TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. In welke Nederlandse stad in Overijssel begon in april 1943 een staking die ook bekend staat als de melk- of mijnstaking?
  - Antwoord: Hengelo
  - Uitleg: De April-Meistaking, ook wel bekend onder de naam melk- of mijnstaking, was een staking in 1943 in Nederland tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op donderdag 29 april 1943 begon de staking bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo te Overijssel. Deze verspreidde zich daarna razendsnel over heel Nederland.
 
2. Welke uitspraken zijn gedaan door deze vrouw? 1: Toen de Australische regering voorstelde om haar decennia na de oorlog te onderscheiden met medailles, antwoordde ze dat ze deze konden stoppen waar een aapje zijn noten in stopt. 2: Over de medailles die ze had ontvangen, zei ze dat ze deze niet hoefde te bewaren, omdat ze te zwaar waren om mee naar de hemel te nemen.
 
  - Antwoord: Alleen uitspraak 1 is van deze vrouw
  - Uitleg: De vrouw op de tekening is de Nieuw-Zeelandse Nancy Grace Augusta Wake, bijgenaamd White Mouse. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze als spionne voor de Britten. Ooit stond ze op de lijst van meest gezochte personen van de Gestapo. Wake was een ongebruikelijke verschijning in haar tijd. Ze had de reputatie een zware drinker te zijn. Om onderscheidingen gaf ze blijkbaar niet veel. Toen de Australische regering haar decennia na de oorlog medailles wilde toekennen, zei ze dat ze die daar kunnen stoppen waar een aapje zijn noten in stopt. De heldin verkocht haar medailles ter ondersteuning van haar inkomen op oudere leeftijd. De eerste uitspraak is dus juist, de tweede niet, want de juiste uitspraak van haar is dat ze geen reden had om haar medailles te bewaren, omdat ze waarschijnlijk toch naar de hel zou gaan, waar ze zouden smelten.
 
3. Uit welk land is de politieke partij afkomstig met dit insigne?
 
  - Antwoord: Noorwegen
  - Uitleg: Het insigne behoort toe aan de Noorse fascistische politieke partij Nasjonal Samling of NS, vrij vertaald: nationale eenheid. Deze partij bestond van 1933 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nasjonal Samling werd opgericht door Vidkun Quisling.
 
4. De Amerikaanse 101st Airborne Division voerde de naam van een dier als zendercode. Welk dier?
  - Antwoord: Kangoeroe
  - Uitleg: Kangaroo (kangoeroe) was de zendercode van de Amerikaanse 101st Airborne Division. Het Kangaroo-monument in Veghel herinnert hieraan.
 
5. Wie staat op deze Duitse propagandakaart?
 
  - Antwoord: Werner Baumbach
  - Uitleg: Op deze ansichkaart staat Werner Baumbach afgebeeld, een succesvolle Duitse bommenwerperpiloot gedurende de Tweede Wereldoorlog.
 
6. In welke Amerikaanse stad werd in de nacht van 24 op 25 februari 1942 de luchtverdediging ingezet?
  - Antwoord: Los Angeles
  - Uitleg: Als gevolg van geruchten van een naderende Japanse luchtaanval werd in Los Angeles in de nacht van 24 op 25 februari 1942 de luchtverdediging ingezet. Zoeklichten en luchtafweergeschut werden daarbij ingezet. Het bleek echter vals alarm. Het incident is bekend komen te staan als de Slag om Los Angeles.
 
7. Zwarte vrijdag verwijst naar gevechtshandelingen die plaats vonden op 9 februari 1945 uitgevoerd door Britse vliegtuigen. Wat was het doel?
  - Antwoord: Duitse schepen in een Noors fjord
  - Uitleg: Zwarte vrijdag of Black Friday verwijst naar de slag boven Fřrdefjord op 9 februari 1945. Britse vliegtuigen voerden een aanval uit op Duitse schepen die zich schuil hielden in de Fřrdefjord in Noorwegen. Vanwege de onverwacht hoge verliezen kwam de dag bij de Britten bekend te staan als Black Friday.
 
