TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Synagoge Korschenbroich-Glehn

Een gedenkplaat op het voormalige synagoge gebouw op Schützendelle 2 wijst naar het vroegere gebruik.

Inschrijving:
Deze plaquette werd opgericht ter nagedachtenis aan de vernietiging van de synagoge en de vervolging en moord van de Joodse medeburgers door de Nationaal Socialisten in de jaren 1939 tot 1945.

In de jaren 1870 slaagde de kleine Joodse gemeenschap van Glehn in het realiseren van plannen voor een synagoge in het Delle Protect, mede gerealiseerd door een subsidie ​​van de gemeente en een collecte in de provincie.

Aan het begin van de nazi-periode woonden er nog steeds ongeveer tien Joodse gezinnen in Glehn.
Tijdens de novemberpogrom werden alle woon- en woongebouwen van Joodse gezinnen ter plaatse gesloopt en geplunderd; het interieur van de synagoge wat is vernietigd of wat is gestolen.

Een verbranding van het gebouw werd echter weggelaten, omdat de brandweercommandant had ingegrepen. Nadat de pogrom van alle Joden verboden was om hun bedrijf voort te zetten. Sommige Joodse inwoners slaagden in hun emigratie; de overgeblevenen werden gedeporteerd en keerden niet terug.

In 1939 verwierf de gemeenschap het extern en beschaafde synagogegebouw; In de jaren 1950 werd het omgebouwd tot een woongebouw.

"Struikelen" houden de herinnering aan Joodse inwoners sinds 2006 wakker in Korschenbroich; De laatste twaalf stenen zijn in 2009 naar Glehn verplaatst, zodat er in de stad in totaal ongeveer 30 te vinden zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Christian König
  • Foto's: Christian König

Gerelateerde boeken

Discipelen van de duivel
Hitler - Vergelding 1936-1945
Encyclopedie van de Holocaust
Hitlers moordenaars

51.167425, 6.577282