TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Andréstraße 11

Deze kleine koperen plaquettes (Stolpersteine ​​/ Struikelstenen) herdenken:
* Rosa Abel née Huhn, geboren 1862, gedeporteerd 1943 Theresienstadt, vermoord 21 april 1943.
* Hannah Abel, geboren 1903, gedeporteerd 1942, Belzyce, vermoord.

Rosa Huhn en Hermann Abel, een koopman, trouwden en kregen vijf kinderen, onder wie Hannah. OPMERKING b 1903 op stein, 1901 in artikel. Het gezin verhuisde in het voorjaar van 1903 naar Chemnitz, waar Hermann een vertegenwoordiger in de textielindustrie werd. In 1910 verhuisde het gezin naar een appartement op dit adres, Andréstraße 11. In 1915 registreerde Hermann Abel zijn bureau op zijn naam bij de plaatselijke rechtbank en breidde hij de reikwijdte van zijn werk uit. Hermann stierf in 1936. Rosa en twee kinderen - Hannah en Alfred - verhuisden naar Barbarossa Street 39 waar ze een food court opende. Alfred begon in 1938 met de voorbereiding om Duitsland te verlaten en slaagde erin om naar Bolivia te emigreren. Hannah begon in 1939 met de voorbereidingen om naar Engeland te gaan, maar werd verhinderd door het uitbreken van de oorlog. In 1940 werden Rosa en Hannah gedwongen hun intrek te nemen in het "Judenhaus" aan de Apollostraße 18.

Toen, op 10 mei 1942, werden Hannah en 131 andere Chemnitz-joden naar Leipzig gebracht om zich bij 800-1000 anderen in veewagens te voegen in een trein die Weimar / Leipzig verliet en twee dagen later in Lublin aankwam. Passagiers liepen vervolgens 4-5 uur van het treinstation naar Belzyce. Door deze en andere deportaties verdubbelde de Joodse bevolking in Belzyce tot ongeveer 4.500. De barre omstandigheden van overbevolking en slecht voedsel en sanitaire voorzieningen zorgden ervoor dat velen stierven door ziekte en honger. De massadeportaties naar vernietigingskampen begonnen in 1942. Een jaar later waren er geen Joden meer in Belzyce.

Rosa woonde een tijdje in het joodse bejaardentehuis aan de Antonplatz. Vervolgens, volgens Yad Vashem, werden zij en 14 andere Chemnitz-joden in 1943 met de trein meegenomen om zich bij 13 anderen in Dresden te voegen. Alle 28 werden per vrachtwagen naar Theresienstadt gebracht en kwamen dezelfde dag aan. Zoals zoveel anderen stierf Rosa daar van honger en ziekte. Van de 28 gedeporteerde personen is bekend dat slechts 3 de oorlog hebben overleefd.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.830779, 12.904071