TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nucleaire Testlocatie Trinity

Op deze locatie werd de eerste atoombom van de Verenigde Staten tot ontploffing gebracht, in het kader van het Manhattan Project. De locatie was een afgelegen deel van de Alamogordo Bombing Range, nu bekend als de White Sands Missile Range.

De bom, met de naam The Gadget, was een Plutoniumbom van ongeveer 20 kiloton. De test vond plaats op 16 juli 1945 en sloeg een krater van 3 meter diep en 330 meter breed. De krater werd later geëgaliseerd.

De locatie is nu een National Historic Landmark, en is slechts twee maal per jaar open voor het publiek. Op de exacte plaats van de toren waar de bom in was geplaatst, nu een monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Flickr

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog
Het Konikrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 11b
Fat man in Nagasaki
De vernietiging van Hiroshima
Inferno
De Atoombom

33.6773, -106.4754

In Nederland kreeg atoombombouwer Robert Oppenheimer zijn bijnaam 'Oppie'

21jul

In Nederland kreeg atoombombouwer Robert Oppenheimer zijn bijnaam 'Oppie'

Vijf sterren bij NRC, De Telegraaf en AD: de nieuwste film van Christopher Nolan, Oppenheimer, maakt volgens recensenten de hoge verwachtingen waar. De Hollywoodproductie draait om wetenschapper Robert Oppenheimer die ook wel de vader van de atoombom wordt genoemd.

Lees meer

Mijn reis naar de krater waar het atoomtijdperk begon

jul2020

Mijn reis naar de krater waar het atoomtijdperk begon

Morgen is het 75 jaar geleden dat de wereld voorgoed veranderde, toen de allereerste atoombom in de woestijn van New Mexico tot ontploffing werd gebracht.

Lees meer