Poolse Oorlogsgraven Oosterbeek War Cemetery

Op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Oosterbeek zijn 72 Poolse Oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

POOLSE GRAVEN IN OOSTERBEEK

In het boekje ĎDe Slag om Arnhem, 1944-1994: een brug naar de toekomstí (1994) staat onder meer: ĎOp 29 augustus 1946 werden de Poolse graven in Driel geruimd en de menselijke resten werden overgebracht naar de militaire begraafplaats in Oos≠ter≠beek. Deze Poolse gesneuvelden werden herbegraven ter weers≠zijden van de ingang. Het lijkt alsof ze wat achteraf zijn gelegd en er niet echt bij horen, maar hun huidige loca≠tie is volgens de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een gevolg van het beleid om iedere natio≠nali≠teit zoveel als mogelijk is een eigen plek te geven. De mannen van de 1e Poolse Onafhanke≠lijke Parachutis≠tenbri≠gade die aan de noordzijde van de Rijn in Oosterbeek en omgeving zijn gesneuveld, liggen wŤl te midden van hun Britse kamera≠den.í

In 2007 is gevraagd aan de CWGC waarom men destijds besloot de Polen van Driel naar Oosterbeek te verplaatsen. Het antwoord luidde dat het kennelijk een gevolg was van een brief van generaal-majoor R.E. Urquhart uit juli 1945. Daarin pleitte de voormalige commandant van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie ervoor om alle geallieerde militairen die direct betrokken waren bij de gevechtsacties van zijn divisie, op het Oosterbeekse ereveld te begraven.

Dit lijkt wellicht een plausibele uitleg, maar het is dan in de eerste plaats vreemd dat men ruim een jaar wachtte met het overbrengen van de stoffelijke resten. En dat deze niet bij hun geallieerde kameraden (inclusief Poolse) zijn begraven, maar op een aparte plek. Als het beleid echt zou zijn om iedere natio≠nali≠teit zoveel als mogelijk is een eigen plek te geven, dan is het sowieso merkwaardig dat op het kerkhof de Nieuw-Zeelanders, AustraliŽrs, Canade≠zen en Nederlanders niet bij elkaar liggen.

Niet alleen Polen uit Driel werden naar de locatie bij de hoofdingang van de begraafplaats gebracht. De stoffelijke overschotten kwamen ook uit Gorinchem, Rhenen, Neerloon, Nijmegen, Eindhoven, St. Michielsgestel, Wijk bij Duurstede en Elst (Utrecht en Gelderland). Daar staat tegenover dat in Breda nog steeds een Pool begraven ligt. Ook in Renkum en vele andere plaatsen in Nederland zijn graven van Britse ĎAirborneí-soldaten te vinden. De genoemde brief van de generaal heeft dus in ieder geval niet geleid tot het concentreren van alle Arnhem-slachtoffers in Oosterbeek.

De Britse militaire gravendienst had na de bevrijding in 1945 in principe de opdracht om graven op goed onderhouden burgerkerkhoven met rust te laten en zich te concentreren op zogenaamde veldgraven. In dat verband is het merkwaardig dat de Poolse graven op het Drielse kerkhof werden geruimd.

Van een echt beleid lijkt hier geen sprake te zijn, en een goede verklaring voor hetgeen is gebeurd, is er niet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesofWar.com & G.H. Maassen, Gelders Archief Arnhem
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

11nov

Herdenking Begraafplaats Oosterbeek

Op 11 november 2018 werd op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest te Oosterbeek een herdenkingsdienst gehouden vanwege Remembrance Day. De dienst stond tevens in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar geleden.

Lees meer

11nov

Remembrance Sunday op Airborne Begraafplaats Oosterbeek

OOSTERBEEK - The Royal British Legion Holland Branch houdt zondag op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek een plechtigheid rond Poppy Day. Dat is de dag waarop in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

Lees meer

Lees meer (20)