Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Wat was geen motto binnen de diverse gelederen van de Duitse strijdkrachten, inclusief de Waffen-SS, gedurende de Tweede Wereldoorlog?
  - Antwoord: Ehre und Treue
  - Uitleg: Het motto van de Schutzstaffel, inclusief de Waffen-SS, was Meine Ehre heißt Treue. Van de Wehrmacht was het motto: Gott mit uns, van de Fallschirmjäger Treue um Treue.
 
2. De naam Ironbottom Sound werd door de Amerikaanse marine gegeven aan een deel van de Stille Oceaan tussen de Florida-eilanden, Savo en een ander eiland. Welk eiland was dat?
  - Antwoord: Guadalcanal
  - Uitleg: De Amerikaanse marine bedoelde met Ironbottom Sound het gebied tussen Guadalcanal, Savo en de Florida-eilanden, allemaal onderdeel van de Salomonseilanden. Deze bijnaam werd verzonnen vanwege het grote aantal scheeps- en vliegtuigwrakken dat zich hier op de zeebodem bevond. Deze zonken hier gedurende de Slag om Guadalcanal in 1942 en 1943. Tegenwoordig is deze locatie een populaire bestemming voor sportduikers.
 
3. Welke bijnaam had de man op deze foto? Zijn specialiteit was een verhoormethode, het ‘duikbootspel’ genoemd, waarbij hij zijn slachtoffers langdurig onder water hield.
 
  - Antwoord: De Jodenvisser
  - Uitleg: De man op de foto is Franz Fischer, een Duitse SS-Sturmscharführer die tijdens de Duitse bezetting in Den Haag actief bijdroeg aan de Jodenvervolging. Vanwege zijn fanatieke jacht op Joden kreeg hij de bijnaam Judenfischer (Jodenvisser). Zijn verhoorspecialiteit was het ‘U-boot Spiel’, waarbij zijn slachtoffers langdurig in een badkuip onder water werden gehouden om een bekentenis af te leggen of kameraden te verraden. Fischer behoorde na de oorlog tot de Vier van Breda, later tot de Drie van Breda en uiteindelijk tot de Twee van Breda. Hij zat in de gevangenis van Breda een levenslange gevangenisstraf uit voor oorlogsmisdaden en werd in januari 1989 vrijgelaten. Hij stierf acht maanden later.
 
4. Wat is waar over de vrouw op deze foto? Stelling 1: In 2010 werd haar door het Israëlische Holocaustinstituut Yad Vashem de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren verleend. Stelling 2: Ze werd in Wenen geboren onder een andere naam dan waaronder ze bekend geworden is.
 
  - Antwoord: Alleen stelling 2 is waar
  - Uitleg: De vrouw op deze foto is bekend geworden als Miep Gies, een van de helpers van Anne Frank. Ze werd geboren in Wenen op 15 februari 1909 als Hermine Santrouschitz. In 1920 werd ze geadopteerd door een Nederlandse familie en in 1941 trouwde ze met Jan Gies. Behalve dat ze de onderduikers in het Achterhuis hielp, was zij ook degene die ervoor zorgde dat het dagboek van Anne Frank bewaard werd. In 1971, dus niet pas in haar overlijdensjaar 2010, werd haar, samen met haar man, door Yad vashem de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren verleend.
 
5. De onderstaande foto’s zijn genomen op of van eilanden in de Stille Oceaan waar de Amerikanen en Japanners om gevochten hebben. In welke volgorde eindigden deze gevechten of slagen? Zet de foto’s op chronologische volgorde. Begin met de slag die als eerste eindigde en eindig met de slag die als laatste eindigde.
 
  - Antwoord: B – D – A – C
  - Uitleg: Foto B toont Midway, waarom de slag om 7 juni 1942 eindigde, foto D toont Guadalcanal, 9 februari 1943, foto A toont Iwo Jima, 26 maart 1945, foto C toont Okinawa, 22 juni 1945.
 
6. Met "the Christmas Blitz" wordt vaak het bombardement door de Duitse Luftwaffe bedoeld op Manchester van 22, 23 en 24 december 1940. Nog een andere Britse stad kreeg echter in de kerstperiode te maken met een serie bombardementen die onder dezelfde naam bekend kwam te staan. Welke stad was dit?
  - Antwoord: Liverpool
  - Uitleg: Na eerder ook al gebombardeerd te zijn door de Luftwaffe, werd Liverpool in december 1940 opgeschrikt door nieuwe bombardementen. De stad werd daarbij van 20 tot 22 december zwaar gehavend. 365 mensen kwamen om. Omdat ze voorafgaand aan kerst plaatsvonden wordt naar deze bombardementen ook wel verwezen als "the Christmas Blitz".
 
