hulppolitie met rond de 1,3 miljoen leden. Seinendan een jeugdcorps/arbeidsdienst met zevenhonderdduizend leden. Kempeitai was de naam van de Japanse militaire politie.
 
20. Pointe Du Hoc was een van de doelen die veroverd moest worden tijdens D-Day op 6 juni 1944. Tussen welke landingsstranden bevindt zich Point Du Hoc?
  - Antwoord: C. Omaha en Utah Beach
  - Uitleg: Pointe du Hoc is een klif die zich bevindt langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk, nabij Saint-Pierre-du-Mont. De rots bevindt zich tussen de landingsstranden die door de geallieerden werden aangeduid als Omaha Beach en Utah Beach. Amerikaanse Rangers moesten het 30 meter hoge klif beklimmen en de daarboven opgestelde Duitse artillerie uitschakelen/innemen.