TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Het Grote Vrouwenkamp Concentratiekamp Bergen-Belsen

Op en rondom de Gedenkplaats Bergen-Belsen is het mogelijk vele Monumenten, tentoonstellingen en restanten van Concentratiekamp Bergen-Belsen te bezichtigen.

Op het oudste gedeelte van het kamp was hier eerst het krijgsgevangenenkamp voor Franse en Belgische krijgsgevangenen.
Later kwam hier "Het Grote Vrouwenkamp" van Concentratiekamp Bergen-Belsen.
Hier zaten vrouwen met kinderen in alle leeftijden, Sinti- en Roma vrouwen met hun kinderen, zwangere vrouwen en in dit gedeelte werden hier ook kinderen geboren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: TracesOfWar.com
  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 22 december 2005

Aufenthaltslager Bergen-Belsen

Bergen-Belsen werd op 15 april 1945 bevrijd door Britse troepen. Het was niet het eerste kamp dat werd bevrijd, maar waarschijnlijk wel het bekendste op dat moment. De gruwelijke taferelen van Bergen-Belsen die Britse legerfotografen vastlegden, gingen gauw de hele wereld rond en gaven een beeld van het wrede naziregime. Pas met deze beelden drong het werkelijke karakter van de concentratiekampen door tot wereld. Bergen-Belsen groeide uit hťt voorbeeld van de nazi-kampen. We zullen echter zien dat dit niet helemaal met de werkelijkheid strookt.

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 22 september 2005

Concentratiekampen

Zeer nauw verweven met de geschiedenis van het Derde Rijk zijn de concentratiekampen. Diverse politieke, ideologische en raciale tegenstanders van de naziís werden hier opgesloten, zodat zij het voortbestaan van Hitlers droom - een duizendjarig rijk - niet konden dwarsbomen. Het is algemeen bekend dat vele mensen omkwamen in de concentratiekampen en de vele ooggetuigenverslagen hebben ons duidelijk gemaakt hoe onmenselijk de levensomstandigheden in de concentratiekampen waren. Onderdrukking, mishandeling en moord zijn elementen die terugkeren in elk ooggetuigenverslag en een concentratiekamp staat voor ons dan ook synoniem aan het schrikbewind van het Derde Rijk.

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 15 januari 2005

Frank, Anne

Anne Frank hield haar dagboek bij van 12 juni 1942 tot en met 1 augustus 1944. Vanaf 6 juli 1942 zat zij met haar familie ondergedoken in een achterkamer van haar vaders kantoor aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Ze moesten onderduiken voor de Duitse bezetter van Nederland, die vanaf de zomer van 1942 Joodse inwoners van Nederland deporteerde naar de vernietigingskampen in Polen.

  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 25 maart 2008

Grese, Irma

De naam van Irma Grese is minder bekend dan die van Rudolf HŲss, Josef Kramer en anderen die hun zwarte sporen hebben nagelaten in de geschiedenis van de Holocaust. Toch was ze ťťn van de meest beruchte vrouwelijke oorlogsmisdadigers. Ze behoorde tot het relatief kleine aantal vrouwen dat in de concentratiekampen had gewerkt en door de geallieerden werd opgehangen wegens oorlogsmisdrijven. Ze was de jongste vrouw die door de Britten in de twintigste eeuw werd geŽxecuteerd en de jongste kampbewaker ooit die werd opgehangen.