TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Synagoge Bergen op Zoom

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 sloot de Duitse bezetter de synagoge.
De Joodse gemeenschap, bestaande uit 60 personen, werd tijdens de oorlogsjaren naar concentratiekampen afgevoerd. Het interieur van de synagoge werd door de Duitse bezetter vernield en verkochten ze de synagoge aan een particulier. De synagoge werd in de Tweede Wereldoorlog beklad met (Duitse) V tekens die er in 1970 nog op stonden.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er te weinig Joden die de oorlog hadden overleeft om de synagoge in 1945 weer in gebruik te kunnen nemen en kwam de synagoge leeg te staan.
In 1973-1974 vond een restauratie plaats, waarna in 1975 de synagoge werd heropend.

Naast de synagoge is het plein vernoemd naar de laatste Chazan (voorganger) van de Bergse synagoge, Mozes de Hes. Mozes werd in 1942 in Amsterdam opgepakt en is in Auschwitz vermoord.

Langs de daklijst en op een plaquette staat een gedicht dat het feit herdenkt dat de synagoge in 1943 in handen kwam van een NSB'er en gebruikt werd voor de opslag van aardappels.

Tekst op de Plaquette:

Op initiatief van de Stichting
Behoud en Herstel van de Synagoge
werd dit voormalige bedehuis
te Bergen op Zoom
gerestaureerd ter nagedachtenis aan
de in de jaren 1940-1945 omgekomen
Joodse landgenoten
10 september 1975

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Tjerk Kamstra