TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Jozef Israëlsstraat 16

Hier woonden:

Moritz Lijon
Geboren: 10 februari 1863 te Guhringen (Goryn) Polen
Weggevoerd naar Westerbork: 9 maart 1943
Vermoord: 28 januari 1944 te Auschwitz

Hulda Lijon-Pinkus
Geboren: 6 juni 1875 te Beuthen (Bytom) Polen
Weggevoerd naar Westerbork: 16 april 1943
Overleden: 27 november 1943 te Westerbork

Moritz Lïjon en Hulda Pinkus trouwden en reisden de wereld rond. In 1937 bezochten ze op 74- en 62-jarige leeftijd een zoon in Mexico met plannen om daarheen te emigreren, maar Hulda kon het klimaat niet tolereren en kreeg medisch advies om terug te keren naar Europa. In september 1938 vestigden zij zich op dit adres aan de Jozef Israëlsstraat 16 in Groningen. Ze brachten de eerste jaren van de oorlog door in benauwde omstandigheden en werden gedwongen hun eigendommen te verkopen. Hulda had een slechte gezondheid. Voor steun waren ze afhankelijk van de Joodse Raad.

Moritz en Hulda, nu 80 en 68 jaar oud, werden afzonderlijk naar Westerbork gebracht – hij in maart 1943 en zij, vanuit een ziekenhuis, de volgende maand. Ze verbleef in het ziekenhuis van Westerbork en overleed daar in november. Op 25 januari 1944 werd Moritz Lijon naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij kort na aankomst in een van de acht gaskamers werd vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10 x 10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)