TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Agricolastraße 15

    Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:

    * Rabbi Dr. Hugo Fuchs, geb. 1878, gearresteerd "Schutzhaft" Kaßberg gevangenis, zwaar mishandeld, vluchtte 1939 naar Argentinië.

    Dr. Hugo Fuchs, een rabbijn en historicus, was de geestelijke leider van de Joodse gemeenschap van Chemnitz van 1907-1939. In de middag van 9 november 1938 werden hij en andere bekende vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap gearresteerd en in een vrachtwagen gepakt en gedwongen te kijken hoe het vuur hun synagoge vernietigde. Dr. Fuchs werd vervolgens door SS-handlangers gevangengenomen, mishandeld en in de politie-gevangenis in het district Kaßberg in Chemnitz geplaatst. Hij was 60. Na zijn vrijlating ging hij naar Argentinië, waar hij 10 jaar later stierf na een lange ziekte.

    Een monument voor de vernietigde oude synagoge staat op Kaßbergstraße .

    "Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

    Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

    Gebruikte bron(nen)

    50.82968, 12.904957