8. Zet de ingebruikname van deze kampen op chronologische volgorde en begin met het kamp dat als eerste door de nazi’s in gebruik werd genomen.
 
  - Antwoord: C – A – B – D
  - Uitleg: C: Dachau – 22 maart 1933, A: Buchenwald – 16 juli 1937, B: Chelmno – 8 december 1941 D: Westerbork – 1 juli 1942.
 
9. Dit insigne is van de Belgische 1e infanteriebrigade. Onder welke naam is deze eenheid ook bekend?
 
  - Antwoord: Brigade Piron
  - Uitleg: De Brigade Piron, officieel de Belgische 1e infanteriebrigade, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht in het Verenigd Koninkrijk. De eenheid stond onder bevel van Jean-Baptiste Piron die op zijn beurt onder het commando stond van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie van het Canadese 1e Leger. De Brigade Piron nam onder andere deel aan de bevrijding van België, inclusief hoofdstad Brussel.
 
10. Amsterdam werd gedurende de Tweede Wereldoorlog verschillende keren gebombardeerd, zowel door de Duitsers als door de geallieerden. Welke van de onderstaande locaties werd zowel door de Duitsers als meermaals door de geallieerden gebombardeerd?
  - Antwoord: Schiphol
  - Uitleg: Schiphol werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende keren gebombardeerd, voor het eerst dood de Duitsers op 10 mei 1940. Omdat de luchthaven tijdens de bezettingsjaren gebruikt werd door de Duitsers vonden ook verschillende geallieerde bombardementen plaats, de zwaarste op 13 december 1943.
 
11. Welke voertuig staat hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: Horch 901
  - Uitleg: De Horch 901 was ontwikkeld in 1935/1936 en werd gebruik als een middenmaat terreinwagen door de Duitse Wehmacht. Het voertuig lijkt op de Kubelwagen maar bevat lichte verschillen in o.a. het ontwerp van de deuren en de motorkap.
 
12. Radiotelegrafisten aan boord van U-boten van de Kriegsmarine maakten gebruik van de zogenoemde Wetterkurzschlüssel voor het versleutelen van weerberichten. Welke luchttemperatuur werd aangegeven met de letter L?
  - Antwoord: + 17 graden Celsius
  - Uitleg: Radiotelegrafisten in U-boten codeerden weerberichten met behulp van de Wetterkurzschlüssel, voordat ze werden gecodeerd met de Enigma. De kustpatrouille van de Kriegsmarine ontcijferde het bericht en decodeerde het en stuurde het vervolgens door naar het centrale meteorologische station dat de gegevens opnieuw uitzond. De aftelling op alfabet wordt met 1 verlaagd naarmate de letters doortellen (A: 28 B: 27 C: 26 etc.). L staat behalve voor + 17 graden Celcius ook voor – 8 graden Celcius.
 
13. Wat was de codenaam voor de invasie van de Britten op IJsland?
  - Antwoord: Operation Fork
  - Uitleg: De invasie van IJsland (codenaam Operation Fork) door de Royal Navy en Royal Marines vond plaats op 10 mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De invasie werd uitgevoerd omdat de Britse regering vreesde dat IJsland zou worden gebruikt door de Duitsers, die eerder Denemarken waren binnengevallen, dat in personele unie verbonden was met IJsland en dat voorheen grotendeels verantwoordelijk was voor het buitenlands beleid van IJsland.
 
14. Hoe heette het bataljon van het Poolse Armia Krajowa dat in augustus 1944 gevangenen bevrijdde uit een concentratiekamp in Warschau?
  - Antwoord: Zośka
  - Uitleg: Strijders van het bataljon Zośka bevrijdden in augustus 1944 gevangenen van het concentratiekamp Gęsiówka. De 383 gevangenen (waaronder 348 Joden), zowel mannen als vrouwen, waren door de nazi’s in Gęsiówka in leven gehouden om te helpen bij de vernietiging van het bewijs van massamoord. Ze werden door het bataljon gered van een wisse dood. De meeste van deze overlevenden sloten zich aan bij de eenheid en vochten mee tijdens de opstand in Warschau.
 
