TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Schwetzinger Straße 12

Deze Stolpersteine / struikelstenen herdenken:

* Ludwig Baumgarten (1890-1942)
* Rosa Regina Baumgarten née Durlacher (1882-1942)
* Ingeborg Baumgarten (1920-1942)
* Horst Norbert Baumgarten (1920-2016)

* Herbert Fleischhacker (1907-? survived)
* Pauline Gertrud Fleischhacker, née Demtröder (1909-? survived)
* Erna Fleischhacker (1902-? survived)
* Gerda Gisela Fleischhacker (1913-1942)

Ludwig Baumgarten, een "zefstandige commerciële reiziger" en Rosa Regina Durlacher trouwden. Ze hadden op dit adres aan de Schwetzinger Straße een tabakswinkel. Hun dochter Ingeborg Charlotte Baumgarten onderging hetzelfde lot als haar ouders, alhoewel er specifiek over haar deportatie geen informatie is en er niet bekend is of ze haar ouders ooit nog zag in Gurs, Drancy of Auschwitz. Zoon Horst Norbert Baumgarten (geb. 1921) vluchtte naar Engeland (1939) en overleefde. Hij veranderde zijn naam naar Norbert Barrett en op 92-jarige leeftijd woonde hij in een verzorgingstehuis in Manchester. Hij leefde tot 2016.

Herbert Felischhacker overleefde omdat vrienden hem hielpen met onderduiken in Karlsruhe voor 3 jaar, waarbij hij elke nacht in een ander huis verbleef. Zijn zoon, Udo, herinnert zich nog altijd de schreeuwen van zijn grootouders en twee tantes toen zij meegenomen werden door de Gestapo op 22 oktober 1940. Zij werden eerst naar Mannheim gebracht, voordat ze in veewagens naar Gurs gingen. Gerda Fleischhacker, Herbert's zus, werd vervolgens in 1942 van Gurs naar Auschwitz gedeporteerd, waar zij vermoord werd. Informatie over hoe Pauline Gertrud Fleischhacker en Erna Fleischhacker overleefden werd niet gevonden.

Deze Stolpersteine zijn in november 2013 geplaatst. De foto van alle 8 Stolpersteine in de bestrating is gemaakt in 2017 en geeft de verandering in de bestrating zelf weer na de plaatsing.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.322061, 8.545982