TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goederenwagons "De Gesproken Namen" Kamp Westerbork

Op het terrein van Kamp Westerbork zijn in april 2015 twee originele goederenwagons geplaatst uit de Tweede Wereldoorlog. De twee wagons zijn gerestaureerd. Deze goederenwagons zijn gebouwd vóór 1945 en zijn ingezet geweest door de nazi’s om gevangenen en militairen te vervoeren. Bij de goederenwagons ligt nog een gedeelte van de treinrails met originele bielzen.

Bij de wagons is het monument De Gesproken Namen geplaatst. Van alle 107.000 weggevoerde Joden, Sinti en Roma worden de namen uitgesproken op dezelfde dag dat zij in de oorlog vertrokken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Bert Deelman (1, 2, 3, 4), Lennard Bolijn (5)

52.917086, 6.604005

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

jul2022

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.

Lees meer

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

mei2022

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.

Lees meer