TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Orkstraße/Wallanlage

Stolpersteine / Struikelstenen herdenken:

* Siegfried Fröhlich, geboren 1861, gedeporteerd naar Theresienstadt, vermoord 22 december 1942.
* Albertine Wolf née Isaac, geboren 1872, gedeporteerd 30 October 1941, vermoord in Lodz.

Informatie over Siegfried Fröhlich en Albertine Wolf is beperkt. Onbekend is hun eventuele relatie; onzeker is precies waar ze woonden. Ze is geboren in Xanten. Zijn geboorteplaats wordt in documenten weergegeven als Kanten of Kauthen, maar een handgeschreven getuigenis van zijn dochter kan wijzen op Rauten in het Obersteiermark-gebied van het huidige Oostenrijk.

Siegfried was getrouwd met Rosalie Froehlich née Cracauer (1868-1943). Volgens hun dochter is Rosalie op 30 maart 1943 in Theresienstadt vermoord.

Albertine was op het tweede transport van Köln naar Lodz / Litmannstadt. Haar trein verliet Köln op 30 oktober 1941 en bereikte de volgende dag het station Radegast in Lodz. Eind december waren 7 gedeporteerden op dit transport gestorven, evenals 15 van het vorige Köln-Lodz transport. In februari 1942 waren 43 mensen uit Keulen gestorven. In mei 1942 begonnen de deportaties van Lodz naar het vernietigingskamp Chelmno.

Een andere stolperstein voor Albertine Wolff [gespeld met 2 Fs) is op [towid] 33321, Bonner Straße 33 [/ towid], Köln. Inclusief Albertines zijn er stolpersteine ​​voor 17 bewoners.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.66024, 6.459596