7. Van welk Nederlandse regiment of squadron is een bok de mascotte?
  - Antwoord: Regiment Stoottroepen Prins Bernard
  - Uitleg: Het Regiment Stootgroepen Prins Bernard heeft een bok als mascotte, genaamd Kees de Bok. Het verhaal gaat dat leden van deze eenheid in 1944 tijdens een nachtelijke patrouille dachten een Duitse patrouille te horen, maar de vijand bleek een bok te zijn. Het dier werd door de militairen meegenomen en sindsdien is Kees de Bok, inclusief rode baret, een vast onderdeel van de eenheid, ook bijvoorbeeld tijdens een recente uitzending naar Irak, uiteraard telkens in de vorm van een nieuwe geit. Tegenwoordig maakt het regiment onderdeel uit van de luchtmobiele brigade.
 
8. Wat is waar over de man op deze foto? Stelling 1: Hij was de eerste Nederlander die door de Duitsers gefusilleerd werd. Stelling 2: Dit vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslag op de NSB’er Hendrik Koot.
 
  - Antwoord: Alleen stelling 1 is waar
  - Uitleg: De man op de foto is Leendert Schijveschuurder, een verzetsstrijder van Joodse komaf. Hij was lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Op 25 februari 1941 brak in Amsterdam en omgeving een staking uit als protest tegen de Jodenvervolging. Op 27 februari 1941 werd deze zogenoemde Februaristaking door de Duitse bezetter met geweld neergeslagen. De CPN, die het initiatief tot de staking had genomen, riep daarna op tot een tweede staking, op 6 maart 1941. Schijveschuurder werd op 5 maart betrapt bij het plakken van oproepen voor die staking. Op 6 maart werd hij na een snelrechtproces als eerste Nederlander door de Duitsers gefusilleerd.
 
9. Welke Nederlandse spion en latere verzetsstrijder, die kort voor de Duitse invasie van Nederland waarschuwde voor deze inval, kreeg in Den Haag te horen dat hij sensatieberichten als deze voor zich moest houden omdat deze alleen maar onrust zouden veroorzaken?
  - Antwoord: Theo Haze
  - Uitleg: Theo Haze was een Nederlandse spion en een verzetsstrijder gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op 7 mei 1940 vertelde een dronken beambte van de Duitse grenspolitie hem: "met drie dagen zijn we bij je, in Holland..." Toen Haze dat bericht doorgaf aan Den Haag, kreeg hij te horen "niet met dergelijke sensatieberichten te komen, daar er alleen maar onrust mee werd gewekt..."
 
10. Hoe werd de Nederlandse sociëteit in Londen genoemd die op 6 juni 1942 op initiatief van koningin Wilhelmina werd geopend? De naam ervan is op onderstaande plaquette weggelaten.
 
  - Antwoord: Oranjehaven
  - Uitleg: Oranjehaven (of Oranje Haven) was een op 6 juni 1942 geopende sociëteit aan 23 Hyde Park Place in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina nam het initiatief hiertoe. De locatie was bedoeld als toevluchtsoord voor de ongeveer 1700 Engelandvaarders.
 
11. Welke generaal werd op 25 november 1941 vervangen door Neil Methuen Ritchie tijdens de veldslag in Noord Afrika?
  - Antwoord: Alan Cunningham
  - Uitleg: Na eerder als plaatsvervangend hoofd van de generale staf in het Midden-Oosten gefungeerd te hebben, werd Neil Methuen Ritchie op 25 november 1941 benoemd tot commandant van het Britse Eight Army, na het ontslag van luitenant-generaal Alan Cunningham uit die positie.
 
12. Welke tank staat hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: 7TP
  - Uitleg: De 7TP was de Poolse versie van de Britse Vickers 6-ton Mark E. In vergelijking met de Vickers had de 7TP een krachtigere dieselmotor, een 37 mm antitankkanon en dikkere bepantsering (17 mm in plaats van 13 mm aan de voorzijde). Tussen 1935 en het uitbreken van de oorlog werden ongeveer 132 tanks van dit type geproduceerd. De aanduiding 7TP betekende "7 Tonne, Pools" (in feite nam het gewicht toe tot 9 ton na het eerste prototype).
 