15. Welke stelling is juist? Stelling 1: Dit insigne werd gebruikt voor een onderofficier in de Japanse keizerlijke marine. Stelling 2: De bloem op het embleem is een lotusbloem.
 
  - Antwoord: Alleen stelling 1 is juist
  - Uitleg: Het embleem behoort tot de onderofficiersrang van jōtōheisō, een onderofficier 1e klasse en vanaf 1 november 1942 een chef-onderofficier. De bloem op het embleem is geen lotusbloem, maar kersenbloesem. In de Japanse cultuur heeft de kersenbloesem een belangrijke betekenis. Vanwege de korte bloeitijd werd de bloesem tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als symbool van de opofferingsbereidheid voor de keizer.
 
16. Hoe heette de verzamelplaats voor Joden in Rotterdam waarvandaan zij door de nazi’s werden gedeporteerd?
  - Antwoord: Loods 24
  - Uitleg: Loods 24 was een havenloods op het terrein van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen tussen de Binnenhaven en de Spoorweghaven in Rotterdam. De loods werd gebruikt voor de opslag van tabak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de locatie door de Duitse bezetter in gebruik genomen als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. Er zijn vanaf hier in 1942 en 1943 6536 Joodse mensen uit Rotterdam gedeporteerd.
 
17. Wat is te lezen op deze Japanse propagandaposter tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog die in China werd verspreid?
 
  - Antwoord: Kijk eens hoe vriendelijk en beminnelijk het Japanse leger is
  - Uitleg: Deze poster werd verspreid met de bedoeling samenwerking te stimuleren tussen de Chinezen en hun Japanse bezetter.
 
18. Op welke datum werd de onderstaande persoon bevorderd tot generaal-veldmaarschalk?
 
  - Antwoord: 16 februari 1943
  - Uitleg: De man op de foto is Wolfram von Richthofen, die na de Slag om Stalingrad, op 16 februari 1943, werd bevorderd tot Generalfeldmarschall. Met zijn 47 jaar was hij de jongste met deze rang uit de Duitse en Pruisische militaire geschiedenis.
 
19. Wat was de naam van de Japanse viceadmiraal die na de toespraak waarin keizer Hirohito de Japanse overgave verkondigde in een duikbommenwerper stapte en opsteeg met de bedoeling een kamikaze-aanval bij Okinawa uit te voeren?
  - Antwoord: Matome Ugaki
  - Uitleg: De naam van deze viceadmiraal was Matome Ugaki, Akiyoshi Endo was één van de drie andere inzittenden in hetzelfde toestel, een tweezits Yokosuka D4Y. Zijn laatste radioboodschap luidde: "Ik ga naar Okinawa, waar onze mannen hun leven hebben verloren als kersenbloesems. Ik zal de vijand in de ware bushido-geest verwoesten, met vaste overtuiging en met geloof in de eeuwigheid van het keizerlijke Japan. Lang leve de keizer." Hierna werd nooit meer iets van hem vernomen, vermoedelijk stortte zijn toestel neer in zee.
 
20. Wie van de onderstaande ontwikkelaars kreeg als eerste een vliegtuig met straalmotor operationeel in de lucht?
  - Antwoord: Hans von Ohain
  - Uitleg: Hans Joachim Pabst von Ohain werkte al sinds 1934 aan een plan. Hoewel propellervliegtuigen nog niet waren uitontwikkeld, zag Von Ohain kansen voor een propellerloos toestel. In de jaren erna bedacht de Duitser een compressor, een verbrandingskamer, een turbine en een straalbuis. De door hem ontworpen Heinkel He 178 vloog al in 1939. De Brit Frank Whittle werkte weliswaar al eerder aan een vergelijkbaar plan, maar zijn Gloster E.28/39 vloog pas in 1941. Pas in juli 1944 zouden straalvliegtuigen in de oorlog worden ingezet. Na de oorlog werden Ohain en Whittle vrienden.