TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument van het British Imperium Mons

Monument van het British Imperium voor de twee veldslagen van Bergen

De twee Bergense veldslagen van augustus 1914 en november 1918 zijn de eerste en de laatste confrontatie tussen de troepen van het Britse Imperium tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bergen wordt dus voor het Britse expeditieleger (British Expeditionary Force) en meer algemeen voor de bevolking van het Britse Imperium, een belangrijke gedenkplaats.
Om de herinnering aan de Britse soldaten die deelnamen aan deze twee veldslagen en aan de Canadese soldaten die hebben gevochten in november 1918 feestelijk te herdenken, werd dit monument, het werk van de Bergense architect, Edmond Bertiaux, op 11 oktober 1952 onthuld. Winston Churchill schreef de Engelse tekst die erop gegraveerd werd. Koning Boudewijn van België, de Veldmaarschalk Alexander of Tunis, Brits minister van landsverdediging, en de burgemeester van Bergen, Victor Maistriau, woonden de plechtige inwijding bij.
In de sokkel zit een urne in een reliekschrijn. Hij bevat aarde afkomstig uit het graf van elke Britse en Canadese soldaat die gestorven is tijdens de eerste of de tweede slag van Bergen.
Het monument stond eerst in het park rond het belfort, maar werd in 1984 afgebroken om het te verplaatsen en werd hier, op "La Bascule", opnieuw ingehuldigd op 23 augustus 1986. Deze plaats werd niet zomaar op goed geluk gekozen aangezien dit kruispunt een belangrijke strategische plek vormde tijdens de slag van augustus 1914. Dit gebied werd verdedigd door het 4e bataljon van het Middlesex Regiment en het 2e Royal Irish Regiment, en werd in augustus 1914 zwaar door de Duitsers gebombardeerd tijdens de terugtrekking van het Britse expeditieleger.

Bron : informatiebord

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.451738, 3.980384