13. Hoe wordt de gebeurtenis aan het begin van de Tweede Chinees-Japanse oorlog ook wel genoemd?
  - Antwoord: Marco Polobrugincident
  - Uitleg: De openlijke vijandelijkheden tussen Japan en China begonnen na het incident op de Marco Polobrug op 7 juli 1937. Japanse troepen lokten hier een Chinese aanval uit en vielen vervolgens de stad Wanping binnen, waar ze werden teruggedreven door een Chinees garnizoen. Dit vormde het begin van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog die zou duren tot 15 augustus 1945.
 
14. Van welke Britse divisie is het onderstaande logo?
 
  - Antwoord: 6th Anti-Aircraft Division
  - Uitleg: De 6th Anti-Aircraft Division (6th AA Division) was een luchtverdedigingsformatie die vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd opgericht als onderdeel van het Anti-Aircraft Command van het Britse Territorial Army. De divisie verdedigde de monding van de Theems en de toegangswegen tot Londen tijdens de Slag om Engeland en de Blitz.
 
15. Welk dier komt voor in de bijnaam van de onderstaande persoon?
 
  - Antwoord: Tijger
  - Uitleg: De persoon op de foto is Tomoyuki Yamashita, een generaal van het Japanse Keizerlijke Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd bekend door de verovering van de Britse kolonies Malaya en Singapore. Zijn bijnaam luidde ‘Tijger van Malaya’. Eerder was hij betrokken geweest bij het Marco Polobrugincident.
 
16. Waar vond op 16 april 1945 de laatste veldslag tussen de geallieerden en de Duitsers in Nederland plaats?
  - Antwoord: Otterloo
  - Uitleg: De slag om Otterlo was de laatste grote slag in Nederland. Otterlo lag ingeklemd tussen Canadese en Duitse troepen. Toen de Duitsers hun overgebleven troepen in veiligheid wilden brengen, leidde dit tot een onverwachte, felle en chaotische strijd.
 
17. Wie woonde in 1944 en 1945 in het landhuis dat te zien is op deze luchtfoto van Google Maps?
 
  - Antwoord: Anton Mussert
  - Uitleg: Het landgoed op de luchtfoto is Belinckhof in Almelo. Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, vluchtte NSB-leider Anton Mussert vanuit Utrecht naar dit landhuis. Het was tot zijn arrestatie in Den Haag op 7 mei 1945 zijn onderkomen en dat van zijn vrouw.
 
18. Stelling 1: De Amerikanen hebben gewerkt aan een vleermuisbom om Japanse doelen mee aan te vallen. Stelling 2: Het Rode Leger maakte gebruik van bomhonden om vijandelijke tanks op te blazen.
  - Antwoord: Beide stellingen zijn waar
  - Uitleg: Door vleermuizen met explosieven uit te rusten wilden de Amerikanen Japanse steden en fabrieken in brand steken. Verder dan de experimentele fase kwam dit plan niet. Bomhonden zijn door het Rode Leger wel daadwerkelijk ingezet, hoewel met wisselend succes. De viervoeters werden getraind om onder vijandelijke tanks te kruipen waarna een bom die ze meedroegen afging.
 
19. Op 1 juli 1942 brak er grote paniek uit in de Egyptische hoofdstad Caïro, omdat de Duits-Italiaanse troepen op het punt zouden staan om de stad te veroveren. Hoe werd deze dag later aangeduid?
  - Antwoord: Aswoensdag
  - Uitleg: De Britse overheidsinstellingen in Caïro verbrandden op die dag grote hoeveelheden officiële papieren die niet in vijandelijke handen mochten vallen. De ronddwarrelende as zorgde voor de bijnaam van deze dag.
 
20. Enkele seriemoordenaars, die actief waren in Europese steden, maakten gebruik van de oorlogsomstandigheden om toe te slaan. Ze kregen vaak een bijnaam. Welke van deze vier heeft niet bestaan?
  - Antwoord: De Wreker van Warschau
  - Uitleg: De S-Bahn moordenaar (Paul Ogorzow) was actief in Berlijn, de Blackout Ripper (Gordon Cummins) in Londen en Docteur Statan (Marcel Petiot) in Parijs.